Daugavpils Tehnikas un industriālā dizaina centra "Inženieru arsenāls" ekspozīcija

Daugavpils Tehnikas un industriālā dizaina centra "Inženieru arsenāls" ekspozīcija

gallery icon
Sabiedrība
2023. gada 3. maijs, 20:25

FOTO: Daugavpils cietoksnī atklāj plašāko retro tehnikas ekspozīciju Latgalē

Jauns.lv/LETA

Daugavpils cietoksnī maijā durvis vērs plašākā retro tehnikas ekspozīcija Latgalē - Tehnikas un industriālā dizaina centrs "Inženieru arsenāls", pavēstīja pilsētas pašvaldība.

"Inženieru arsenāls" būs tehnikas, dizaina un kultūras platforma vēsturiskajā Daugavpils cietoksnī. Ekspozīcija tematiski sadalīta četrās zonās - industriālā dizaina vēstures un specializētās tehnikas, padomju laika spēkratu, moto tehnikas, kā arī rietumu retro automobiļu sektors.

Moto transporta pasauli varēs iepazīt spīdvejam veltītajā motociklu izstādē un rūpnīcas "Sarkanā zvaigzne" moto tehnikas kolekcijas izstādē. Savukārt Daugavpils industriālo mantojumu varēs aplūkot Baltijas vecākā dzelzceļa uzņēmuma "Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīcas" un specializētās tehnikas izstādē.

Kopumā centrā skatāmas vairāk nekā 30 retro automašīnas, vairāk nekā 75 motocikli un mopēdi, 350 mazie auto un moto modeļi, kā arī unikāla foto tehnikas kolekcija ar slaveno VEF ražoto spiegu kameru "Minox" priekšgalā.

foto: LETA
Retro tehnikas izstādē apskatāmas vairāk nekā 30 retro automašīnas, vairāk nekā 75 motocikli un mopēdi, 350 mazie auto un moto modeļi, kā arī unikāla foto tehnikas kolekcija ar slaveno VEF ražoto spiegu kameru "Minox" priekšgalā.

Arī pati ēka, kurā izvietots "Inženieru arsenāls", ir unikāla laikmeta liecība un kultūrvēsturiskā vērtība. Inženieru arsenāla ēka ir viena no garākajām vēsturiskajām ēkām visā Latgalē - 230 metri. Tā celta laikā no 1840. līdz 1844.gadam, un ir pēdējā no arhitekta Aleksandra Štauberta projektētajām ēkām. Savulaik milzīgajā ēkā atradās kalēja smēde, dažādas darbnīcas un noliktavas. Padomju gados telpas tika izmantotas aviācijas skolas vajadzībām, bet no 1994.gada ēka netika izmantota.

Daugavpils pilsētas pašvaldība Inženieru arsenālu no valsts savā īpašumā pārņēma 2016.gadā. Piesaistot finansējumu no Eiropas Savienības struktūrfondiem un pārrobežu sadarbības programmām, 2019.gadā tika uzsākti ēkas restaurācijas darbi.

"Inženieru arsenāls" durvis apmeklētajiem vēra šodien, 5.maijā, ar atvēršanas svētkiem "Šeit pukst motoru sirds". Savukārt 6.maijā, no plkst.16 svētki centra pagalmā turpināsies ar apvienības "Rolling Team" rīkoto pasākumu "Mašīnas, kas sarunājas". Dalība pasākumos būs bez maksas.

"Inženieru arsenāla" ekspozīcija 6.maijā būs atvērta no plkst.12 līdz 19. Ekspozīcijas apmeklējums būs par maksu, bet apmeklētājiem ir iespēja piedalīties akcijā "Atnes savu darbarīku" - apmeklētājs vai ģimene, atnesot savu veco uzgriežņu atslēgu, rasēšanas piederumus vai grāmatu par tehniku, saņems brīvbiļeti.