foto: LETA
Latvijas latviskotāju Liānu Langu izsauc uz policiju
Dzejniece un publiciste Liāna Langa.
112
2023. gada 21. jūnijs, 19:30

Latvijas latviskotāju Liānu Langu izsauc uz policiju

Jauns.lv

Pazīstamā latviešu valodas aktīviste, dzejniece Liāna Langa (īstajā vārdā Liāna Bokša) saņēmusi pavēsti ierasties Valsts policijā – sniegt paskaidrojumus “par rakstiem un pārdomām, kas kurina nacionālo naidu un grauj Latvijas uzņēmumu reputāciju”.

Langa jau vairākus mēnešus cīnās par Latvijas “atkrieviskošanu” un pat panākusi, ka virkne uzņēmumu un iestāžu vairs neievieto savās interneta vietnēs informāciju krievu valodā.

Tagad viņa saņēmusi pavēsti ierasties 29. jūnijā Jūrmalas policijā pie galvenās inspektores Ilonas Palkevičas sniegt paskaidrojumus par savu darbību “Facebook”.

Langa uz šo reaģējusi ar publisku atbildi “Faceboo”: “Lūgums mani informēt rakstiski, kurš gadījums tiek izmeklēts, lai mans advokāts un es varam sagatavoties paskaidrojumu sniegšanai. Lūgums infomēt mani, kurš Krimināllikuma pants paredz manu ierašanos klātienē.” Aktīviste ir neizpratnē, kāpēc viņai, Ogres novada iedzīvotājai, jāierodas sniegt Valsts policijas Jūrmalas iecirknī, un arī “Facebook” mītne neatrodas šajā pilsētā.

Viņa atgādina: “Latvijas latviskošana ir šābrīža valsts politika, kas tiek atbalstīta valsts augstākajā politiskajā līmenī, ko apliecina vairāki dokumenti, piemēram, šis Valsts prezidenta paziņojums “Par latviešu valodas kā vienīgās valsts valodas nostiprināšanu”, kas publicēts Latvijas valsts portālā “Likumi.lv” 2021. gada 26. aprīlī.”

Valsts valodas likums skaidri un nepārprotami definē mērķus:

1) latviešu valodas saglabāšanu, aizsardzību un attīstību;

2) latviešu tautas kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu;

3) tiesības brīvi lietot latviešu valodu jebkurā dzīves jomā visā Latvijas teritorijā;

4) mazākumtautību pārstāvju iekļaušanos Latvijas sabiedrībā, ievērojot viņu tiesības lietot dzimto valodu vai citas valodas;

5) latviešu valodas ietekmes palielināšanu Latvijas kultūrvidē, veicinot ātrāku sabiedrības integrāciju.

“Manis vadītā sabiedriski sociālā kampaņa #RunāLatviski darbojas saskaņā ar valsts politiku pēc 2022. gada 24. februāra,” proti, pēc Krievijas uzsāktā kara pret Ukrainu, norāda Langa.