foto: Latvijas Pasts
Krauķi uzbrūk Bauskas kapiem, pastniekus un rēzekniešus tracina suņi, lūdz pats sevi arestēt: kriminālā province
Šogad suņi jau sakoduši sešus pastniekus, informē “Latvijas pasts”.
112
2023. gada 23. maijs, 05:35

Krauķi uzbrūk Bauskas kapiem, pastniekus un rēzekniešus tracina suņi, lūdz pats sevi arestēt: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pagājušajā nedēļā daudzus tracināja mūsu mazākie jeb niknie draugi. Rēzeknieši ir neapmierināti, ka suņus pilsētas autobusos pārvadā bez uzpurņiem un televīzijas dīvas studijā ierodas ar saviem mīldzīvniekiem. Savukārt pastniekiem rējēji neļauj piegādāt sūtījumus – šogad jau sakosti seši pastnieki.

Tāpat pastniekus izbrīna visnotaļ dīvainais pastkastīšu dizains. Viens no šādiem brīnumiem – “Brīvības Kooperācijas” atrodas Dobelē. Toties otrā Zemgales galā – Bauskā pilsētniekiem mieru neliek krauķi, kuri apsēduši Vecos kapus.

Kurzemniekiem atkal citas problēmas. Jaunie aizputnieki uz sporta laukumu dodas nevis “dzenāt bumbu”, bet gan demolēt, plēst sporta inventāru, dzert un smēķēt. Raizes ir arī Kuldīgas novada pašvaldības policistiem, kuri saņem dīvainus izsaukumus. Tad kāds vēlas, lai viņu arestē par agresivitātes uzplūdumu, tad kāds atkal saceļ viltus trauksmi, ka nozagts kapu zvans.
 

Krauķu kolonija apsēdusi Bauskas Veco kapsētu

foto: F1online digitale Bildagentur GmbH / Alamy/ Vida Press
Katru gadu krauķu kolonijas uzbrūk kādai Latvijas kapsētai – šogad kārta pienākusi Bauskas Vecajai kapsētai.

Vēl pirms simts gadiem krauķi Latvijā bija visai reti izplatīti putni, bet jau šajā gadsimtā, sākoties siltajam laikam un ligzdošanas periodam, tie rada lielas problēmas kapsētu apmeklētājiem. Nu jau nepaiet ne gads, ka pavasarī trauksmi ceļ kādā Latvijas kapsētā, kur koku galotnēs nešpetnie spārnaiņi izveidojuši kolonijas ar neskaitāmām ligzdām. Piemēram, pērn krauķi bija apsēduši Līvānu kapsētu, bet pirms gadiem piecpadsmit – Liepājas kapsētas. Nu kārta pienākusi Zemgalei – krauķi okupējuši Bauskas Veco kapsētu.

Laikraksts “Bauskas Dzīve” raksta: “Bauskas iedzīvotāju izturība un pacietība zūd!
Krauķi Vecajos kapos ķēzī uz nebēdu; cīņā ar putniem īsti nekas nelīdz”.

Baušķeniece Lolita Priedīte “Bauskas Dzīvei” neslēpa savu sašutumu par melno spārnaiņu izdarībām pilsētas vecākajā kapsētā: lielākā daļa kapu kopiņu ir ar putnu mēsliem apķēzītas. Kapsētā neesot iespējams uzturēties ķērcoņas dēļ vai bailēs par sava apģērba sabojāšanu.

“Nav saprotama SIA “Vides serviss” bezdarbība, jo tieši viņiem ir jārūpējas par kapu uzturēšanu. Tā vietā, lai pabūtu mierā un klusumā ar aizgājējiem, katru reizi ir jāņem spaiņi un lupatas un jātīra kapu kopiņas. Šī nav cieņpilna attieksme pret mūsu aizgājējiem, viņi nav pelnījuši gulēt zem mēslu kaudzēm. Runāju ne tikai savā vārdā, bet arī daudzu citu, uzskatu, ka nepieciešams rast līdzekļus tūlītējam situācijas atrisinājumam,” sūkstas Lolita Priedīte. Viņa ar savu sūdzību vērsusies Bauskas novada domē un brīdinājusi, ka var sākties tiesu darbi par īpašuma bojāšanu.

Bauskas novada pašvaldības vides speciālists Valērijs Gabrāns uzskata, ka putnu skaitu ir nepieciešams regulēt: “Nepiekrītu pašreiz vides aizsardzības institūciju un organizāciju nostājai šajā jautājumā, kas to strikti ierobežo. Pietiekami nomaļā vietā, kādi ir Vecie kapi, būtu jāļauj putnus izšaut. Sabiedrībai mazāk pieņemams un citādi riskants būtu putnu indēšanas pasākums, kaut arī tādā veidā efekts būtu lielāks”.

Šogad suņi uzbrukuši jau sešiem pastniekiem

foto: Latvijas Pasts
Pastmeistariem bieži vien nākas pārvarēt nāves bailes un akrobātisku izveicību, lai vienā otrā pastkastītē iemestu kārtējo sūtījumu.

“Latvijas pasts” savā uzņēmuma kontā publicē visai baisas bildes, kurās redzams ar kādām problēmām jāsastopas pastmeistariem. Fotogrāfijās, kas uzņemtas Latvijas laukos redzami suņi, kas “sargā” pastkastītes, kurās pastniekam reizēm ar akrobātisku veiklību un plēsēju dresētāju izmanību nākas ievietot kārtējo sūtījumu.

Valsts centrālais pasta kantoris aicina: “Suņu saimniekus mūsu darbinieki lūdz pieskatīt mājas četrkājainos sargus un nodrošināt nepieciešamos labturības pasākumus. Šogad agresīvu suņu dēļ cietuši jau seši mūsu pastnieki!

Ja mājdzīvnieks ir agresīvs, tiek nopietni apdraudēta pastnieku veselība. Atgādinām, ka attiecīgajā adresē dzīvojošajiem var nākties mērot ceļu uz pasta nodaļu savu sūtījumu saņemšanai, jo pasta darbinieki tos nedrošā vidē vairs nepiegādās”.

foto: Latvijas Pasts
Visnotaļ dīvaina reliktu pastkastīšu rinda “Brīvības Kooperācijas” Dobelē.

Tāpat “Latvijas pasts” publicējis visnotaļ dīvaina paskata pastkastīšu konstrukcijas. Īpaši savdabīga izskatās “Brīvības Kooperācijas” sarūsējušu pastkatīšu rinda Dobelē. Tikai erudīts zinātājs var nojaust, ka tā atrodas kaut kur pilsētā, kuru krustojas Brīvības un Kooperācijas ielas.

Rēzekniešus tracina suņi

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Daļu rēzekniešu saniknojuši suņuki, kuri braukalē pilsētas sabiedriskajā televīzijā un rēgojas televīzijas ekrānos.

Suņi sagādā problēmas arī rēzekniešiem. Par to varam pārliecināties, lasot laikraksta “Rēzeknes Vēstis” “brīvo mikrofonu” “Hallo! “RV klausās!”. Lūk, pēdējās rēzekniešu reakcijas un redzētājiem rējējiem:

* “Tauta! Beidziet vienreiz pārvadāt suņus bez uzpurņiem pilsētas autobusos! Pareizi, ka šoferi (ne visi) neuzņem tādus pasažierus”.

* “Kurai institūcijai būtu jāiejaucas tādā lietā, ka uz televīzijas pārraidi neļautu nākt ar mājdzīvniekiem? Riebjas skatīties raidījumu, jo krancis sēž dāmai klēpī, un tā to tik glauda”. 

Lūdz pats sevi arestēt, viltus trauksme kapos

Likumsargi it bieži saņem ne visai adekvātus izsaukumus, reizēm pat anekdotiskus. Par dažiem no tiem Kuldīgas novada pašvaldības policijas priekšnieks Kaspars Šabāns pagājušajā nedēļā pastāstīja laikrakstam “Kurzemnieks”. Lūk, daži, uz kuriem nācās reaģēt:

* Zvana vīrietis, kurš vēlas, lai policija viņu arestē agresīvas uzvedības dēļ. Kad aizbraucam, vīrietim vairs neko nevajagot. Tomēr, iespējams, nāksies atbildēt par viltus izsaukumu, kas ir sodāms pārkāpums.

* Alsungā kapos esot nozagts torņa zvans, aculiecinieki redzējuši aizdomīgu automašīnu. Piedaloties Valsts policijai un pagasta pārvaldei, noskaidrojam, ka zādzības nav – zvans noņemts restaurācijai.

* Mums zvana par sievieti, kas stiprā reibumā 1905. gada ielā stumj bērnu ratiņus, tomēr izrādās, ka bērna tajos nav.

* No Meņģenes ielas Mežvaldē sūdzas, ka kaimiņš pie loga silda auto un dzīvoklis pilns ar izplūdes gāzi. Kad aizbraucam, kaimiņš jau prom.

Aizputnieki demolē basketbola laukumu

Aizputes sporta centrs “Lejaskurzeme” bargi pakratījis pirkstu huligānu virzienā un piedraudējis slēgt basketbola laukumu:

Izdemolētais Aizputes sporta laukums

Izsenis Aizputes jaunieši bijuši sportiski un labi audzināti, bet pēdējā laikā basketbola laukumā Saules ielā 9 notiek sporta bāzes demolēšana ...

gallery icon
5

“Cienījami Aizputes jaunieši!!! Izsenis Aizputes jaunieši bijuši sportiski un labi audzināti, bet... pēdējā laikā basketbola laukumā Saules ielā 9 notiek sporta bāzes demolēšana un iekšējās kārtības noteikumu klaja neievērošana - salauzti soliņi, saplēsts volejbola tīkls, atkritumu atstāšana un izmētāšana, alkohola un cigarešu lietošana. Par pārkāpumiem ir informēta Aizputes pašvaldības policija! Ja turpināsies šāda rīcība sporta bāzē, tad būsim spiesti slēgt šo sporta bāzi publiskai apmeklēšanai! Būsim kulturāli un ievērosim vispārpieņemtās kārtības normas!”