Viedokļi
2023. gada 13. septembris, 06:06

Rakstnieks Jurģis Liepnieks par Eviku Siliņu kā valdības galvu: "Nepareiza izvēle"

Jauns.lv

Evika Siliņa valdības vadītājas amatam ir nepareizā izvēlē, uzskata rakstnieks Jurģis Liepnieks. Viņa esot tālu no profesionālas izpratnes par to, kā vispār funkcionē valdība: “Ja viņa jau tagad izmeklē kampaņas pret sevi, tas nozīmē, ka viņai nav pat attāla priekšstata par to, kā mūsu interneta laikmetā funkcionē politiskais process, kādas tam ir blaknes, lietas un tamlīdzīgi”.

Pēc Krišjāņa Kariņa demisijas arī nākamo valdību uzticēts veidot “Jaunajai vienotībai” tās premjeres kandidātes Evikas Siliņas vadībā. Tiesību eksperte un zvērināta advokāte Evika Siliņa politikā ienāca caur Zatlera reformu partiju, vēlāk pieslējās “Vienotībai” un ieņēma dažādus amatus Iekšlietu ministrijā, bija 13. Saeimas premjera Krišjāņa Kariņa parlamentārā sekretāre.

Pirms  gada viņa ar ceturto piegājienu ieguva Saeimas deputātes mandātu, un valdībā tika  apstiprināta par labklājības ministri. Līdz ar to Lielais jautājums: “Kas mainīsies valdības darbā Evikas Siliņas vadībā?”. To Jauns.lv uzdeva viedokļu līderim – rakstniekam Jurģim Liepniekam.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Evikas Siliņas valdībai viegli nebūs, jo ar 52-53 balsīm startēt Saeimā ir ļoti grūti, vērtē Jurģis Liepnieks.

Par jaunveidojamo valdību Jurģis Liepnieks saka: “Šī “Jaunās vienotības” valdība acīmredzot būs diezgan atšķirīga no Krišjāņa Kariņa valdības, kura tā faktiski darbu gandrīz gadu pēc vēlēšanām  arī reāli nebija uzsākusi. Pieņēma ārkārtīgi nekvalitatīvu tehnisko budžetu un tad solīja, ka šogad būs tas īstais budžets. Bet nekas tāds nebūs, pašreizējā valdība nekādu budžetu vairs neveidos.

Valdībā nāks jauni partneri un visu veidos no sākuma. Pie tam “Progresīvajiem” ir stipri atšķirīgi uzskati par budžetu un fiskālajiem jautājumiem nekā līdzšinējai valdībai. Būs interesanti vērot, kā būs”.

Tāpat rakstnieks uzsver, ka interesanti būs vērot arī to, kā uz jaunveidojamās valdības darbību atsauksies situācija Rīgas domē, kas ir ļoti būtiska Latvijas politikas sastāvdaļa. Galvaspilsētas pašvaldībā tagad “Jaunā vienotība” un “Progresīvie” ir sagājuši “nāvīgā cīņā”: “Tas konflikts ir tik ass, cik vispār politikā kaut kāds konflikts var būt ass – savstarpējie pārmetumi ir maksimāli asi, attiecības ir maksimāli sliktas. Un tagad šīs divas partijas tā kā veidos kopīgu valdību, strādās plecu pie pleca un roku rokā? Tas ir tāds fenomens, kurš vēl kaut kā īpaši jāanalizē”.

Savukārt zaļie zemnieki valdībā varētu būt kā tāds stabilizējošs faktors. “Zaļo un zemnieku savienība bijusi lielākajā daļā valdību, un tā līdz šim bijusi valdības vadītājam visizdevīgākais un visuzticamākais partneris,” teic Jurģis Liepnieks.

Bet Evikas Siliņas valdībai viegli nebūs, jo ar 52-53 balsīm startēt Saeimā ir ļoti grūti, vērtē Jurģis Liepnieks: “Tā kā nedomāju, ka mūs gaida kādi mierīgi un stabili laiki politikā”.

Kā Jurģis Liepnieks, Dana Reizniece-Ozola un Pēteris Šmidre vērtē Evikas Siliņas potenciālu Ministru kabineta galvgalī, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.