foto: Ropažu novada pašvaldība
Garkalne slīkst atkritumos, tukumnieki paliek bez tualetes, Ventspilī svilina deviņstāveni: kriminālā province
Ropažu novada Garkalnes pagasta neapzinīgākie iedzīvotāju atkritumus samet kā pagadās atkritumu šķirošanas laukumos.
112
2023. gada 3. septembris, 06:21

Garkalne slīkst atkritumos, tukumnieki paliek bez tualetes, Ventspilī svilina deviņstāveni: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pamatīgs juceklis naktī uz 1. septembri valdīja kādā Ventspils deviņstāvu namā, Inženieru ielā. Tur pārdesmit cilvēkiem nakts laikā nācās divas reizes lekt ārā no gultām un skriet ārā no dzīvokļiem, jo kāds piromāns trešā stāva dzīvoklī dedzināja gan durvis, gan gultu. Raizes nu arī tukumniekiem, jo tur tīņi Mālkalnā tik regulāri vēkšpēdus gāza tualetes tikmēr, kamēr pašvaldībai tas “piegriezās” un sirsniņmājiņu no turienes aizvāca uz visiem laikiem.

Savukārt Ropažu novada vietvarai raizes sagādā garkalnieši, kas šķiroto atkritumu konteinerus “ierok” neatbilstošu atkritumu kalnos. Beidzot noskaidrots, ka Iecavas spirta rūpnīca bijusi pie vainas tam, ka Iecavas upe šovasar aizauga ar aļģēm.

Tīņi panāk tualetes aizvākšanu no Tukuma Mālkalna

foto: Tukuma novada pašvaldība
Visu vasaru Tukuma vietvara cīnījās ar Mālkalna labierīcību “gāzējiem” – nelīdzēja ne novērošanas kameras, ne policistu patruļas. Nu pašvaldības pacietības vadzis lūzis un tā no Mālkalna aizvākusi tualeti.

Kriminālās provinces apskatā Jauns.lv jau jūlijā vēstīja, ka Tukuma pašvaldība ir nikna uz Mālkalna rotaļu laukuma vandaļiem, kuri regulāri apgāž pārvietojamo tualeti. Nu vietvaras pacietības mērs ir lūzis un tā no gleznainā Mālkalna – iecienītas tukumnieku un pilsētas viesu pastaigu atpūtas vietas - aizvākusi sirsniņmāju. Tukuma novada pašvaldība sociālajos kontos vēsta:

“Mēneša laikā vairākkārtēji esam cīnījušies ar situācijām, kad Tukumā pie Mālkalna rotaļu laukuma sistemātiski tika apgāztas pārvietojamās labierīcības. Vien pagājušās nedēļas laikā konstatēti pieci pārkāpumi.

Ar nožēlu sakām, ka ar šo nedēļu labierīcības šajā vietā vairs neatrodas.
 
Kad tika apzināta problēma, pašvaldības policija netālu izvietoja pārvietojamās novērošanas kameras un pievērsa pastiprinātu uzmanību tieši šai teritorijai. Liela daļa likumpārkāpēju ir notverti un sodīti – skumji, ka daudzi no tiem ir jaunieši vecumā līdz 14 gadu vecumam”.

Garkalnē kritiska situācija ar atkritumiem

foto: Ropažu novada pašvaldība
Ropažu novada Garkalnes pagasta neapzinīgākie iedzīvotāju atkritumus samet kā pagadās atkritumu šķirošanas laukumos.


Ropažu novada pašvaldība ziņo, ka šobrīd publiski pieejamos atkritumu šķirošanas laukumos ir izveidojusies kritiska situācija (sevišķi Garkalnes pagastā), jo “iedzīvotāji atstāj savus atkritumus tiem neatbilstošos konteineros, un arī novieto blakus konteineriem. Sadzīves atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums “CleanR” norāda, ka šādas darbības nav atļautas un blakus novietotos atkritumus uzņēmums var arī neizvest.

Aicinām visus, kuri vēl nav noslēguši līgumus ar jauno pakalpojumu sniedzēju (no 1. jūlija Garkalnes un Ropažu pagastos to veic “CleanR”), to izdarīt. Informējam, ka drīz publiskie atkritumu šķirošanas laukumi tiks novākti.

Iedzīvotāju informācijai – visos publiskajos atkritumu šķirošanas laukumos darbojas publiskā video novērošanas sistēma un visi dati glabājas pašvaldības policijā. Tāpēc, vēlreiz atgādinām visiem privātmāju un daudzdzīvokļu māju iedzīvotājiem – noslēdziet atkritumu apsaimniekošanas līgumu, lai nebūtu jāpiemēro soda sankcijas!”

Iecavas spirta brūzi sodīs par upes piesārņošanu

Jauns.lv jau rakstīja, ka Valsts vides dienests (VVD) jūlija beigās Iecavas upē konstatēja paaugstinātu organisko vielu koncentrāciju. Pēc situācijas izpētes un laboratorisko analīžu rezultātu saņemšanas noskaidrots, ka upei blakus esošā Iecavas spirta rūpnīca dzesēšanas iekārtas bojājumu rezultātā upē novadījusi ap 20 000 kubikmetru neattīrīta ūdens. VVD aprēķinājis, ka videi nodarītais kaitējums ir 2540 eiro apmērā.

Laboratoriski veikto ūdens mērījumu rezultāti uzrādīja ĶSP (ķīmiskā skābekļa patēriņa) pārsniegumu upē novadītajā ūdenī jeb paaugstinātu organisko vielu klātbūtni, kā rezultātā upe bija manāmi aizaugusi ar aļģēm.

Pēc konstatētā pārkāpuma spirta rūpnīca novērsis noplūdi, vienlaikus piesaistot vides konsultantus no SIA “VentEko”, kā arī veica Iecavas upes Iecavas parka posma aļģu kunkuļu un ūdensaugu pļaušanu un novākšanu, ar mērķi stabilizēt dabiskos procesus upē.

Noslēdzot gultnes tīrīšanas darbus, ekoloģiskā situācija upē būtiski uzlabojusies un jauna apauguma veidošanās nav novērota, vēsta VVD. Kopējais upes gultnes tīrīšanas garums bija pusotrs kilometrs. Ar mērķi uzraudzīt upes ūdens kvalitāti, VVD uzdos Iecavas spirta rūpnīcai turpmākā mēneša laikā, ar regularitāti reizi nedēļā, nodrošināt ražošanas (dzesēšanas) ūdens izplūdes testēšanu un testēšanas pārskatu iesniegšanu VVD Zemgales reģionālajā vides pārvaldē.

Svilina Ventspils deviņstāveni

foto: Ventspils pilsētas pašvaldība
Nakts uz 1. septembri nemierīga bija Ventspils deviņstāvu māju kvartālā Inženieru ielā. Uz turieni divas reizes traucās ugunsdzēsēji, lai dzēstu kāda nikna piromāna svilinātās durvis un gultu.

Pamatīgs satraukums un juceklis naktī uz 1. septembri valdīja kādā deviņstāvu mājā Ventspilī, Inženieru ielā. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests vēsta, ka 20 minūtes pēc pusnakts ugunsdzēsēji  saņēma izsaukumu uz turieni, jo mājas trešajā stāvā dega dzīvokļa ārdurvis. Ugunsdzēsēji glābēji no kāpņu telpas evakuēja 20 cilvēkus. Četras stundas vēlāk uz turieni atkal tika saņemts izsaukums – jau pašā dzīvoklī dega gulta. Šoreiz no miega tika uzcelti 15 cilvēkiem, kuriem atkal nācās atstāt kāpņu telpas dzīvokļus. Minūti pirms pieciem rītā ugunsdzēsēji deviņstāveni atstāja un ļaudis vēl kādu stundiņu varēja nosnausties.

Izrādās, ka svilinātājs bija kāds ar pasauli un nāburgiem neapmierināts vīrietis. Valsts policija skaidro:

“Valsts policijas amatpersonas turpat uz aizdomu pamata par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu aizturēja vīrieti un uzsāka kriminālprocesu. Veicot glābšanas darbus notikuma vietā, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki pamanīja aizdomīgu vīrieti un norādīja likumsargiem uz viņu.

Aizturētais jau iepriekš ir nonācis policijas redzeslokā. Valsts policija turpina izmeklēšanu kriminālprocesā par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu, ja tā izdarīta ar dedzināšanu un skaidro notikušā apstākļus. Saskaņā ar Krimināllikumu, par šādu noziedzīgu nodarījumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās. Vīrietis savu vainu izdarītajā atzīst”.