foto: Zane Bitere/LETA
Uz "Saskaņas" konsultācijām par uzturēšanās atļaujām ieradušies ap 50 cilvēkiem
Partijas "Saskaņa" rīkotās bezmaksas konsultācijas Krievijas pilsoņiem saistībā ar uzturēšanās atļaujām Latvijā.
Sabiedrība
2023. gada 20. maijs, 14:22

Uz "Saskaņas" konsultācijām par uzturēšanās atļaujām ieradušies ap 50 cilvēkiem

Jauns.lv/LETA

Uz partijas "Saskaņa" organizētām konsultācijām gan par uzturēšanās atļaujām, gan citiem jautājumiem šodien birojā Vecrīgā ieradušies ap 50 cilvēkiem, pastāstīja partijas līdzpriekšsēdētāja Regīna Ločmele.

Tāpat daudz konsultāciju notiekot telefoniski, kā arī iedzīvotāji tiek lūgti sākumā telefoniski pieteikt apmeklējumu, jo netālu no Saeimas esošās partijas biroja telpas nav tik lielas, kā "Atta centrā", kur iedzīvotāji tika uzņemti piektdien, skaidroja Ločmele.

Politiķe pastāstīja, ka iedzīvotāji nāk konsultēties ne tikai par šo jautājumu, bet arī par citām lietām, tāpēc nolemts, ka birojā konsultācijas tiks sniegtas katru darba dienu.

Ločmele norādīja, ka "Saskaņa" palīdz sakārtot nepieciešamos dokumentus tiem Krievijas pilsoņiem, kuri agrāk bijuši nepilsoņi, un kuri jau ir pozitīvi nokārtojuši latviešu valodas zināšanu pārbaudi. Tiem, kuri jau ir veiksmīgi nokārtojuši latviešu valodas zināšanu pārbaudi, līdz maija beigām Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē ir jāiesniedz dokumenti, lai saņemtu jaunu uzturēšanās atļauju.

"Saskaņas" līdzpriekšsēdētāja norādīja, ka pati konsultē iedzīvotājus par piespiedu nomas aktualitātēm dalītajā īpašumā, ņemot vērā, ka ne visi līdz galam saprot jaunāko Satversmes tiesas spriedumu šajā jomā.

Ločmele arī norādīja, ka daļa apmeklētāju ļoti uztraucas un ka piektdien apmeklētāju pieņemšanā "Atta centrā" kādai sievietei bijusi nepieciešama Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieku palīdzība.

Kā ziņots, uz "Saskaņas" organizētajām konsultācijām par uzturēšanās atļaujām piektdien "Atta centrā", Rīgā, sanākuši apmēram 2500 cilvēku.

"Atta centrs" piektdien vakarā bija pilns ar cilvēkiem. "Saskaņas" līderis, Eiropas Parlamenta deputāts Nils Ušakovs pastāstīja, ka uz pasākumu bija ieradušies 2500 cilvēku, no kuriem absolūts vairākums bija Latvijā dzīvojoši Krievijas pilsoņi, pensionāri, pamatā sievietes.

"Partija visiem palīdz, sniedz atbalstu iziet procedūru - aizpildīt anketu, CV, sakārtot dokumentus, jo veciem cilvēkiem tas ir sarežģīti un tas prasa daudz laika," teica Ušakovs.

Viņš akcentēja, ka Latvijā dzīvojošie Krievijas pilsoņi nedrīkst sēdēt mājās un cerēt, ka situācija atrisināsies pati no sevis. "Obligāti jāiet uz eksāmenu, obligāti tas jāpārkārto, ja pirmais rezultāts bija negatīvs. Nevajag gaidīt "laimes vēstules" par izraidīšanu," uzsvēra politiķis.

"Saskaņa" turpinās sniegt konsultācijas iedzīvotājiem par pastāvīgās uzturēšanās atļaujām, to darot jaunā birojā Jēkaba ielā 20-22, Rīgā.

Kā ziņots, latviešu valodas prasmes pārbaudi līdz šim Latvijā nav izdevies nokārtot 51% no visiem Krievijas pilsoņiem, kas kārtoja eksāmenu.

Izglītības un zinātnes ministrija ir sagatavojusi grozījumus "Noteikumos par valsts valodas zināšanu apjomu un valsts valodas prasmes pārbaudes kārtību", kas paredz, ka tie Krievijas pilsoņi, kuri nav reģistrējušies latviešu valodas pārbaudei līdz šī gada 24. martam, to varēs izdarīt no 1. jūnija līdz 30. jūnijam, savukārt valsts valodas pārbaudi varēs kārtot laikā no šī gada 1. jūlija līdz 13. augustam.

Persona pārbaudes rezultātus saņems septītajā darba dienā pēc kārtošanas, un tai ir tiesības viena mēneša laikā no rezultātu saņemšanas dienas iesniegt apstrīdēšanas iesniegumu.

Nepieciešamības gadījumā atkārtotai pārbaudei Krievijas pilsoņiem būs jāreģistrējas no 1. augusta līdz 31. augustam, un atkārtoti pārbaudi jākārto no 4. septembra līdz 30. novembrim.

Minētie termiņi noteikti, ņemot vērā Saeimā šogad aprīlī pieņemtos grozījumus Imigrācijas likumā, kuros noteikts, ka VISC līdz 1. septembrim jāiesniedz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei informācija par Krievijas pilsoņiem, kuri ir kārtojuši pārbaudi vismaz vienu reizi, kā arī tiem, kuriem noteikta atkārtota pārbaude līdz 30. novembrim.

Tiem Krievijas pilsoņiem, kas saņēmuši pastāvīgās uzturēšanās atļauju un līdz šī gada 1. septembrim nesniegs apliecinājumu par valsts valodas apguvi vai par noteiktu atkārtotu pārbaudi līdz 30. novembrim, uzturēšanās atļauja pēc 1.septembra vairs nebūs derīga.