foto: Evija Trifanova/LETA
Katru vasaru ūdenstilpēs bojā iet vidēji 50 cilvēki
112
2023. gada 22. maijs, 16:40

Katru vasaru ūdenstilpēs bojā iet vidēji 50 cilvēki

Jauns.lv/LETA

Katru vasaru ūdenstilpēs bojā iet vidēji 50 cilvēki un glābēji atsākoties oficiālajai peldsezonai aicina padomāt par drošību pie ūdeņiem, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Aizvadītajā gadā peldsezonā (laika posmā no maija līdz septembrim) ugunsdzēsēji glābēji ūdenstilpēs izglāba 63 cilvēkus, tai skaitā deviņus bērnus, bet traģiski atpūta pie ūdens noslēdzās 48 cilvēkiem.

Analizējot ūdenstilpes, kurās cilvēki peldsezonā iet bojā, secināms, ka Kurzemē biežāk nelaimes notika ezeros, Zemgalē, Rīgā un Pierīgā - upēs, bet Vidzemē un Latgalē - piemājas dīķos. Lielākā daļa no bojāgājušajiem, kurus glābēji izcēla no ūdenstilpēm, bija vīrieši.

Izvērtējot negadījumu apstākļus, secināms, ka nelaimes gadījumi vasarā notiek, peldoties un izmantojot dažādus peldlīdzekļus - SUP dēļus, katamarānus, ūdens motociklus, laivas. Biežākie nelaimes cēloņi ir alkohola reibums, apstākļu neizvērtēšana, savu spēku pārvērtēšana, kā arī elementāru drošības prasību ignorēšana - piemēram, peldvestes neizmantošana.

Tā pagājušā vasarā vairāki izsaukumi glābējiem bija uz ezeriem un jūru, kur uz SUP dēļa cilvēki bija iebraukuši ūdenstilpē, bet, strauji mainoties laikapstākļiem, vēja stiprumam, kā arī pārvērtējot savas spējas, paši vairs nevarēja izkļūt krastā. Līdzīgi palīgā saucieni bijuši arī no cilvēkiem, kas jūrā vai ezerā iepeldēja uz piepūšamā matrača.

Piemēram, svētdien glābēji saņēma informāciju, ka Limbažu novada Salacgrīvā jūras līcī atrodas kaitbordists, kas saviem spēkiem nevar nokļūt krastā. Kad glābēji gatavojās ar laivu doties ūdenī, viņi saņēma informāciju, ka, mainoties vēja virzienam, kaitbordists ir nokļuvis krastā un atrodas pie mediķiem. Izrādījās, ka nelaimē nonākušais nebija lietojis glābšanas vesti.