foto: LETA
Veselības ministra amatam JV kandidātu varētu meklēt gan politiķu, gan profesionāļu rindās
Uzraksts - Veselības ministrija.
Politika
2023. gada 12. septembris, 17:59

Veselības ministra amatam JV kandidātu varētu meklēt gan politiķu, gan profesionāļu rindās

Jauns.lv/LETA

Ja topošajā Evikas Siliņas (JV) valdībā atbildība pār Veselības ministriju (VM) nonāktu "Jaunās vienotības" (JV) pārziņā, iespējamos ministra amata kandidātus partiju apvienība varētu meklēt gan politiķu, gan profesionāļu rindās, liecina neoficiāla informācija.

Pašlaik gan JV pārstāvji neapstiprina, ka VM tiešām nonāks viņu atbildībā.

Tomēr, ja tā notiku, kā viens no iespējamiem kandidātiem tiek saukts ārsts, Saeimas deputāts Hosams Abu Meri (JV).

Abu Meri aģentūrai LETA uzsvēra, ka pilnībā respektēs Ministru prezidenta amata kandidātes Evikas Siliņas (JV) jebkuru izvēli, ja JV pārziņā nonāktu VM. Vaicāts par gatavību ieņemt šo amatu, ja saņemtu piedāvājumu no Siliņas, politiķis norādīja, ka tādā gadījumā ar premjera amata kandidāti būtu jārunā par politiķes redzējumu par veselības sfērā paveicamo.

Abu Meri vērsa uzmanību, ka vēl šodien un rīt gaidāma politisko konsultāciju turpināšanās, arī par to, vai veselības ministra amats tiešām nonāks JV pārziņā.

Politiķis norādīja, ka viņš jau kopš pirmdienas vakara, kad medijos parādījusies informāciju par iespēju JV ieņemt veselības ministra amatu, saņemot vaicājumus no sev pazīstamiem cilvēkiem, vai pats tad arī būšot kandidāts uz šo posteni.

Šādi vaicājumi arī viņam šķiet loģiski, jo JV Saeimas frakcijā ir divi ārsti, arī Ingrīda Circene (JV). Tomēr politiķis uzsver, ka tik vienkārši šādas lietas netiek izlemtas. Abu Meri akcentēja, ka tieši Siliņa ir tā, kura izlems, kurus aicināt savā valdības komandā. Tālāk par to tiktu runāts arī JV valdē.

Politiķis uzsvēra, ka pilnībā atbalstīs jebkuru Siliņas lēmumu šajā jautājumā.

Neoficiāli izskan, ka pastāvot arī iespēja uz šo posteni virzīt kādu nozares profesionāli.

Savukārt mazāk ticama esot Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāja Jāņa Reira (JV) kandidatūra. Vaicāts par šādu iespēju, Reirs aģentūrai LETA uzsvēra, ka šāds pieļāvums "neatbilst situācijai" un viņš palikšot Saeimā, lai turpinātu vadīt Budžeta komisiju.

Neoficiāli zināms, ka neskaidrība par veselības ministra amatu radusies, jo "Progresīvie" pauduši vēlmi vai nu ieņemt četrus amatus valdībā, tajā skaitā kultūras ministra posteni, vai arī garantēt būtisku finansējuma pieaugumu veselības nozarei, kura būtu jāvada viņu virzītam ministram. Partneri nav piekrituši šādai prasībai, un rezultātā "Progresīvo" pārstāvis varētu ieņemt kultūras ministra amatu, JV pārraudzītu veselības nozari, bet Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) no JV pārņemtu Klimata un enerģētikas ministrijas vadību.

Kā ziņots, JV, ZZS un "Progresīvo" veidotā topošā koalīcija Siliņas vadībā vienojusies par jaunās valdības deklarācijas projektu un koalīcijas līgumu.

Savukārt runājot par atbildības jomu sadalījumu jaunajā valdībā un politiķiem, kas tiks nominēti ministru amatiem, partijas apgalvo, ka gala vienošanās vēl neesot, tomēr varas kuluāros jau izskan konkrēti jaunās valdības modeļi un ministru portfeļu sadalījums, kas gan dažādās neoficiālajās versijās nedaudz atšķiras.

Topošajai koalīcijai ir 52 deputātu balsis, turklāt valdības apstiprināšanu papildus apņēmies atbalstīt arī neatkarīgais deputāts, "Gods kalpot Rīgai" valdes priekšsēdētājs Oļegs Burovs, kura pārstāvētā partija ir vienojusies par sadarbību ar ZZS.