foto: Alūksnes novads/Facebook
Alūksnē pārvietota 18. gadsimta beigās radītā Kanovas vāze
Kanovas vāze.
Novadu ziņas
2023. gada 2. septembris, 06:12

Alūksnē pārvietota 18. gadsimta beigās radītā Kanovas vāze

Jauns.lv

Šonedēļ tā dēvētā Kanovas vāze pārvesta no skolas ēkas Glika ielā 10, Alūksnē, uz Alūksnes Jauno pili, kur ir tās vēsturiskā piederība.

Mākslas darbs savulaik ir piederējis Fītinghofu dzimtai un atradies parka teritorijā uz postamenta. Oriģinālais postaments padomju gados ir novietots netālu no Apaļā tornīša. Par vāzes vēsturi lasāms, ka to savulaik dāvinājusi Krievijas ķeizariene Katrīna II baronam Oto Hermanim fon Fītinghofam.

Šis ir 18. gs. beigu mākslas darbs - balta marmora vāze klasicisma stilā ar dekoratīvu ciļņu frīzi. Uz vāzes atveidoti sengrieķu vīna ražas un auglības dieva svētku svinības – dionīsiji – menādas ar vīnogu ķekariem un ziedu vītnēm rokās, blakus mazie satīri, Pāna – mežu valdnieka un aizstāvja atribūti – galva un vīraka trauki.

Vāze saukta par “Kanovas vāzi”, jo dažādos avotos lasāms, ka tās autors varētu būt nozīmīgais klasicisma laika itāļu tēlnieks Antonio Kanova (Antonio Canova; 1757–1822), tomēr, lai apstiprinātu šo apgalvojumu, pašlaik trūkst faktos balstītas informācijas. Vāze, iespējams, izgatavota Kanovas tēlniecības darbu ietekmē vai darināta kādā tēlniecības darbnīcā pēc iepriekš izgatavota parauga, bet šis viennozīmīgi atzīmējams kā meistarīgs un mākslinieciski augstvērtīgs stila paraugs.

Nav zināms precīzs laiks, kad vāze pārvietota uz Glika ielu 10, Alūksnē. Zināms, ka no parka tā aizvesta projām pagājušā gadsimta 30. gados un ilgstoši atradusies skolas telpās, lai gan citas saiknes ar izglītības iestādi šim mākslas darbam nav bijis. Tagad vāze deponēta uz vēsturisko piederības vietu - Alūksnes novada muzeju Jaunajā pilī. No kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanas viedokļa skola un muzejs vienojušies, ka šādi tiks sniegta iespēja to eksponēt un parādīt sabiedrībai, izklāstot detaļās tās izcelsmi, māksliniecisko, memoriālo un vēsturisko nozīmi.

90. gadu beigās šis mākslas darbs iekļauts valsts nozīmes mākslas pieminekļu sarakstā, kuru pārrauga Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde. Arī šonedēļ vāzes pārvietošanas procesu uzraudzīja gan pārvaldes pārstāvis, gan muzeja darbinieki un skolas vadība.
Zināms, ka “Kanovas vāze” 1921. gadā stipri bojāta, 1930. gados restaurēta un pēc tam novietota Alūksnes vidusskolā. Vāzes pārvietošanas brīdī zem tās pamatnes atklājās uzraksts “A.Grava 1935.gada 2.decembris Alūksnē”, kas, iespējams, liecina par pamatnes izveides un vāzes pirmo uzstādīšanas laiku.

Nākotnē mākslas priekšmetam paredzēta restaurācija un kopijas izveide, kuru iecerēts eksponēt pils parkā, atgriežot grezno kultūru un rodot ieskatu veidotā parka vēsturē, kas ir viens no bagātākajiem ar mazajām arhitektūras formām.