Viedokļi
2023. gada 20. jūlijs, 07:04

Ārsts Andrejs Ērglis par "Jauno vienotību" pēc prezidenta vēlēšanām: "Prezidents ir metafizisks jēdziens"

Jauns.lv

Andrejs Ērglis, vērtējot partiju politiskos procesus teic, ka “mēs par daudz ieciklējamies uz tehniku”. Politiķiem jādara nevis tas, kas viņiem patīk vai nepatīk, bet gan tas, kas vajadzīgs valstij. “Tāpēc visi tie (politiķu) rūgtumiņi vai laimes mirkļi, vai varas izbaudīšana faktiski ir vizbezjēdzīgākais un apkaunojošākais mūsu sistēmā, saka ārsts, un piebilst, ka tā tas nav tikai Latvijā, bet arī citur pasaulē.

Valsts prezidenta vēlēšanās uzvarēja “Jaunās vienotības” izvirzītais kandidāts Edgars Rinkēvičs. Pieredzējušie “Jaunās vienotības” politiķi uz politiskās skatuves Apvienoto sarakstu apspēlēja tik pārliecinoši, ka jau vēlēšanu dienas rītā bija skaidrs, kurš būs nākamais prezidents. Uzreiz pēc vēlēšanām sākās sarunas par valdošās koalīcijas paplašināšanu, kurās tika aicinātas piedalīties Zaļo un zemnieku savienības un “Progresīvo” frakcijas.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Andrejam Ērglim pat nav īpašas vēlmes komentēt politiķu cenu, ko tie maksājuši par Valsts prezidenta apstiprināšanu.

Bet līdzšinējās koalīcijas partneri – Apvienotais saraksts un Nacionālā apvienība savu attieksmi pauda pat nesēžoties pie saruna galda. Līdz ar to lielais jautājums: “Vai cena par prezidentu “Jaunajai vienotībai” nav bijusi pārāk augsta?” To Jauns.lv jautāja viedokļu līderim – ārstam kardiologam Andrejam Ērglim.

Sveicēju pūļi dodas uz prezidenta Rinkēviča inaugurāciju

Sestdien, 8. jūlijā amatā stājās jaunais Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš ir septītais Valsts prezidents kopš Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas ...

gallery icon

Andrejam Ērglim pat nav īpašas vēlmes komentēt politiķu cenu, ko tie maksājuši par Valsts prezidenta apstiprināšanu: “Īstenībā, ja jūs gribat iet varā, tad jums jādara viss, protams, savas pārliecības veidā un tā tālāk, bet ieklausoties arī citos, kas ir vajadzīgs valstij un valsts pilsoņiem, nevis, kas jums patīk vai nepatīk”.

Edgars Rinkēvičs simboliskā ceremonijā saņem Rīgas pils atslēgu. 08.07.2023.

Edgars Rinkēvičs simboliskā ceremonijā saņem Rīgas pils atslēgu. 08.07.2023.

gallery icon

Viņam pat negribas domāt par to, ka kādam politiķim pēc šīm prezidenta vēlēšanām varbūt it palicis kāds rūgtumiņš vai saldumiņš: “Valsts vispār ir metafizisks jēdziens, un arī prezidents ir metafizisks jēdziens. Nedomāju, ka Edgars Rinkēvičs ir specifiski “Jaunās vienotības” prezidents”.

Edgars Rinkēvičs nodod prezidenta zvērestu. 08.07.2023.

Valsts prezidenta amatā ievēlētais Edgars Rinkēvičs sestdien Saeimā deva svinīgo solījumu, kļūstot par septīto Valsts prezidentu kopš Latvijas valsts neatkarības ...

gallery icon

“Skaidrs ir viens – ja (valdību, koalīciju) nevar paplašināt labticīgi, sarunās, tad tas ir mazliet jocīgs stāsts,” teic Andrejs Ērglis. Viņš spriež, ka pašlaik notiek “Jaunās vienotības” vadīts process, lai pēc būtības mainītu pašreizējās valdības sastāvu.

Kā Andrejs Ērglis, Jurģis Liepnieks un Pēteris Šmidre vērtē pašreizējās “Jaunās vienotības” pozīcijas, skatieties Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.