Sabiedrība
2023. gada 10. jūlijs, 12:08

Ar lielkoncertu Rīgā noslēgušies Dziesmu un deju svētki

Jauns.lv/LETA

Svētdienas vakarā ar vērienīgu koncertu "Kopā augšup" noslēdzās XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki.

XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku noslēguma koncerts

XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku noslēguma koncerts; 2023. gada 9. jūlijs

gallery icon

Noslēguma koncerts "Kopā augšup" Mežaparka Lielajā estrādē bija veltījums Dziesmusvētku tradīcijas 150.gadadienai un mūsu visu kopīgajai un gaišajai rītdienai.

Mežaparka atjaunotajā estrādē pieredzējušu virsdiriģentu un goda virsdiriģentu vadībā skanēja jauktie, sievu, vīru, senioru, bērnu un jauniešu kori, pūtēju orķestri un kokļu ansambļi.

Koncertā piedalījās Goda virsdiriģenti Jānis Erenštreits, Juris Kļaviņš, Jēkabs Ozoliņš, Arvīds Platpers, Jānis Zirnis, Lilija Zobens, kā arī virsdiriģenti Kaspars Ādamsons, Aira Birziņa, Gints Ceplenieks, Ivars Cinkuss, Agita Rimšēviča, Mārtiņš Klišāns, Sigvards Kļava, Māra Marnauza, Māris Sirmais, Ints Tetrovskis, Ilze Valce, Romāns Vanags.

Koncerta dalībniekus un apmeklētājus uzrunāja jaunais Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Koncertā piedalījās pūtēju orķestra virsdiriģenti Raitis Ašmanis, Haralds Bārzdiņš, Guntis Kumačevs, Jānis Puriņš, Egons Salmanis, Goda virsvadītāja Ingrīda Edīte Saulīte, Deju virsvadītāji Iveta Pētersone-Lazdāne, Dace Advijone, Jānis Ērglis, Jānis Purviņš, Gunta Skuja, Ilze Mažāne, Baiba Šteina, Dagmāra Bārbale, Taiga Ludborža, Zanda Mūrniece

Koncertā piedalījās Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris, grupa "Raxtu raxti", instrumentālā grupa, "Saucējas", "Tarkšķi", "Suitu dūdenieki", "Austras koks", Marina Rebeka, Agnese Pauniņa, Ance Krauze, Elīna Seile, Alise Baumane, Kamila Siliņa, Paula Bička, Olīvija Gulbe, Aleksandra Špicberga, Kristīne Kārkle-Kalniņa un citi.

Pēc noslēguma koncerta Mežaparka Lielajā estrādē no plkst.24 noritēja tradicionālā sadziedāšanās nakts. Reizi piecos gados gan Dziesmu un deju svētku dalībnieki, gan skatītāji, gan svētku veidotāji pēc noslēguma koncerta rada lielo kopkori un no sirds var izdziedāt iemīļotās dziesmas.

Lai gan svētdiena bija Dziesmu un deju svētku noslēdzošā diena, interesenti varēja apmeklēt vairākums pasākumus arī pirmdien, piemēram, vokālo ansambļu sadziedāšanos Esplanādē.

Vokālo ansambļu dziedājumi Rīgas zaļajā sirdī Esplanādē un Vecrīgas ielās - tas ir piedzīvojums, kurā saplūdīs dabas, pilsētas skaņas un cilvēka balsu vijums, pulsēs dzīvesprieks un skaistums, aizrautīga muzicēšana un īpaši tuvs kontakts ar klausītājiem.

Savukārt Vērmanes dārzā plkst.12 notiek "Dziesminieku diena". Dziesminieki - dzejas dziedātāji, tā ir mūsdienu folklora, viena no Latvijas kultūras vērtībām. Dziesminieks ir sava stāsta vēstītājs, personība un reizē arī vienkāršs cilvēks no tautas. Vienkāršība mijas ar izcilo. Mainoties laikmetiem, mainās arī dziesminieku vēstījums, tomēr nemainīga vērtība ir saruna ar klausītāju un savas ziņas nodošana.

"Dziesminieku dienā" ir iespēja dzirdēt gan koncertprogrammu ģimenēm ar bērniem, gan iepazīt jaunos dziesminiekus, gan klausīties dziesminieku lielkoncertu. Dziesminieku koncerta tradīcija aizsākās aizvadītajos svētkos 2018.gadā, kad Vērmanes dārza skatuvi piepildīja Austrasbērnu mūzika un domas.

Pirmdiena pēc Dziesmu un deju svētku noslēguma ir noteikta par brīvdienu.