Viedokļi
2023. gada 5. oktobris, 09:30

Uzņēmējs Pēteris Šmidre par Latvijas armiju: "Krievu vietā es nekliegtu..."

Jauns.lv

"Aizsardzības ziņā droši vien mums ir tādi pati situācija kā citur. Vadība ir "nekāda", bet cilvēki, kuri tur strādā, ir īsti karotāji. Krievu vietā es nekliegtu, ka viņi ieņems Baltiju vai Latviju. Domāju, ka ja kas, tad viņi dabūs ļoti lielu pārsteigumu," tā Latvijas armijas un Zemessardzes potenciālu un spēju, spriežot tikai pēc tiem armijas cilvēkiem, kurus viņš personiski pazīst, vērtē uzņēmējs Pēteris Šmidre.

Mēs, Latvijā, lepojamies ar savu armiju un NATO sabiedroto klātbūtni. Savukārt no Lietuvas puses nesen izskanēja ziņa, ka Latvija ir vājākā armija visā aliansē. Tādēļ lielais jautājums – vai tik tiešām Latvija ir vājākais NATO posms? To Jauns.lv vaicāja viedokļu līderim – uzņēmējam Pēterim Šmidrem.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
"NATO stiprākais posms ir arī tas vājākais. Visu laiku jādomā un jāskatās, kā uzvedīsies ASV," saka Pēteris Šmidre.

Viņš teic, ka mums ļoti nopietni jādomā par savu drošību laikā, kad ne uz vienu no pusēm simtprocentīgi nevar paļauties. Šo “paļaušanos” viņš arī skaidro ar situāciju Ukrainas karā, kad NATO ar tās “balsta” – Amerikas Savienoto Valstu – palīdzību pat izvirzījusi “sankcijas” Ukrainai, kuras līdz galam nevar saprast – tur šaut drīkst, tur nē; tādas raķetes dos un tādas ne, un tā tālāk. Tas izskatās “diezgan jocīgi”.

“NATO stiprākais posms ir arī tas vājākais. Visu laiku jādomā un jāskatās, kā uzvedīsies ASV,” saka Pēteris Šmidre.

Viņš kā nespeciālists nevar dod skaidru atbildi uz to, vai Latvijas armija ir spēcīga vai vāja, tas jādara speciālistiem, jo cilvēkiem no malas jau nav visa informācija par bruņotajiem spēkiem, tā ir slepena, bet šis tas liek aizdomāties.

“Ukraina cīnās par to, lai šogad pabeigtu karu ar Krieviju, bet mēs līdz gada beigām noteikti žogu ar Baltkrieviju neizbūvēsim,” ironiski noteic uzņēmējs un turpina:

“Ja runājam par kaut kādu militāru ražošanu, zinām, ka bija kaut kāds mēģinājums ražot patronas, bet tas izgāzās. Ja runājam par skandāliem, tad tā ir ēdināšana Aizsardzības ministrijā. Domāju, ka mūsu kaimiņi zina to pašu, varbūt pat vēl vairāk. Un kā tad neizdarīt secinājumus?”