foto: Marko Bukorovic / Alamy/ Vida Press
Latvijā izstrādātajos krievu valodas mācību materiālos meklēs atsauces uz “krievu pasauli”
Valsts izglītības satura centrs izvērtēs visus kompetenču izglītības projekta ietvaros izstrādātos mācību materiālus, lai tajos "izķertu" atsauces uz "krievu pasauli".
Tava izglītība
2023. gada 5. oktobris, 07:19

Latvijā izstrādātajos krievu valodas mācību materiālos meklēs atsauces uz “krievu pasauli”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Vairāk nekā nedēļu pēc izskanējušā skandāla, kad Valsts izglītības satura centrs (VISC) no 9. klases krievu valodas mācību mapēm izņēma materiālu sadaļu, kurā tika stāstīts par Maskavas slēgto militārās izglītības pansiju meitenēm, nolemts pārskatīt visus krievu valodas mācīšanai sagatavotos materiālus projekta “Kompetenču pieeja mācību saturā ietvaros”, lai “izķertu” tajos iespējamo Kremļa naratīvu jeb atsauci uz “krievu pasaules” propagandu.

Jauns.lv jau vēstīja, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pagājušās nedēļas sākumā nāca klajā ar īsu paziņojumu: “Valsts izglītības satura centrs pārskatīs 9. klases krievu valodas mācību materiālus un līdz 31. oktobrim veiks labojumus to saturā. Šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad vairāki sociālo tīklu lietotāji pauduši neizpratni, kāpēc konkrētajos mācību materiālos tiekot mācīts par Maskavas militārās izglītības iestādi, kā arī atsaucēs izmantoti avoti no Krievijas tīmekļvietnēm”.

foto: www.skola2030.mape.lv
Pēc Izglītības un zinātnes ministrijas norādījuma izņemtie materiāli krievu valodas apguvei 9. klasei, jo tie pārāk tieši proponē Kremļa naratīvu.

Konkrētais 9. klases krievu valodas apguves materiāls 2019. gadā digitālā formā tika publicēts mācību resursu krātuvē Skola2030.mape.lv, bet nu tas vairs tur nav pieejams, jo izņemts pēc IZM norādījuma. Nu no valdības vietnes izņemtā mācību materiāla lapās par militāro izglītību bija publicētas fotogrāfijas no Krievijas Aizsardzības ministrijas slēgta tipa meiteņu skolas, kurā militārās zinības un “labas manieres” apgūst skolnieces no 5. klases. Interneta resursos var atrast informāciju, ka šajā skolā valda barga militārā disciplīna un tajā mācās krievu elites atvases, kuras tiek audzinātas teju vai bargā reliģiskā paklausībā. Vajadzēja četrus gadus, lai “atklātu” šo faktu un beidzot nolemtu, ka Latvijas skolās nepiedienas mācīt par krievu kadetu izglītības procesu.

VISC projekta “Kompetenču pieeja mācību saturā” eksperte Dace Kristiāna Ūdre Jauns.lv skaidroja:

“Mācību materiālu krievu valodā 9. klasei 2019. gadā izstrādāja Daugavpils Universitāte VISC īstenotā projekta “Kompetenču pieeja mācību saturā” ietvaros.

Izstrādātajā materiālā tā autori uzskatīja par pieļaujamu apakštematā “Militārā izglītība - par un pret” iekļaut ne tikai gadījuma aprakstu par Jaunsardzi Latvijā, bet arī par Maskavas Nacionālās pansiju skolas kadetu korpusu, izmantojot reālu tekstu no tīmekļvietnes krievu valodā par skolā apgūstamo mācību programmu, ēdienkarti, dienaskārtību, apģērbu. Autori šāda teksta izmantošanu materiālā skaidro ar vēlmi veidot izglītojamiem autentiska teksta pieredzi krievu valodā par attiecīgo tēmu.

Jāuzsver, ka VISC izglītības satura centrs līdz šim uzticējies mācību materiālu autoriem, respektēdams to autorību un radošo brīvību. Ņemot vērā konstatēto pašreizējos ģeopolitiskajos apstākļos nepieļaujamas informācijas atrašanos 9. klases mācību materiālā krievu valodai, materiāls tiks pārskatīts. Tas šobrīd atpublicēts uz pārbaudes laiku līdz 31. oktobrim.

Tāpat informējam, ka Valsts izglītības satura centram uzdots izvērtēt visus mācību materiālus, kā arī izstrādāt skaidru metodiku, kā šie materiāli no izgatavošanas nonāk līdz izmantošanai skolās”.