Sabiedrība
2023. gada 20. jūlijā, 05:36

Atļauts traukties ar 113? Internetā brīnās par ceļu policijas radarā redzamo

Jauns.lv

Vakardien Valsts policija (VP) publicēja video ar kāda ātruma pārkāpēja apturēšanu Latgalē, kurš traucās ar ātrumu 216km/h. Taču sociālajos tīklos uzsākās diskusija par to, cik ātri brauc pats VP transportlīdzeklis un kas redzams tā radarā.

Atļauts traukties ar 113? Internetā brīnās par ceļ...

VP vakardien informēja, ka 13. jūlijā, VP Latgales reģiona pārvaldes policisti ap pulksten 13.50 Augšdaugavas novadā, Eglaines pagastā, 21 kilometru no Subates pamanīja automašīnu BMW X5, kas pārvietojās pa autoceļu P70 Ilūkstes virzienā, pārkāpjot atļauto braukšanas ātrumu par vismaz 120 km/h.

Policisti fiksēja, ka BMW X5 brauc ar ātrumu 216 km/h vietā, kur atļautais braukšanas ātrums ir 90 km/h. Transportlīdzekļa vadītājs ļoti strauji tuvojās policistu automašīnai no aizmugures, bet policisti nekavējoties reaģēja un viņu apstādināja.

Kādēļ ātrums 113km/h ir zaļā krāsā?

Taču sociālajos tīklos kāds norādīja uz radara ekrānā redzamo ainu – radars BMW ātrumu uzrāda sarkanā krāsā līdz brīdim, kad tas – policijas mudināts – bremzējot nonāk līdz 113km/h atzīmei.

Tad radars transportlīdzekļa ātrumu iekrāso zaļā krāsā.

“Šeit izcils video apliecinājums, ka 90 km/h LV nozīmē 116, jo pie tā iedegas zaļā krāsa fiksētajam ātrumam un tas ir atbilstošs noteikumiem. Zinājām jau to, bet te ļoti uzskatāmi,” raksta kāds “Twitter” lietotājs.

Citi tikmēr dalās līdzīgos novērojumos. VP publicētajā video ir arī redzams, ka, vēl pirms apturētais BMW parādās kadrā, pats VP transportlīdzeklis virzās ar ātrumu 100km/h.

Vērsāmies pie VP, lai lūgtu skaidrot videoklipā redzamās detaļas.

“Valsts policija norāda, ka krāsu izvēle pie ātruma mērījumiem ir tikai tehnisks veids, kā pēc iespējas ātrāk un efektīvāk pamanīt un fiksēt tos pārgalvīgos ātruma pārkāpējus, kuri izvēlas bīstami lielu ātrumu. Vienlaikus tas nemaina faktu, ka Valsts policijas amatpersonas pievērš uzmanību ikvienam ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumam neatkarīgi no mērierīcē redzamās krāsas,” apgalvo VP Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Diāna Lūkina

Savukārt, runājot par VP ekipāžas pārvietošanās ātrumu, esot jāņem vērā, ka policisti ātruma pārkāpēju bija fiksējuši jau laikus.

“Attiecīgi ņemot vērā situācijas apstākļus, kā arī to, ka ātruma pārkāpējs tuvojās ļoti strauji, Valsts policijas amatpersonas bija gatavas nekavējoties reaģēt pēc nepieciešamības gadījumā, ja ātruma pārkāpējs turpinātu kustību un uzsāktu bēgšanu,” paskaidro VP pārstāve.

Konkrētajā 13. jūlija incidentā likumsargi konstatēja, ka BMW X5 vadījis 1984. gadā dzimis vīrietis.

Viņam par ātruma pārsniegšanu piemērots administratīvais sods – naudas sods 400 eiro apmērā un sešu mēnešu transportlīdzekļa vadīšanas tiesību aizliegums.

Valsts policija aicina automašīnu vadītājus būt atbildīgiem un atcerēties, ka atļautā braukšanas ātruma pārsniegšana, kā arī citu ceļu satiksmes noteikumu neievērošana apdraud ne tikai paša vadītāja, bet arī citu ceļu satiksmes dalībnieku drošību.