Sabiedrība
2015. gada 12. marts, 02:29

Informāciju par saviem piederīgajiem ieguvuši vairāki desmiti leģionāru tuvinieku

Jauns.lv

Latvijas Kara muzejā informāciju par saviem tuviniekiem, kas cīnījušies latviešu leģiona rindās, trešdien ieguvuši vairāki desmiti cilvēku, pastāstīja muzeja Otrā pasaules kara vēstures nodaļas vēsturnieks Valdis Kuzmins.

Kopumā Latvijas Kara muzeja organizēto Latviešu leģionāru datu informācijas dienu apmeklējuši vairāk nekā simts cilvēku, un muzeja darbinieki informāciju par tuviniekiem palīdzējuši iegūt aptuveni divām trešdaļām interesentu. Muzejs saņēmis arī daudzus zvanus un e-pastu sūtījumus, kuros cilvēki interesējušies par saviem tuviniekiem.

Kuzmins atzina, ka ne visi apmeklētāji ieguvuši interesējošo informāciju. "Sarežģītākie gadījumi ir tad, kad cilvēks uzrāda maz informācijas, piemēram, tikai kapa vietu," sacīja Kuzimins. Tādā situācijā Kara muzeja darbiniekiem ir grūti sameklēt informāciju par piederīgajiem.

Latviešu leģionāru datu informācijas dienā piedzīvoti arī emocionāli notikumi. "Kādam apmeklētājam tēvs bija tikai pieminējis par dienestu latviešu leģionā. Taču plašāku informāciju viņš ieguva tikai šodien. Protams, bija arī negatīvas emocijas, ka cilvēki informāciju par saviem tuviniekiem meklē gadu desmitus, taču nevar atrast," teica Kuzmins.

Pārsvarā Latviešu leģionāru informācijas dienu apmeklējuši cilvēki no Rīgas un Pierīgas, bet bijuši arī tādi, kas ieradušies no citām Latvijas vietām. Kopumā pasākumu Kuzmins vērtēja kā ļoti pozitīvu un norādīja, ka arī muzejs uzzinājis jaunu informāciju, jo ar kādu apmeklētāju vienojies par to, ka viņš nodos Kara muzeja rīcībā fotoattēlus no leģiona.

Kuzmins arī uzsvēra, ka Latviešu leģiona informācijas diena ir nozīmīga arī ar to, ka nav saistīta ar 16.marta pasākumiem, bet gan stāsta par cilvēku likteņiem Otrā pasaules kara laikā. Latvijas Kara muzejs atgādina, ka informāciju par saviem tuviniekiem var iegūt arī jebkurā citā dienā.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka saistībā ar iedzīvotāju lielo interesi aizvadītajos gados, arī šogad muzejs jau trešo reizi trešdien rīkoja pasākumu visiem, kuri vēlējās uzzināt par savu tuvinieku likteņiem Otrā pasaules kara laikā.

Latvijas Kara muzejā glabājas "Daugavas vanagu" leģionāru arhīvs, kurš tiek izmantots muzeja ikdienas darbā un kuru plaši izmanto Latvijas vēsturnieki. Ar arhīva palīdzību apmeklētājiem ir iespēja atrast informāciju par saviem tuviniekiem latviešu leģiona rindās.

BNS