foto: LETA
“Lielais kašķis” Latvijas teātrī: "Man vienalga, cik tev maksā tajā JRT, es tev samaksāšu vairāk!" Hermanis apsūdz Kairišu aktieru pārvilināšanā
Viesturs Kairišs un Alvis Hermanis iesaistījušies nesaudzīgos savstarpējos apvainojumos.
Kultūra
2023. gada 7. jūnijs, 13:43

“Lielais kašķis” Latvijas teātrī: "Man vienalga, cik tev maksā tajā JRT, es tev samaksāšu vairāk!" Hermanis apsūdz Kairišu aktieru pārvilināšanā

Jauns.lv

Latvijas teātra pasauli nupat satricinājis divu režijas grandu publisks kašķis. Jaunā Rīgas un Dailes teātru mākslinieciskie vadītāji - Alvis Hermanis un Viesturs Kairišs, izmantojot sociālos tīklus, ir apvainojuši citus citu melos, neētiskā rīcībā, pārvilinot aktierus, un nicīgā attieksmē pret citiem teātru kolektīviem.

Kā noprotams, konflikta iniciators ir Alvis Hemanis, kurš “Instagram” Viesturam Kairišam un Dailes teātra direktoram Jurim Žagaram veltīja nudien neglaimojošus vārdus un epitetus.

“Lielais teātra biznesmenis Juris Žagars un viņa draugs vanabī (latviskota angļu izteiciena “want to be” – “vēlas kļūt” – red.) Krišjānis Barons no Staļina prēmijas laureāta Smiļģa Dailes teātra var jau sākt gatavoties kārtējai lielajai tiesas prāvai,” asi savu vēstījumu sāk Alvis Hermanis, kurš apvaino abus vadošos Dailes teātra darbiniekus jauno aktieru pārvilināšanā, “Šoreiz prasītāji būs JRT, Valmieras un Liepājas teātris, kuru nupat izglītību ieguvušos jaunos aktierus-studentus viņi šobrīd brutāli pārpērk. Šobrīd uzrunāti, cik zināms, kopā jau vismaz 12 jaunie aktieri.”

“Aktieri, protams, nav dzimtcilvēki un ir brīvi izvēlēties strādāt, kur viņiem vairāk maksā. Bet šai gadījumā Dailes teātris ir valsts finansēta organizācija un šo viņu maucību apmaksā nodokļu maksātāji, kuri lielākoties nav Dailes teātra skatītāji,” situāciju skaidro Hermanis, “taču pats galvenais - JRT, Valmieras un Liepājas teātri savus jaunos aktierus ir izaudzinājuši daudzu gadu garumā, ieguldot viņos milzīgu laiku, enerģiju, sirdi un citus resursus, kurus pie labas gribas var mēģināt pārrēķināt arī ciparos. Pēdējos kursos šiem studentiem visi pieminētie teātri arī maksāja algas/stipendijas. Precedents ir sporta skolu izaudzinātie jaunie hokejisti, kurus aizvilinot citiem klubiem, vienmēr ir jākompensē arī tajos ieguldītais darbs. Šai tiesas prāvās iznākums parasti ir viens. Jo te skatās nevis pēc likuma burta, bet pēc gara.”

Alvja Hermaņa iestudētās "Jenūfas" pirmizrāde 2023. gada februārī

2023. gada 23. februārī Latvijas Nacionālajā operā un baletā notika "Jenūfa" pirmizrāde Alvja Hermaņa režijā.

gallery icon

Hermanis nesaudzīgi turpina: “Izrādās, Latvijā ir teātri, kuri paši kaut ko rada, un ir tādi teātri, kuri tikai māk čiept citu idejas, pārpirkt māksliniekus un pušķoties ar svešām spalvām. Nākamo reizi, kad cīnītājs par ētiskiem imperatīviem Kairišs kaut ko publiski muldēs par morāli, iesaku atcerēties, ko viņš šobrīd stāsta JRT jaunajiem aktieriem: "Man vienalga cik tev maksā tajā JRT, es tev samaksāšu vairāk".”

Uz šādiem pārmetumiem un apvainojumiem atbildi nav palicis parādā Viesturs Kairišs, kurš savā “Facebook” profilā izvērsti atbildējis Alvim Hermanim un ieinteresētajiem ļaudīm. “Dailes teātris ir virsotne! Es esmu gandarīts, ka Dailes teātris ir paveicis tik grandiozu darbu, ka jaunie aktieri savu izaugsmes perspektīvu saskata tieši mūsu teātrī,” uzsāk Viesturs Kairišs un norāda, ka Hermanis ir melojis, “labi, Hermaņa kungs, tiksimies tiesā, jo jūs melojat.  Es ar lielu interesi uzklausītu tos jūsu minētos «Šobrīd uzrunātos, cik zināms, kopā jau vismaz 12 jaunos aktierus», kuri liekot roku uz Bībeles atkārtos manis it kā teiktos vārdus: "Man vienalga, cik tev maksā tajā JRT, es tev samaksāšu vairāk". Un vispār apstiprinās sarunas ar mani par pārnākšanu uz Dailes Teātra štatu. Tikmēr es atļaušos «publiski muldēt par morāli» un teikt, ka melot nav labi un zaudēt cīņā par jaunajiem talantiem jāmāk ar cieņu.

Kairišs arī vēršas pie jaunajiem aktieriem, lai viņi publiski nāk klajā ar savu situācijas skaidrojumu un atklāj patiesību. “Gribētu vērsties pie Latvijas jaunajiem aktieriem un īpaši no JRT - Hermaņa kungs jūs publiski apvaino melos. Lūdzu, jaunie aktieri, pie kuriem es esmu vērsies ar piedāvājumu nākt uz Daili, un kuri tam nav atsaukušies, publicējiet to atklāti.  Pretējā gadījumā sanāks, Hermaņa kungs, ka jūs ģļēvi publiski melojat, un vēl apmelojat jaunos aktierus, sevišķi jau savus audzēkņus,” norāda Kairišs.

Viestura Kairiša režisētā iestudējuma “Hamlets” apmeklētāji un bankets

Viestura Kairiša režisētā jauniestudējuma “Hamlets” Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī apmeklētāji un bankets 2023. gada aprīlī.

gallery icon