1dienas
19stundas
26minūtes
29sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Gaismas pils jumtā jau parādījies pirmais caurums
Pēc ēkas nodošanas konstatēto defektu ir maz un kopumā būvniecības kvalitāte ir laba.
Sabiedrība

Gaismas pils jumtā jau parādījies pirmais caurums

Jauns.lv

Pērn jūnijā ekspluatācijā nodotās Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jeb Gaismas pils jumtā parādījies pirmais caurums, vēsta laikraksts "Diena".

Gaismas pils jumtā jau parādījies pirmais caurums...

Defekts jumta korē ir fiksēts, "Dienai" apstiprina bibliotēkas sabiedrisko attiecību speciālists Augusts Zilberts un piebilst, ka tas pieteikts būvniekiem kā garantijas ietvaros risināma problēma. Vaicāts, vai konkrētā defekta dēļ nav plānota visa jumta pārbaude, Zilberts atbild noliedzoši. "Visu ēku pārbaudīt diez vai būtu praktiski," viņš uzskata.

Pilnsabiedrības "Nacionālās būvkompāniju apvienība" (NBA) preses pārstāve Ilga Sokolova laikrakstam norāda, ka šobrīd NBA no pasūtītāja garantijas perioda ietvaros nav saņēmusi informāciju par minēto problēmu. Tiklīdz šāda informācija tiks saņemta, tiks veiktas visas līguma kārtībā paredzētās nepieciešamās darbības.

Sokolova arī piebilst, ka NBA jumta apsekošanu veica 2014. gada beigās, un jumts atradās tehniskā kārtībā.

LNB projekta īstenošanas darba grupas eksperts Jānis Dripe redzējis vietu, kur tek jumts un saka: "Nogrozīju galvu un nodomāju, ka jāaizsūta draugiem celtniekiem." Tomēr viņš uzskata, ka pēc ēkas nodošanas konstatēto defektu ir maz un kopumā būvniecības kvalitāte ir laba. Problēmas esot bijušas līdz nodošanai, un tās risinātas diezgan lēni, tāpat joprojām pieklibo apkārtnes labiekārtošanas kvalitāte, norāda arhitekts.

Savukārt LNB atbalsta biedrības direktore Olita Prinčina-Voitika uzsver, ka biedrība, kas organizējusi ziedojumu vākšanu bibliotēkai var būt mierīga, jo ar būvniekiem noslēgtais līgums garantē, ka divus gadus būvnieki atbild par sekām ar savu naudu. "Domāju, ka viss būs kārtībā. Biedrība sagaida, ka defekts drīzumā tiks novērsts," saka tās vadītāja.

29.08., Gaismas pils oficiālās atklāšanas dienā īpašā pasākumā tika godināti tie cilvēki, kuri 25 gadus ir piedalījušies, atbalstījuši, līdzdarbojušies bibliotēkas tapšanā, bet "Ziedoņa zālē" oficiālajā Inaugurācijas ceremonijā piedalījās ap 100 ārvalstu viesu.

Oficiāli atklāj Nacionālās bibliotēkas jauno ēku - Gaismas pili

29.08., Gaismas pils oficiālās atklāšanas dienā īpašā pasākumā tika godināti tie cilvēki, kuri 25 gadus ir piedalījušies, atbalstījuši, līdzdarbojušies bibliotēkas ...

"Pirmā atvēršanas diena izvērtās par krasu emociju dienu - prieks par apmeklētāju patieso interesi, komplimentiem par ēkas interjera funkcionalitāti un estētiskajām vērtībām, par radošo vidi un pakalpojumiem, kādus sniegsim lasītājiem. Protams, atvēršanas dienas iesākumu aizēnoja tehniskas problēmas ar skatu liftu. Esam ļoti pateicīgi apmeklētājiem par pacietību un atvainojamies par sagādātajām neērtībām," saka bibliotēkas direktors Andris Vilks.

Gaismas pils atvēršanas pirmā diena fotomirkļos

"Pirmā atvēršanas diena izvērtās par krasu emociju dienu - prieks par apmeklētāju patieso interesi, komplimentiem par ēkas interjera funkcionalitāti un ...

Jaunākā Gaismas pils fotoreportāža

Jaunākā Gaismas pils fotoreportāža

LETA / Foto: Ieva Lūka/LETA, pilnsabiedrība "Nacionālā Būvkompāniju apvienība", LETA, "Izdevniecības Rīgas Viļņi" arhīvs