foto: ekrānuzņēmums no video
Kara draudi un gudrinieks Lukašenko - "Jaunlatvijas" valsti būvē no Krievijā, Baltkrievijā ražotas propagandas ķieģelīšiem
Ernests Rieksts, kuru Latvijā tiesā saistībā ar traģisku ugunsgrēku hosteļos 2021. gadā, jau labu laiku izmanto Krievijas propagandu un viltus ziņas, lai pierunātu cilvēkus "investēt" viņa "Jaunlatvijas" idejā.
Sabiedrība
2023. gada 31. augusts, 17:34

Kara draudi un gudrinieks Lukašenko - "Jaunlatvijas" valsti būvē no Krievijā, Baltkrievijā ražotas propagandas ķieģelīšiem

Jauns.lv

Jau kādu laiku ar "jaunas valsts" būvēšanu sociālajos tīklos cītīgi nodarbojas skandalozais, šobrīd tiesātais Latvijas hosteļu biznesmenis Ernests Rieksts. Viena no viņa galvenajām metodēm "pilsoņu", jeb drīzāk jāsaka - investoru - piesaistei ir Krievijas propagandas izplatīšana un biedēšana ar karu Eiropā.

Uzņēmējs Ernests Rieksts Latvijā kļuva bēdīgi slavens pēc traģiskiem ugunsgrēkiem Rīgas centrā, 2021. gada 28. aprīlī, agrā rītā.

Tā rezultātā no dažādām ar ugunsgrēku tieši saistītām traumām - ķermeņa un elpceļu termiskiem apdegumiem, saindēšanos ar tvana gāzi un degšanas produktiem - iestājās astoņu cilvēku nāve un vēl viena persona no gūtajiem miesas bojājumiem mira medicīnas iestādē.

Šobrīd notiek tiesa saistībā ar traģisko incidentu.

Taču paralēli Rieksts apgalvo, ka būvē jaunu valsti - "Jaunlatviju". Tas, kā jau vēstīts, ieplānots jau esošā valstī - Fidži.

"Eiropā drīz būs karš, pasteidzies un investē!"

Nevar noliegt - no visiem šaubīgajiem projektiem un investīciju iespējām, kuras ar neuzticību uzrauga valsts un likumu sargājošās iestādes, šī, bez šaubām, ir pati vērienīgākā.

Taču grūti nepamanīt, ka sociālajos tīklos, kas šobrīd faktiski ir galvenā "Jaunlatvijas" idejas mājvieta, cilvēku pievilināšanai lielākoties tiek izmantota Krievijas propaganda.

Lai arī Ernesta Rieksta "Telegram" kanāls neslavina Vladimiru Putinu un Ukrainā uzsākto karu tiešā formā, šajā resursā regulāri parādās klasiski Kremļa propagandas vēstījumi par "vareno Krieviju", "milzīgo, spēcīgo Krievijas armiju" un Kremli, kā "Rietumu nesavaldītu un potenciāli bīstamu pasaules pārkārtotāju".

Tas viss - ar acīmredzamu domu iebiedēt cilvēkus tērēt naudu sava veida "pamata paketei", kura nepieciešama, lai kļūtu par topošo "pilsoni" Rieksta izdomātajā Latvijas versijā.

Tā sastāv no mikro-mājas pirkuma (pasaulē ir daudz ražotāju, šis katram topošajam "pilsonim" jāsarūpē patstāvīgi), un naudas "investēšanas" topošās valsts zemes iegādei. Kopumā šeit ir runa par ap desmit un vairāk tūkstošu eiro tēriņiem, daļa no kā nonāk ar "Jaunlatviju" saistīto personu rīcībā.

Aplūkojot "Jaunlatvijas" sociālo tīklu saturu, jāsecina, ka gadījumā ja valsts tik tiešām taps jebkādā formā, Krievijas un Baltkrievijas propagandai kā elementam pavisam noteikti jāparādās šīs valsts ģerbonī, karogā vai himnā.

Reguārs ir vēstījums par "vareno Krievijas armiju", kas ir Kremļa propagandas klasika. Tiek uzsvērts, ka Krievija ir gatava jebkurā brīdī pataisīt Eiropu par "pelnu kaudzi".

Šo emocionālo uzsvaru savulaik regulāri atkārtoja teju visi Krievijas propagandisti, īpaši TV raidījumu vadītāji, kuri runāja par Krievijas kodolarsenāla spējām "pārvērst Rietumus radioaktīvos pelnos":

foto: Telegram

Rieksta "Telegram" atrodami arī tiešas, nepastarpinātas Baltkrievijas propagandas pārpublicēšanas piemēri.

Nesenākais - stāsts par Latvijas pārstāvju nesaskaņotu robežas šķērsošanu, kur izpaliek Latvijas puses komentārs:

foto: Telegram

Nekavējoties pārpublicēta arī asā Kremļa propagandista Vladimira Solovjova retorika, kurā viņš pēc dronu uzbrukuma Pleskavai aicina iznīcināt Baltiju:

foto: Telegram

Ir arī atklāti meli un biedēšana ar izdomātiem notikumiem.

Īsi pēc Pleskavā notikušā dronu uzbrukuma Krievijas militārajai aviācijai, virkne propagandas kanālu izplatīja nepatiesības par it kā no Baltijas notikušu uzbrukumu:

foto: Telegram

"Krievijas armija paliek stiprāka," apgalvo Rieksts. Apgalvojums, ka Krievijas bruņotie spēki ir daudz stiprāki nekā kara sākumā ir daļa no pašreizējās Kremļa propagandas vēstījumu buķetes. Realitātē Krievijai ir nepieciešama bruņojuma ražošana un mobilizācija, lai spētu turpināt karu Ukrainā:

foto: Telegram

Vēstījumi Kremļa gaumē par to, ka Eiropas valstu centieni veicināt savu drošību novedīs pie "sadusmotas Krievijas" un kara Rieksta "Jaunlatvijas" resursā mijas ar vēstījumiem par to, ka pēdējais laiks samaksāt naudu, lai tiktu pie zemes hosteļu biznesmeņa topošajā valstī:

foto: Telegram

To, cik daudz ir cilvēku, kuri uzķērušies un maksājuši tūkstošus, lai kļūtu par Rieksta valsts “pilsoņiem”, īsti nav zināms.

Nav arī uzticamas informācijas par to, cik daudz līdzekļu “Jaunlatvijas” veidotāji šādā veidā varētu būt ieguvuši.

Vēl grūti ir nepamanīt to, ka teju viss saturs, ko sociālajos tīklos saražo Ernests Rieksts, neskaitot video ar Žirinovski un dažādu citu interneta pašpasludināto "finanšu guru" un "naudas taisītāju" filmētā pārpublicēto, ataino tikai viņu pašu vienatnē, bez jebkādiem partneriem - "jaunlatvijas" idejas virzītājiem.

Iztrūkst arī jebkāda daudz maz ticama dokumentācija procesiem, kurus Rieksts it kā virza Fidži.

Iepriekš jau vēstīts, ka pret šo ieceri attiekties ar uzmanību aicināja Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC).

Par skandalozā Ernesta Rieksta pagātni un projektu “Jaunlatvija”, kā arī tā attīstību portāls Jauns.lv vēstīja jau iepriekš.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par “Patiesība par meliem” saturu atbild Izdevniecība "Rīgas Viļņi".