Sabiedrība
2023. gada 8. augusts, 11:55

Nerēķināt procentus elektrības tarifu sadārdzinājumā aicina "Sadales tīkla" amatpersona ar astronomisku algu; soctīklos ļaudis sašutuši

Jauns.lv

“Es aicinātu skatīties uz absolūtajām vērtībām, jo procenti izskan ļoti draudīgi, bet mēs šeit runājam par dažu eiro pieaugumu,” šādu komentāru sniedza AS “Sadales tīkls” valdes locekle Kristīne Sarkane. Teiktais nepalika nepamanīts sociālajos tīklos, kur ar sašutumu vērsa uzmanību, ka Sarkanei, tāpat kā viņas kolēģiem uzņēmuma valdē ir viegli aicināt nekreņķēties par "sīkumiem", pašiem algā saņemot astronomiskas summas.

Jauns.lv jau vēstīja, ka no 2023. gada 1. jūlija spēkā stājās jaunie elektrības pieslēguma un pārvades tarifi, solot mājsaimniecībām pēc iespējas vairāk samazināt rēķinus, ja izvēlēts atbalstošākais tarifs. Realitātē, saņemot pirmos “jaunos” rēķinus, maciņi atstāti tukši, bet iedzīvotāji – šokēti. Kamēr vieni steidz "izkliegt" sāpi sociālajos tīklos, citi māca, ka, izvēloties atbilstošāko tarifu, šādi pārsteigumi izpaliktu.

Reaģējot uz iedzīvotāju sašutumu "Sadales tīkls" skaidroja, kā ir izdevīgāk rīkoties. Uzņēmumā atgādina, ka šā gada 1.jūlijā stājās spēkā izmaiņas elektroenerģijas pārvades un sadales sistēmas pakalpojumu tarifos, kas redzamas augustā saņemtajos rēķinos par jūliju. Elektroenerģijas rēķinu ietekmē arī maksa par elektroenerģiju jeb par patērētajām kilovatstundām, tāpēc klientiem jādomā ne tikai par piemērotāku sadales sistēmas pakalpojumu tarifu, bet arī par pašas elektroenerģijas tirdzniecības tarifu. Katram klientam maksa par sistēmas pakalpojumiem veidojas atkarībā no pieprasītās jaudas jeb slodzes, ko izsaka elektrības pieslēguma fāzu (F) un ampēru (A) skaits. To ir būtiski izraudzīties atbilstoši katras mājsaimniecības elektroenerģijas lietošanas paradumiem, ko ietekmē mājsaimniecībā izmantotās elektrotehnikas klāsts un jauda.

Piemērotākos pieslēguma parametrus iespējams aprēķināt "Sadales tīkla" mājaslapā pieejamajā slodzes aprēķina kalkulatorā, kurā ir apkopotas mājsaimniecībās sastopamākās elektroierīces un to vidējā jauda.

No 1.jūlija klientiem ir pieejami divi sadales tarifu plāni - "Pamata" un "Speciālais". "Pamata" tarifi ir piemēroti iedzīvotājiem ar regulāru, aktīvu ikdienas elektroenerģijas patēriņu, savukārt "Speciālie" - izņēmuma gadījumiem. Proti, īpašumiem, kuros elektroenerģijas patēriņš ir izteikti mazaktīvs, neregulārs vai sezonāls, piemēram, īpašumiem, kas izlikti pārdošanā un netiek ikdienā apdzīvoti, vasarnīcām ziemas mēnešos, uzņēmumiem ar sezonālu darbību ārpus sezonas.

Izvēloties "Speciālo" tarifu plānu, katram pašam rūpīgi jāseko līdzi savam patēriņam, jo pat nelielas tā svārstības var strauji palielināt ikmēneša izmaksas norāda uzņēmumā. Pie kāda elektroenerģijas ikmēneša patēriņa būtu piemērotāks un izdevīgāks "Speciālais" tarifa plāns, var iepazīties "Sadales tīkla" mājaslapā sadaļā "Tarifu plānu maiņa". Mainīgās vai grūti paredzamās situācijās ieteicams palikt pie "Pamata" tarifu plāna, norāda "Sadales tīkla" pārstāvji.