Viedokļi
2023. gada 11. septembris, 08:32

Lielais jautājums: "Kas mainīsies valdības darbā Evikas Siliņas vadībā?"

Jauns.lv

Pēc Krišjāņa Kariņa demisijas arī nākamo valdību uzticēts veidot "Jaunajai vienotībai" tās premjeres kandidātes Evikas Siliņas vadībā. Tiesību eksperte un zvērināta advokāte Evika Siliņa politikā ienāca caur Zatlera reformu partiju, vēlāk pieslējās "Vienotībai" un ieņēma dažādus amatus Iekšlietu ministrijā, bija 13. Saeimas premjera Krišjāņa Kariņa parlamentārā sekretāre.

Pirms  gada viņa ar ceturto piegājienu ieguva Saeimas deputātes mandātu, un valdībā tika  apstiprināta par labklājības ministri. Līdz ar to Lielais jautājums: “Kas mainīsies valdības darbā Evikas Siliņas vadībā?”. To Jauns.lv uzdeva viedokļu līderiem – rakstniekam Jurģim Liepniekam, bijušajai politiķei, Starptautiskās Šaha federācijas viceprezidentei Danai Reizniecei-Ozolai un uzņēmējam Pēterim Šmidrem.

Pēteris Šmidre Evikai Siliņai ekonomikas zinībās liek stabilu divnieku. Dana Reizniece-Ozola norāda, ka līdz šim Evika Siliņa politikā bijusi otrā plāna spēlētāja, un būt līderei var izrādīties ne tas vieglākais pienākums. Savukārt Jurģis Liepnieks teic, ka Evikas Siliņas kandidatūra ir “nepareizā izvēle”, jo viņai nav pat attāla priekšstata par to, kā funkcionē politiskais process.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Dana Reizniece-Ozola, Pēteris Šmidre un Jurģis Liepnieks vērtē Evikas Siliņas potenciālu Ministru kabineta galvgalī.

Jurģis Liepnieks: "Nepareiza izvēle"

Evika Siliņa valdības vadītājas amatam ir nepareizā izvēlē, uzskata rakstnieks Jurģis Liepnieks. Viņa esot tālu no profesionālas izpratnes par to, kā vispār funkcionē valdība: “Ja viņa jau tagad izmeklē kampaņas pret sevi, tas nozīmē, ka viņai nav pat attāla priekšstata par to, kā mūsu interneta laikmetā funkcionē politiskais process, kādas tam ir blaknes, lietas un tamlīdzīgi”.

Par jaunveidojamo valdību Jurģis Liepnieks saka: “Šī “Jaunās vienotības” valdība acīmredzot būs diezgan atšķirīga no Krišjāņa Kariņa valdības, kura tā faktiski darbu gandrīz gadu pēc vēlēšanām  arī reāli nebija uzsākusi. Pieņēma ārkārtīgi nekvalitatīvu tehnisko budžetu un tad solīja, ka šogad būs tas īstais budžets. Bet nekas tāds nebūs, pašreizējā valdība nekādu budžetu vairs neveidos.

Valdībā nāks jauni partneri un visu veidos no sākuma. Pie tam “Progresīvajiem” ir stipri atšķirīgi uzskati par budžetu un fiskālajiem jautājumiem nekā līdzšinējai valdībai. Būs interesanti vērot, kā būs”.

Tāpat rakstnieks uzsver, ka interesanti būs vērot arī to, kā uz jaunveidojamās valdības darbību atsauksies situācija Rīgas domē, kas ir ļoti būtiska Latvijas politikas sastāvdaļa. Galvaspilsētas pašvaldībā tagad “Jaunā vienotība” un “Progresīvie” ir sagājuši “nāvīgā cīņā”: “Tas konflikts ir tik ass, cik vispār politikā kaut kāds konflikts var būt ass – savstarpējie pārmetumi ir maksimāli asi, attiecības ir maksimāli sliktas. Un tagad šīs divas partijas tā kā veidos kopīgu valdību, strādās plecu pie pleca un roku rokā? Tas ir tāds fenomens, kurš vēl kaut kā īpaši jāanalizē”.

Savukārt zaļie zemnieki valdībā varētu būt kā tāds stabilizējošs faktors. “Zaļo un zemnieku savienība bijusi lielākajā daļā valdību, un tā līdz šim bijusi valdības vadītājam visizdevīgākais un visuzticamākais partneris,” teic Jurģis Liepnieks.

Bet Evikas Siliņas valdībai viegli nebūs, jo ar 52-53 balsīm startēt Saeimā ir ļoti grūti, vērtē Jurģis Liepnieks: “Tā kā nedomāju, ka mūs gaida kādi mierīgi un stabili laiki politikā”.

Dana Reizniece-Ozola: "Viņa vienmēr bijusi otrajā plānā"

Dana Reizniece-Ozola uzskata, ka Evikai Siliņai priekšā nav vieglas dienas: “Viegli nebūs, nevienam premjeram nav bijis viegli vadīt valdību”. Vēl viņa uzsver, ka līdz šim politikā premjeres kandidāte vienmēr ir spēlējusi otrā plāna lomu, nekad nav bijusi komandas vadītāja. Nu viņai jāuzņemas līderes loma...

Bijusī politiķe, šaha lielmeistare priecājas, ka Latvijas valdības vadītāja amatā atkal varētu būt sieviete – tas ir tāds “atsvaidzinošs fakts”. Bet viegli nebūs.

“Par to, vai kaut kas mainīsies, grūti spriest. Pagaidām vienīgā acīmredzamā izmaiņa ir cilvēki un izmaiņas koalīcijas partijās. Līdz šim nav dzirdētas nekādas svaigas idejas vai piedāvājumi. To gan man gribētos vairāk. Šobrīd Evika Siliņa teikusi, ka valdībai būs citas prioritātes nekā bija Krišjānim Kariņam, bet saturiski nekādu piedāvājumu nav, notiek tikai tāda figūru bīdīšana, par darbiem runāts mazāk Varbūt aizkulisēs kaut kur ir sarunas par to, kas valdībai jāizdara, bet mēs to neredzam un nedzirdam.

Visi vienmēr grib būt kopā ar uzvarētājiem, bet, man šķiet tik pat liels spēks ir arī idejām, un tas ir tas, kas šobrīd Latvijai ļoti, ļoti pietrūkst. Ja politikā parādīsies kāds cilvēks, kas spēs piedāvāt vismaz divas labas idejas, uz kurām vērts koncentrēties nākamos divus-četrus gadus, tad viņš, manuprāt, būs ļoti veiksmīgs politiķis.

Pagaidām gan Evikas Siliņas atbildes, gan runas veids vairāk izklausās pēc ierēdnes. Viņa bijusi labs palīgs gan ministriem, gan premjeram, bet viņai bijusi otrā loma. Tāda izpildītāja, bet premjeram jābūt priekšplānā – tev jābūt tam cilvēkam, kas piedāvā idejas, lai pārējie palīdz tās īstenot, nevis jāgaida, kad kāds pateiks priekšā, kas jāizdara,” saka Dana Reizniece-Ozola.

Piemēram, viņa min problēmu ar “Rail Baltica”. Visi zina, ka šis projekts ir “sadragāts”, tādēļ viņa būtu vēlējusies no Evikas Siliņas sadzirdēt, ka jaunā valdība to izlabos, bet tā vietā ir runas, kā jāskata kaut kādas izmaiņas stratēģijā, jāizstrādā jauni plāni, jāplāno iepirkumi un tā tālāk: “Galu galā rodas tādi pati sajūta kā ar austrumu robežu. Visi saprot, ka tā jāizbūvē, bet septiņi gadi pagājuši un visi joprojām skatās cits uz citu un nevar saprast, kas pie tā vainīgs, ka tā žoga joprojām nav”.

Tomēr kopumā Dana Reiznice-Ozola uzskata, ka Evika Siliņa ir konkrēta, racionāla un pieredzējusi, kura politikā darbojas jau vairāk nekā desmit gadus. Viņa nepakļausies kādām provokācijām un spēs salāgot kolēģu intereses, varētu būt laba premjere. Lielā mērā viņas veiksmes stāsts būs atkarīgs no viņas politiskā spēka atbalsta, vai tur nebūs iekšējā greizsirdība: “Lai nav tā – labi, labi pastrādā, bet tāda patiesas veiksmes vēlējuma nebūs, jo dažkārt politikā ir tā, ka spēcīgiem politiķiem ne pārāk patīk, ja parādās kāds jauns konkurents, kurš var labāk nekā tu”.

Pēteris Šmidre: "Ciets divnieks ekonomikā"

Kad Evikai Siliņai jautāja, kā atrisināt šodienas sasāpējušās problēmas, piemēram – pārtikas cenu sadārdzinājumu, viņas pirmā doma bija par cenu ierobežošanu. “Visiem nav jāzina, ko tas nozīmē, bet tas ir ciets divnieks ekonomikā,” saka uzņēmējs Pēteris Šmidre, vērtējot premjeres kandidātes potenciālu valdības vadītājas amatā.

Viņš teic, ka Evikas Siliņas komanda diez vai mainīs valdības kursu: “Pēc sajūtām grūti iedomāties sliktāku variantu. Domāju, ka kurss paliks tāds pats. Nedomāju, ka tieši no jaunā premjera personības kaut kas mainīsies. Tur strādā komanda, tas ir komandas darbs, un jārunā par iespējamām izmaiņām visas valdības darbā, nevis viena cilvēka darbā.

Varbūt mazliet dinamiskāk aizies Stambulas konvencijas ratifikācija un valsts kapitāldaļu pārdošana, bet tas diemžēl tas nav tas, ko mēs droši vien gribam redzēt un tas nedos to efektu, kuru sagaidām”.

Lai novērtētu kādas valdības darbu ekonomikas attīstībā vai atpalicībā var izmantot tautsaimniecībā zināmu formulu - no attiecīgā perioda iekšzemes kopprodukta izaugsmes procentiem jāatņem valsts budžeta izaugsmes procenti: ja rezultāts ir pozitīvs, tad arī izaugsme ir bijusi, bet, ja negatīvs, tad tā nav bijusi, saka uzņēmējs, un pēc šīs formulas arī aicina vērtēt valdības darbu.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.