foto: Egils Helmanis/"Facebook"
Cik par katru viesi iztērējās Edgara Rinkēviča inaugurācijas ballē? Kas spēlēja, ko ēda un dzēra?
Edgara Rinkēviča inaugurācijas pieņemšana Rīgas pils dārzā.
Sabiedrība
2023. gada 17. jūlijs, 05:22

Cik par katru viesi iztērējās Edgara Rinkēviča inaugurācijas ballē? Kas spēlēja, ko ēda un dzēra?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Latvijas jaunā Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča pirmā darba diena 8. jūlijā bija publiskāka un demokrātiskāka nekā iepriekšējo prezidentu pēc valsts neatkarības atjaunošanas inaugurācijas dienas. Vismaz vērtējot viņa “iziešanu tautā”. Gan kafijas malkošana Miera ielas republikā, gan atrādīšanās nevis speciāli šūdinātā, bet gan veikalā pirktā uzvalkā, gan dārza svētki Rīgas pils pagalmā…

Internetā ievērību izpelnījies video, kurā redzams, kā Edgars Rinkēvičs pēc ziedu nolikšanas pie Latvijas pirmā prezidenta Jāņa Čakstes un ārlietu ministra Zigfrīda Annas Meierovica kapavietām Rīgas Meža kapos, braucot pa Miera ielu, piestāj pie parastas kafejnīcas, lai iemalkotu kafiju.
 
Kafejnīcas “Rocket Bean” komanda savā “Facebook” profilā ierakstījusi: “Bezgala priecājamies, ka jaunā amata pirmās dienas kafijas tasi prezidents izvēlējās nobaudīt tieši “Rocket Bean”. Lai enerģijas pilns prezidentūras laiks mūsu jaunajam prezidentam!”

Tālāk jau viņa ceļš veda uz Rīgas pili, kur Edgars Rinkēvičs saņēma pils atslēgu no sava priekšgājēja Egila Levita, lai ar to četros pēcpusdienā slēgtu vaļā vārtus inaugurācijas pieņemšanas jeb ceremonijas viesiem. Par banketu vai balli šo pasākumu īsti nodēvēt nevarēja, jo nebija ne lielas izēšanās, ne smalku deju vai koncertu, kā tas bija piedzīvots pie viena otra iepriekšējā Valsts prezidenta viņa pirmajā darba dienā.

Sveicēju pūļi dodas uz prezidenta Rinkēviča inaugurāciju

Sestdien, 8. jūlijā amatā stājās jaunais Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, kurš ir septītais Valsts prezidents kopš Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas ...

gallery icon

Toties viesu gan bija vairāk. Edgars Rinkēvičs bija izsūtījis aptuveni 830 ielūgumu (katrs no tiem bija paredzēts diviem cilvēkiem, tātad ielūgti bija vairāk nekā 1600 viesu).

foto: Aiva Vīksna/“Facebook”
Prezidenta inaugurācijas ceremonijas viesi saskandina vīna glāzes (otrā no labās: Saeimas deputāte Aiva Vīksna).

Kaut arī štātes bija izvēlētas attiecīgi svinīgajam pasākumam, tomēr bez pārmērībām – tā lai garderobes “trūcīgums” kādam netraucētu piedalīties šajā ceremonijā, kā tas bija 1996. gadā, kad uz Gunta Ulmaņa inaugurācijas balli atteicās ierasties vairāki uzaicinātie, jo viņiem nebija smokinga.

Arī pats Edgars Rinkēvičs iztika bez smokinga un tautas priekšā parādījās nevis speciāli šūdinātā uzvalkā, bet gan veikalā pirktā, žurnālam “Kas Jauns” apliecināja viņa padomnieks komunikācijas jautājumos Mārtiņš Drēģeris.

Inaugurācijas ceremonija ilga teju līdz astoņiem vakarā, lai pēc tam viesi sestdienas vakarā varētu paspēt uz Dziesmu un deju svētku deju lielkoncertu “Daugavas” stadionā, ko apmeklēja arī pats Edgars Rinkēvičs.

foto: president.lv
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs (centrā) ar inaugurācijas pieņemšanas viesiem Rīgas pils dārzā.

Uz inaugurācijas pieņemšanu Rīgas pilī bija ieradušies pazīstami sabiedrības pārstāvji un politiķi, ārvalstu viesi, kā arī diplomātiskais korpuss, kuri ne tikai sasveicinājās ar jauno prezidentu, bet arī savā starpā risināja saviesīgas sarunas.

Viesi pulcējās gan pašas pils svētku zālēs, gan arī pils dārzā, kur spēlēja Nacionālo bruņoto spēku orķestru ansambļi: dārzā – pūšamo instrumentu ansamblis, zālēs – stīgu kvartets un pianisti.

foto: Zemessardzes orķestris/“Facebook”
Zemessardzes orķestra muzikanti Edgara Rinkēviča inaugurācijas ceremonijā.

Cienasta galds gan nebija pārbagāts ar ēdieniem. Katrā ziņā pārēsties nevarēja. Bija vien kanapē sviestmaizes, bet slāpes varēja veldzēt ar sarkanā vai baltā vīna glāzi, sulu un ūdeni.

Jau jūnija beigās bija izsludināts iepirkuma konkurss “Restorāna un ēdināšanas pakalpojuma nodrošināšana 2023. gada 8. jūlijā” par 50 000 eiro, lai viesiem nodrošinātu divu veidu veģetāras uzkodas, trīs veidu zivju uzkodas, divu veidu gaļas uzkodas, kā arī mini kūkas un mini groziņus desertam. Par šo naudu bija jānodrošina arī restorāna pakalpojumi (viesmīlība un servējums, tajā skaitā trauki, galda piederumi, paplāšu noformējums, stāvgaldi, galdauti, transports uz pasākuma norises vietu un no tās).

Var likties, ka 50 000 eiro ir liela summa, bet izdalot iznāk, ka uz vienu viesi iztērēja ap 30 eiro, kas nebūt nav liela summa un atbilst galvaspilsētas restorānu cenām. Ja tur vēlas izdzert pāris vīna glāzes, pamieloties ar dažām knapmaizītes un uzēst kūciņu, tad jārēķinās vismaz ar pārdesmit eiro.

Pēc saviesīgās ceremonijas Rīgas pilī daudzi, tostarp arī Edgars Rinkēvičs, devās uz Daugavas stadionu, lai vērotu Dziesmu un deju svētku deju lieluzvedumu “Mūžīgais dzinējs”.

Viesi ierodas uz jaunievēlētā Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča inaugurācijas ceremoniju 2023. gada 8. jūlijā

gallery icon