foto: LETA
Valainis: Pie 2024.gada budžeta veidošanas jāstrādā jau topošajai valdībai
Zaļo un Zemnieku frakcijas priekšsēdētājs Viktors Valainis.
Viedokļi
2023. gada 11. augusts, 22:23

Valainis: Pie 2024.gada budžeta veidošanas jāstrādā jau topošajai valdībai

Jauns.lv/LETA

Pie 2024.gada valsts budžeta veidošanas jāstrādā jau topošajai jaunajai valdībai, šodien politiķu diskusijā portāla "Delfi" raidījumā "Kāpēc?" sacīja Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Viktors Valainis.

LETA vēstīja, ka Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) šodien paziņoja par jaunas valdības veidošanu. Kā nākamās valdības kodols pašlaik iezīmējusies "Jaunā vienotība" (JV), ZZS un "Progresīvie" - reizē "durvis vaļā" ir arī "Apvienotajam sarakstam" (AS) un Nacionālajai apvienībai (NA), kuras gan iebilst jaunas valdības izveidei.

Valainis norādīja, ka Kariņš tagad atvēris iespēju vairākām partijām pievienoties jaunajai valdībai. Politiķis norādīja, ka JV, ZZS un "Progresīvie" pēdējo vairāk nekā divu mēnešu laikā ļoti dinamiski strādājuši, detalizēti iezīmējot paveicamos darbus.

Līdzīgi norādīja "Progresīvo" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Kaspars Briškens "Delfi" diskusijā norādot, ka trīs pušu sarunās pēdējos mēnešos noformulētas valsts 20 galvenās prioritātes, pie kurām jaunajai koalīcijai paredzēts strādāt.

Briškens atzīmēja, ka "Progresīvie" neredz nepārvaramus šķēršļus jaunās valdības izveidei, kopīgi vienojoties.

JV politiķe, labklājības ministre Evika Siliņa cita starpā norādīja, ka pašlaik juridiski valdība vēl ir, bet "de facto" sadarbība pašreizējā koalīcijā nav pietiekami sekmējusies. Lai juridiski varētu izveidot jauno valdību, Kariņam kādā brīdī būs jādemisionē, skaidroja politiķe.

NA politiķis, Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs Jānis Dombrava norādīja, ka, ja gadījumā "Jaunā vienotība" ir nolēmusi pārtraukt pašu vadītās valdības darbu, tad kolēģiem arī būtu jārīkojas konsekventi un pietiekoši strauji jāpieņem gala lēmums. Dombrava uzsvēra, ka Latvijai nepieciešama funkcionējoša valdība.

AS politiķis, Saeimas deputāts, Iekšlietu ministrija parlamentārais sekretārs Igors Rajevs atzīmēja, ka JV vasaras laikā centās mākslīgi paplašināt esošo koalīciju, lai gan JV decembrī pati bija vienojusies par koalīcijas izveidi pašreizējo trīs partiju sastāvā.

Rajevs akcentēja, ka vienkārši nepatika pret ministriem vai "rotācija rotācijas pēc" nav pieņemami argumenti valdībā strādājošo partiju pārstāvju nomaiņai - jābūt reāliem argumentiem par kāda ministra sliktu darbu, lai viņu nomainītu. Tā AS politiķis komentēja Kariņa piedāvāto, bet partneru noraidīto ministru amatu rotācijas piedāvājumu.

Kā ziņots, Kariņš šodien paziņoja, ka sāks sarunas par jaunas koalīcijas un valdības veidošanu. Šodien sarunas par jauno koalīciju notikušas ar "Progresīvajiem" un ZZS.

Uz jaunām tikšanās reizēm par topošās valdības izveidi šodien tika aicinātas arī AS un NA, taču atteicās nākt.

Kariņš reizē norādījis, ka tagad nedemisionēs, jo netaisās "mest plinti krūmos", kā daži sagaidot.

Sarunas turpināsies nākamnedēļ, kad arī ceturtdien, 17.augustā, Kariņam plānots informēt Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču par iespējamās jaunās valdības modeli.

Jau vēstīts, ka, lai valdība strādātu dinamiskāk, Kariņš iepriekš rosināja veikt vairāku amatu rotācijas, taču AS un NA šodien šo piedāvājumu noraidīja. Tāpēc premjers paziņoja par jaunas valdības veidošanu.