foto: Garkalnes skola/"Facebook"
Estrādes leģenda Margarita Vilcāne pirmo reizi kļūst par muzikālā konkursa patronesi. VIDEO
Latviešu estrādes zvaigzne Margarita Vilcāne pirmo reizi mūžā kļuvusi par muzikālā konkursa patronesi (attēlā: Margarita Vilcāne ar vienu no konkursa uzvarētājām - Garkalnes mūzikas skolas audzēkni Melāniju Toni un viņas pedagoģēm).
Novadu ziņas
2023. gada 22. augusts, 06:22

Estrādes leģenda Margarita Vilcāne pirmo reizi kļūst par muzikālā konkursa patronesi. VIDEO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Izcilā latviešu estrādes zvaigzne Margarita Vilcāne, kura savu estrādes dziedātājas karjeru uzsākusi 1962. gadā, pirmo reizi mūža kļuvusi par kāda muzikālā konkursa patronesi. Upesgrīvā dzīvojošā dziedātāja kļuvusi par vietējā Mērsraga pagastā notiekošā pirmā vokālās mūzikas konkursa “Jūra, jūra vien”, kura nosaukumu veido vienas no viņas populārākās dziesmas “Balta saule” vārdi, patronesi.

Mērsraga pagasta svētku laikā notika konkursa “Jūra, jūra vien” fināls, uz kuru startēja 20 dažāda vecuma dziedātāju, kuru uzdevums bija izpildīt dziesmas par jūras tematiku. Konkurss ir pašu mērsradznieku izlolota ideja, lai atklātu dziedošus talantus visos vecuma posmos. “Mēs popularizējam jūru, gribam popularizēt Mērsragu. Un varbūt šogad mazliet nobijāmies, bet konkursanti iedrošināja, ka nākamgad, iespējams, nolikumā ieliksim arī to, ka vērtējam tieši oriģinālkompozīcijas. Un dalībnieki mūs iedrošināja, ka, jā, arī to mēs varam vērtēt un mudināt cilvēkus rakstīt mūziku tieši par jūru,” saka konkursa rīkotājas - biedrības “Piestātne” valdes locekle Aija Kaļiņičenko.

Mērsragā par jauna konkursa patronesi kļūst dziedātāja Margarita Vilcāne:

Uzvarētājs tika noskaidrots katrā vecuma kategorijā, taču galvenās balvas ieguvēju noteica skatītāju balsojums. Konkursa patronese ir priecīga, ka skatītāji visaugstāk novērtējuši tieši viņas pašas favorītu – Dāvidu Kristu Balodi –, kurš izpildīja dziesmu ukraiņu valodā. Margarita Vilcāne par viņu – Latvijas Mūzikas akadēmijas studentu – saka: “Viņš dzied kā profesionāls dziedātājs. Tas ir viens, bet otrs, kas ir pats galvenais jebkuram izpildītājam – viņš saprot, par ko un kam viņš dzied.” Jāteic, ka arī pati Margarita Vilcēne kāpa uz estrādes dēļiem, lai kopā ar vokālā konkursa dalībniekiem nodziedātu tā tituldziesmu “Balta saule”.

foto: Dāvids Balodis/"Facebook"
Vokālā konkursa “Jūra, jūra vien” galvenās balvas ieguvējs Dāvids Krists Balodis saņem cildinājumu no konkursa patroneses Margaritas Vilcānes.

Pirmajā konkursā piedalījās ne tikai mērsradznieki, bet arī viesi, un tieši viņi balvas, kas radītas Mērsraga bākas formā, aizveda tālāk – uz Lībagiem, Roju un Garkalni. Tikmēr konkursa patronese ir pārliecināta, ka vokālās mūzikas konkursa pirmais gads ir ļoti cerīgs un tam noteikti sekos labs turpinājums.

Margarita Vilcāne par vokālās mūzikas konkursu “Jūra, jūra vien”:

Līdz šim leģendārā izpildītāja bija izvairījusies kļūt par kāda muzikālā konkursa patronesi. Viņa laikrakstam “Talsu Vēstis” teica: “Es no šādām lietām izvairos principā. Vai mērsradzniekiem tas ir liels gods? Es gribētu teikt pretēji – tas ir liels gods man, ka viņi izvēlējušies tieši mani par patronesi. Un, manuprāt, šim konkursam ir ļoti cerīgs sākums.”

Margarita Vilcāne: “Balta saule” (mūzika - Raimonds Pauls; vērdi – Ziedonis Purvs; sacerēta 1970. gadā):

Margarita Vilcāne laiku lokos

Dziedātāja Margarita Vilcāne laiku lokos.

gallery icon

Mākslinieces Margaritas Vilcānes jubilejas koncerts "Margarita. Melodija. Mode"

Godinot mākslinieci Margaritu Vilcāni, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) un Latvijā iemīļoti mūziķi - maestro Raimonds Pauls, dziedātāji Intars Busulis, ...

gallery icon

Margaritas Vilcānes tērpu izstādes atklāšana

Lielajā Ģildē atklāta mākslinieces Margaritas Vilcānes tērpu izstāde.

gallery icon