foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",
"Dabūsi pi**i, briļļainais!" Vai lieta par latviešu nīdēju, kurš uzbruka deputātam iestrēgusi Valsts policijā?
auns.lv pirms laika arī kļuva zināms, ka uzbrucēja vārds ir Antons Gromihins.
Sabiedrība
2023. gada 27. jūlijs, 06:15

"Dabūsi pi**i, briļļainais!" Vai lieta par latviešu nīdēju, kurš uzbruka deputātam iestrēgusi Valsts policijā?

Jauns.lv

Aptuveni pirms trīs mēnešiem Jauns.lv ziņoja, ka prokuratūra ir atcēlusi Valsts policijas (VP) lēmumu nesodīt piedzērušo varmāku, kurš sabiedriskajā transportā vēl janvāra beigās uzbruka Saeimas deputātam.

Šī gada janvāra beigās Saeimas deputāts Gatis Liepiņš (JV) sabiedriskajā transportā piedzīvoja verbālu un fizisku uzbrukumu no kāda dzēruša vīrieša, kurš agresijas laikā krieviski apsaukāja latviešus.

Pēcāk kļuva zināms, ka Valsts policija (VP) nemaz negrasās uzsākt kriminālprocesu pret vairākkārt sodīto varmāku.

Kā zināms, šis ir viens no vairākiem VP redzeslokā nonākušajiem gadījumiem, kurš savulaik izsauca sabiedrības neizpratni par likumsargu lēmumu.

Liepiņš: "Par lietas virzību man nekas nav zināms"

Zināms, ka VP Liepiņš vērsās ar lūgumu izvērtēt, vai attiecīgās personas darbībās nav saskatāmas arī Krimināllikuma (t. sk. 231. pantā (Huligānisms) un 78. pantā (Nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšana)) paredzēto noziedzīgo nodarījumu sastāva pazīmes un ierosināt kriminālprocesu.

“Valsts policija atteicās uzsākt kriminālprocesu, secinot, ka stiprs alkohola reibums ir pierādījums tam, ka uzbrucējs nav rīkojies ar tīšu nodomu. Par līdzīgiem uzbrukumiem pēdējo četru gadu laikā viņš sodīts trīs reizes. Kāpēc viņš vēl nav cietumā? Lēmumu pārsūdzēju,” par jaunumiem šajā lieto “Twitter” ziņoja Liepiņš.

Deputāts arī ievietojis izgriezumu no VP rakstiskās atbildes.

Lasot iekopēto rindkopu grūti nepamanīt daudzās gramatikas kļūdas, kuras pieļautas, pamatojot, kādēļ daudzkārt sodītais varmāka šoreiz esot jāliek mierā:

VP iepriekš informēja, ka ar šo incidentu strādājis VP Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Kurzemes iecirknis.

Zīmīgi, ka VP lēmumu par labu esam sākotnēji atzina Rīgas Pārdaugavas prokuratūrā.

Liepiņš telefonsarunā ar Jauns.lv pēcāk informēja, ka vērsās ar vēstuli pie ģenerālprokurora Jura Stukāna.

Tad sekoja Rīgas Tiesas apgabala prokuratūras 24. aprīļa lēmums, un tajā prokuratūra pilnībā atcēlusi VP lēmumu atteikties uzsākt kriminālprocesu.

Taču kopš tā brīža Liepiņš nav informēts par turpmākiem notikumiem vai VP darbu. To deputāts Jauns.lv apliecināja rakstiski:

"Diemžēl kopš pēdējās reizes, kad maijā saņēmu vēstuli par KP uzsākšanu, nekādu jaunumu nav. VP nav ar mani kopš tā laika sazinājusies un par lietas virzību man nekas nav zināms. Jācer, ka rudens pusē parādīsies kāda virzība."

Jauns.lv pirms laika arī kļuva zināms, ka uzbrucēja vārds ir Antons Gromihins.

Šīs personas sociālie tīkli ir pārpildīti ar fotogrāfijām, kurās redzama alkohola lietošana un PSRS, Krievijas militāro simbolu slavināšana.