Vai kārtējā cūcība? Ziedoņa Caunes vadītajā Jelgavas novada domē izsludināts apšaubāms iepirkums
Ziedoņa Caunes (attēlā pa kreisi) vadītā dome izsludinājusi iepirkumu par juridisko pakalpojumu sniegšanu, taču nolikumā iestrādāta prasība, kurai atbilst teju tikai viens advokātu birojs - tas pats, kas Cauni aizstāv arī viņa privātajās nepatikšanās.
Novadu ziņas
2015. gada 22. marts, 13:59

Vai kārtējā cūcība? Ziedoņa Caunes vadītajā Jelgavas novada domē izsludināts apšaubāms iepirkums

Jauns.lv

Jelgavas novada dome izsludinājusi apšaubāmu iepirkumu par juridiskajiem pakalpojumiem, svētdien vēsta Latvijas Radio. Domes vadītājs ir "zaļzemnieks" Ziedonis Caune, kurš jau iepriekš vairākkārt nonācis divdomīgās situācijās, kas nerada iespaidu par krietnu, godīgu valstsvīru.

Latvijas Radio žurnālists Edgars Kupčs noskaidrojis, ka Jelgavas novada domē izsludināts iepirkums par juridsko pakalpojumu sniegšanu nākamos piecus gadus; tajā iekļauta tādas prasības, kurām atbilst tikai divu juristu firma, kas Ziedoni Cauni pārstāv arī privātās lietās, risinot viņa radītās nepatikšanas. Konkrētais juristu birojs jau sen apkalpo Jelgavas novada pašvaldību un par darbu saņem iespaidīgu naudu.

Iepirkumu par konkurenci kropļojošu sauc gan Caunes opozīcija, gan iepirkumu uzraugi.

Pirms pieciem gadiem Jelgavas novada domē likvidēja divas štata juristu vietas, tā vietā izvēloties algot firmu "Lagzdiņa un Jēgera juridiskais birojs", kam maksāta trīsreiz lielāka summa nekā iepriekš novada domes algotajiem juristiem, kuri arī bija šie paši Aldis Jēgers un Dzintars Lagzdiņš. Šis priviliģētais birojs arī ticis dibināts īsi pirms piesaistes Caunes vadītajai domei.

Agrāk šie divi advokāti no domes saņēma mēnešalgas apmēram 2300 eiro apmērā, taču nu, kad dome noslēdza līgumu ar viņiem jau kā ar komersantiem, maksātā summa trīskāršojās. Jāatgādina, ka šī mahinācija notikusi ar taupības vārdu uz lūpām.

Tagad, kad piecgadi ilgušais līgums ar Lagzdiņa un Jēgera dibināto biroju izbeidzies, ticis izsludināts jauns iepirkums, taču nu jau ar interesantu prasību: ka pakalpojuma sniedzēja birojam vismaz 80% darbinieku jābūt ar piecu gadu pieredzi pašvaldībās. Tas savukārt izslēdz iespēju konkursā uzvarēt kādam citam kā tikai Lagzdiņam un Jēgeram. Iepirkums, visticamāk, ticis sagatavots šiem konkrētajiem cilvēkiem, jo tas pat nav ticis publicēts Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā, vēsta LR1.

Lauvas tiesu no šī juridiskā biroja apgrozījuma veido tieši Jelgavas novada domes pasūtījumi. Jēgers un Lagzdiņš pērn tikuši pie teju 30 tūkstošu eiro peļņas, atsaucoties uz "Lursoft" datiem ziņo žurnālists.

Advokātu tandēms ir cieši saistīts ar novada domes vadītāja privātajām nepatikšanām, kurās viņš vairākkārt iekūlies, bet tamdēļ savu augsto amatu nav zaudējis. Piemēram, skaļi izskanējušajā stirnu malumedību lietā Ziedoni Cauni aizstāvēja tieši šie kolēģi.

2011.gada 24.februārī Jelgavas novada Platonē medību lieguma laikā un vietā, kur aizliegtas medības, tika konstatētas nošautas stirnas, patronu čaulas un sniega motocikla pēdas. Tajā pašā pēcpusdienā un tajā pašā apkaimē vietējie iedzīvotāji bija aizturējuši novada domes priekšsēdētāju Cauni, kurš uz sniega motocikla veda Rīgas reģionālās virsmežniecības Ropažu mežzini Jāni Ozoliņu ar pielādētu ieroci klēpī. Drīz pēc notikušā sabiedrības rīcībā internetā nonāca ar mobilo telefonu filmēti videoieraksti, kurus uzfilmēja un žurnālistiem nodeva Platones iedzīvotāji.

Stirnu malumedību lieta tika izbeigta, taču "nesmukumi" ar Cauni nemitējās. Pirms diviem gadiem pašvaldība iegādājās ekskluzīvus auto, jo "novadā esot mālaini ceļi" un tikai ar tādiem varot aizbraukt apsekot nelabvēlīgās ģimenes.

Cita starpā Caune pamanījies novietot mašīnu vietā pie Jelgavas pils, kur stāvēt aizliegts. Kad policija uzlikusi viņam 30 latu sodu, Caune to nav gribējis maksāt.

Kā portālam Kasjauns.lv vēsta daži jelgavnieki, Ziedonim Caunem esot arīdzan gadījies pēc dažādiem incidentiem nokļūt Jelgavas policijas iecirknī, un arī šajās reizēs viņam palīgā traucies Lagzdiņa un Jēgera juridiskais birojs.

Kasjauns.lv/Foto: Lita Krone/LETA