foto: EPA/Scanpix
Vai veselības problēmu dēļ Vladimirs Putins varētu zaudēt savu amatu un varu?
Krievijas prezidents Vladimirs Putins apmeklē pareizticīgo Lieldienu dievkalpojumu Kristus Pestītāja katedrālē Maskavā, Krievijā, 2023. gada 15. aprīļa beigās.
Viedokļi
2023. gada 22. augusts, 06:07

Vai veselības problēmu dēļ Vladimirs Putins varētu zaudēt savu amatu un varu?

Jauns.lv

Patlaban ir veltīgas cerības, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins varētu zaudēt savu amatu un varu veselības problēmu dēļ. Drošības un stratēģiskās pētniecības centra direktors Toms Rostoks intervijā portālam Jauns.lv pauda viedokli, ka runas par dažādiem nopietniem Putina veselības sarežģījumiem uzskatāmas par spekulācijām.

Jautāts, cik liela loma ir Putinam un viņa personībai karā Ukrainā, speciālists sacīja: “Autoritāros režīmos, īpaši kara laikā, politiķu personībām ir milzīga nozīme.

Es domāju, ka Krievijas iebrukums Ukrainā bija Putina un viņa tuvāko sabiedroto lēmumu rezultāts. Lai gan liela daļa Krievijas politiskās elites uzskatīja, ka šāda veida karš nav iespējams, tomēr viņi [Putins un sabiedrotie] bija gatavi, viņi uzskatīja, ka nav cita veida, kā atgriezt Ukrainu Krievijas ietekmes sfērā.

Liela daļa Krievijas iedzīvotāju gribētu izbeigt karu

Šobrīd man šķiet, ka karš Ukrainā ir kaut kas tāds, ko Krievijas iedzīvotāju vairākums gribētu izbeigt, bet viņi neredz citu iespēju, kā vien turpināt šo karu.

Ja Krievija zaudē, viņi saprot, ka tad Ukraina būs NATO un būs visas sliktās lietas Krievijai, piemēram, tiks prasītas reparācijas no Krievijas, notiks kara noziegumu izmeklēšana un vainīgo sodīšana, kā arī ekonomiskās sankcijas, visticamāk, netiks atceltas, vismaz ne uzreiz.

foto: LETA
Drošības un stratēģiskās pētniecības centra direktors Toms Rostoks.

Putins pats neatkāpsies!

Tas [kara zaudēšana] būtu Krievijai ļoti slikts iznākums, līdz ar to viņi neredz citu ceļu [kā vien turpināt karu]. Cits ceļš ir iespējams tad, ja pie varas nonāktu kāds cits cilvēks, bet Putins jau neatkāpsies pats!

Tāpēc viņiem nav citas izejas (vismaz viņi tā to redz), kā vien turpināt šo karu un cerēt, ka laika gaitā Ukraina salūzīs vai Rietumi salūzīs. Varbūt Krievijai radīsies jaunas iespējas, varbūt tā sagaidīs lielāku atbalstu no Ķīnas.

Krievija šobrīd cenšas stiept laiku, tiesa, aktīvā veidā, jo Krievijas spēki arī uzbrūk vairākos frontes posmos. Bet principā viņi stiepj laiku un gaida, kad situācija atkal varētu kļūt viņiem labvēlīga.”

Spekulācijas ap Putina veselību

Jautāts par Putina veselības problēmām, par ko publiskajā telpā daudz runā, Rostoks sacīja: “Tās  visas ir spekulācijas! Nav šaubu, ka 70 gadus vecam vīrietim varētu būt veselības problēmas, bet lielākoties tās ir risināmas.

Putins noteikti saņem ļoti labu medicīnisko aprūpi, tāpēc viņa veselības stāvoklis, visticamāk, ir diezgan labs. Šādas spekulācijas [par Putina slikto veselību] bija kara sākumā, kad dažādos video bija redzams, ka viņš izvairās no citu cilvēku sabiedrības, acīmredzot baidoties no kovida vai atentāta.

Dažādi video, kuros Putins neveikli pārvietojas

Bija arī video, ka viņš neveikli pārvietojas vai sēž, iekrampējies krēslā. Tam var būt visdažādākie iemesli.

Piemēram, cilvēki, kuri ir gados vecāki un ir nodarbojušies ar sportu, pēc kādas stundiņas vai vairākām, kas ir pavadītas krēslā, piecelsies kājās un viegli pieklibos, ja bijuši savainojumi.

Izskatās, ka Putinam nav lielu veselības problēmu

Tāpēc es domāju, ka runas par Putina veselību vairāk ir spekulācijas. Varbūt kara sākumā viņam bija veselības problēmas, bet šobrīd neizskatās, ka viņam tādas ir.”

Visticamāk, Putinam nav tādu veselības problēmu, kas varētu būtiski ietekmēt kara gaitu. “Lai ietekmētu kara gaitu, ir divas lietas. Pirmkārt, kara gaita varētu tikt ietekmēta, ja viņš nomirtu. Protams, tā var gadīties, bet, visticamāk, [ar Putinu tuvākajā laikā] tas nenotiks.

Otrkārt, kara gaita varētu tikt ietekmēta, ja viņam būtu kādas veselības problēmas, kuru iespaidā viņš vairs nevarētu pieņemt lēmumus vai arī viņam nedrīkstētu ļaut pieņemt lēmumus.

Rūzvelts uzvarēja ASV prezidenta vēlēšanās, kaut arī bija smagi slims

Vēsturē ir daudz gadījumu, kad politiskie līderi ir bijuši smagi slimi. Piemēram, ASV prezidents Franklins Rūzvelts tika pārvēlēts uz ceturto termiņu 1944.gadā, bet dažus mēnešus pēc inaugurācijas, kas notika janvārī, viņš nomira.

Viņš uzvarēja vēlēšanās par spīti sliktajam veselības stāvoklim. Viņš bija tikai 63 gadus vecs, bet viņam bija ļoti, ļoti nopietnas veselības problēmas.

Līdzīgi arī daudziem citiem politiskiem līderiem bijušas veselības problēmas. Tomēr tīri vizuāli neizskatās, ka Putinam būtu smagas veselības problēmas.”

Veltīgas cerības, ka Putins veselības dēļ varētu zaudēt varu

Runājot par iedzīvotāju cerībām, ka karš varētu beigties saistībā ar Putina slikto veselību, speciālists teica: “Tās ir veltīgas cerības.

Šajā situācijā, raugoties uz dažādiem notikumu pavērsieniem, piemēram, uz iespējām, ka notiek valsts apvērsums, Putins nomirst vai viņam ir briesmīgas veselības problēmas, es teiktu, ka ticamāks ir valsts apvērsums nevis tas, ka Putins veselības problēmu dēļ zaudēs savu amatu.”