foto: Tukuma novada pašvaldība
Tukuma centrā iecerētas grandiozas pārmaiņas. FOTO
Tukuma centrālo laukumu, kas nes Brīvības vārdu, iecerēts pārbūvēt, tam tērējot vismaz 1,73 miljonus eiro.
Novadu ziņas
2023. gada 8. jūnijs, 07:41

Tukuma centrā iecerētas grandiozas pārmaiņas. FOTO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Vēsturisko Tukuma centrālo laukumu, kas nes Brīvības vārdu, iecerēts pārbūvēt, tam tērējot vismaz 1,73 miljonus eiro. Maija beigās Tukuma novada pašvaldības deputāti vienbalsīgi nolēma apstiprināt pirms dažiem gadiem izstrādāto projektu “Brīvības laukuma un tam piegulošās teritorijas labiekārtojuma pārbūve Tukumā”.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Projekta ietvaros plānots saglabāt laukuma pilsētvides nozīmi – galvenais pilsētas laukums ar daudzfunkcionālu nozīmi. Tas paredz vairāk koku, soliņu un puķu dobju. Savukārt tiem, kuri karstā laikā vēlēsies atvēsināsies, šāda iespēja būs, jo strūklaka Brīvības laukumā tiks saglabāta un tai varēs gan pieiet tuvu klāt, gan pat iziet cauri, kas varētu ļoti patikt bērniem. Lai gan strūklaka tiks dažādota, tās ierastā ūdens strūklu forma būs tāda pati un tiks dažādota ar gaismām un specefektiem, informē Tukuma novada pašvaldība.

Nākotnes ieceres par Tukuma Brīvības laukumu

Vēsturisko Tukuma centrālo laukumu, kas nes Brīvības vārdu, iecerēts pārbūvēt, tam tērējot vismaz 1,73 miljonus eiro. Maija beigās Tukuma novada ...

gallery icon
6

Viedokļi un argumenti par labu laukuma pārbūvei vai pret to bijuši dažādi, tomēr, uzklausot speciālistu viedokli, viennozīmīgi visi fakti liecināja, ka atlikt šo jautājumu nedrīkst.

Pārdomu un ne vienas vien diskusijas pilns bijis ceļš līdz pašvaldības deputātu pieņemtajam  lēmumam par atbalstu projektam. Projekta ietvaros plānots realizēt SIA “Mark arhitekti” 2019. gadā izstrādāto būvprojektu.

Brīvības laukums Tukumā:

Lai gan šobrīd vēl nav zināms, vai projektam tiks piešķirts Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums, ir zināms, ka, arī nerealizējot projektu, jebkurā gadījumā pašvaldībai nāktos rast risinājumu laukuma teritorijā esošo komunikāciju sakārtošanai, kas laika gaitā ir nokalpojuši.
 
SIA “Tukuma ūdens” inženiere Zanda Valaine informēja, ka ūdens apgāde un kanalizācija Brīvības laukumā nestrādā, kā tām pienāktos. Kanalizācijas trase – mūrētu ķieģeļu kolektors 5–7 metru dziļumā, kas nāk no Pils torņa, pēc inženieres teiktā, ir aizaudzis un nedarbojas, kā arī nav zināms, kur paliek kanalizācijas ūdeņi, kas, visticamāk, varētu uzsūkties. Sliktā stāvoklī ir arī ierīkotais lietus ūdens kanalizācijas kolektors, kas posmā no Katrīnas laukuma, kur kādreiz bijuši dīķi, stiepjas pāri Pils ielai līdz pat Brīvības laukuma 17. ēkai. Ja šis kolektors plīstu, tad var gadīties, ka šeit automašīnas pazustu bedrēs.

foto: Tukuma novada pašvaldība
Brīvības laukums Tukumā šodien.

Arī pilsētas strūklaka ir nokalpojusi. Pēc inženieres sacītā, katru gadu, tuvojoties strūklakas atvēršanas svētkiem, tās sagatavošana ūdens palaišanai kļūst arvien sarežģītāka. Visi savienojumi ir veci, un drīz var pienākt brīdis, kad to vairs nevarēs palaist. 
 
Ainavu arhitekte Maija Fogele atzīst: “Īstenojot iecerēto projektu, laukums būs sadalīts zonās, no kurām viena zona būs plašāka, lai tajā arī nākotnē varētu pulcēties vairāk cilvēku”.

Tukuma Ļeņins: Tirgus, Sarkanais un Brīvības laukums

Kad sakām “Ļeņins Sarkanajā laukumā”, vairums iedomājas proletariāta vadoņa Vladimira Uļjanova iebalzamēto līķi mauzolejā Maskavā, Sarkanajā laukumā pie Kremļa sienas. ...

gallery icon
15

Kopējās projekta izmaksas plānotas vairāk nekā 1,73 miljons eiro apmērā, no kuriem 800 000 eiro varētu iegūt no Eiropas Reģionālās attīstības fonda; pārējais – pašvaldības līdzfinansējums.

14. gadsimta vidū izveidojies kā Tirgus laukums līdzās Livonijas ordeņa pilij Tukuma Brīvības laukums ievērojams ar to, ka 1990. gada 5. jūnijā tur nogāza pirmo Ļeņina pieminekli Latvijā trešās Atmodas laikā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tēmas