foto: Русский союз Латвии/Facebook
Vai Latvijai draud vēl vienas Tatjanas Ždanokas atnākšana
Prokremliskā aktīviste Tatjana Andrijeca.
Sabiedrība
2023. gada 7. oktobris, 06:39

Vai Latvijai draud vēl vienas Tatjanas Ždanokas atnākšana

Jauns.lv

Nupat no apcietinājuma atbrīvotā grupējuma “Baltijas antifašisti” locekle Tatjana Andrijeca, viņai labvēlīgas apstākļu sakritības rezultātā var nākotnē kļūt pat par Eiropas Parlamenta deputāti. Ar ideju, iecelt Andrijecu par “Latvijas Krievu savienības” saraksta pirmo numuru 2024. gada pavasarī gaidāmajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās, savā sociālā tīkla “Facebook” kontā klajā nākusi prokremliskā aktīviste un žurnāliste Alla Berezovska.

Jāatzīmē gan, ka arī pati Berezevska pašreiz tiek tiesāta par Eiropas Savienības (ES) sankciju režīma pārkāpšanu, jo viņa aktīvi ir sadarbojusies ar Kremļa mediju uzņēmumu “Rossiya Segodnya”, kuru vada odiozais un ES sankcijām pakļautais Dmitrijs Kiseļovs.

Viņš savā autorraidījumā savulaik ir aizrunājies pat tik tālu, ka solījis visu Eiropu kodoltrieciena rezultātā pārvērst pelnos. Berezovska ir piegādājusi ar minētā uzņēmuma struktūrām, piegādājot tām savus rakstus, tādejādi faktiski nodrošinot saimnieciskos resursus tā funkcionēšanai. 

Berezovskas ieraksts par Andrijecu, protams, ir pamanīts arī Krievijā, kur viens no Kremļa propagandas ruporiem “argumenti.ru”, to ir pārpublicējis. Īpaši ir uzsvērts fakts, ka Berezovska ir vienas no Latvijas žurnālistu organizācijas – “Latvijas žurnālistu savienība” locekle, tādejādi radot priekšstatu, ka šī organizācija faktiski pārstāv kara noziegumu attaisnotājus. 

Jāatgādina, ka LKS politiķe Ždanoka nemainīgi pārstāv Latvijas valsti Eiroparlamentā jau kopš 2004. gada un daudzkārtīgi izcēlusies ar Latvijas interesēm neatbilstošiem balsojumiem.

Tāpat viņa ir regulāri piedalījusies dažādās Krievijas propagandistu raidījumos un klātienē atbalstījusi šīs valsts darbības Ukrainas teritorijā kopš Krimas aneksijas 2014. gadā.

Nākamgad Ždanokai apritēs jau 74 gadi, tādēļ iespēja, ka viņas pārstāvētā partija varētu meklēt kandidātus jaunu atbalstītāju piesaistīšanai ir visai reāla. Andrijeca gan kandidēja 14. Saeimas vēlēšanās no LKS Rīgas saraksta, taču netika ievēlēta.

Maz ticams, ka līdz Eiroparlamenta vēlēšanām Andrijeca saņems spēkā stājušos notiesājošu spriedumu, savukārt veiksmīgs starts vēlešanās nodrošinātu viņai imunitāti, kuras atcelšana ir ļoti garš un birokrātisks process. 

Andrijeca apcietinājumā atradās kopš šī gada februāra un viņai kopā ar vēl piecām personām tiek inkriminēta noziedzīgas organizācijas izveidošana, kuras locekļi speciāli izveidoto kanālu “Baltijas antifašisti” mērķtiecīgi izmantoja pret nacionālo drošību vērstām aktivitātēm, kā arī ievāca dažādu (tostarp neizpaužamu un sensītīvu) informāciju, nolūkā  nodot to Krievijas attiecīgajām institūcijām.