foto: Edijs Pālens/LETA
Savdabīgie Maskavas politikas atbalstītāji - psihoterapeits bez sertifikāta Ruslans Pankratovs
Ruslands Pankratovs savulaik sevi prezentējis arī kā Latvijas Himalaju Kluba priekšsēdētāju.
Sabiedrība
2023. gada 2. maijs, 05:01

Savdabīgie Maskavas politikas atbalstītāji - psihoterapeits bez sertifikāta Ruslans Pankratovs

Kārlis Seržants

Jauns.lv

Jauns.lv jau rakstījis par veselu rindu promaskaviski noskaņotu darboņu, kuri līdztekus Krieviju atbalstošajai darbībai ir nodarbojušies ar bērnu pornogrāfijas un pat zoofīlijas saturošas informācijas glabāšanu, kā arī izplatīšanu. Savukārt Ruslans Pankratovs, izrādās, ir psihoterapeits bez ārsta sertifikāta, kurš sludina par akmeņu un metālu slepeno nozīmi un iedarbību.

Pankratovs ir ļoti aktīvs darbonis un publicists

Kriminālprocess pēc Krimināllikuma 74. panta (genocīda, noziegumu pret cilvēci, noziegumu pret mieru un kara noziegumu attaisnošana), kā arī 84. panta pirmās daļas (starptautisko organizāciju un Latvijas Republikas noteikto sankciju pārkāpšana) tika uzsākts 2022. gada 29. jūlijā. Attiecīgi no 2022. gada 1. augusta līdz 2023. gada 5. janvārim viņam tika piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, kas tika nomainīts pret aizliegumu izbraukt no valsts un 5000 eiro drošības naudu.

Kontekstā ar nesen atklātībā nonākušajiem, Kremlī tapušajiem dokumentiem, kuros redzams, kādos virzienos ir plānots virzīt Maskavas ietekmes aģentu darbību, jāatzīmē, ka Pankratova darbība ir šiem vadmotīviem visai atbilstoša.

Viņš ir biedrības “Latvijas krievu pasaule” priekšsēdētājs, kā arī valdes loceklis partijā “Rīcības partija”. No 2014. līdz 2015. gadam viņš bija arī amatpersona biedrībā “Apvienība pret nacismu”. Savulaik 2009. gadā viņš bija Rīgas domes deputāts pārstāvot partiju apvienību “Saskaņa”, bet 2018. gadā kandidēja Saeimas vēlēšanās no saraksta “Par Alternatīvu” un 2019. gadā mēģināja iekļūt Eiroparlamentā no jau pieminētās “Rīcības partijas”.

Pankratova aktivitātes  

2016. gadā viņš izvērsa visai aktīvu darbību un mēģināja panākt labojumu ieviešanu Latvijas pasē, lai personas vārds un uzvārds tur tiktu ierakstīts gan latviešu valodā, gan krievu oriģinālvalodā. Tajā pašā gadā Pankratovs no krievu propagandista Dmitrija Jermolajeva rokām saņēma piemiņas zīmi “100 gadi latviešu strēlniekiem”. Jāatzīmē, ka Jermolajevs no 2002 līdz 2005. gadam ieņēma Krievijas vēstniecības Latvijā trešā sekretāra posteni, taču Satversmes aizsardzības birojs viņu identificēja, kā izlūkdienestu darbinieku un Jermolajevs no valsts tika izraidīts.

Jāatzīmē, ka Pankratovs, kuru iepazīstināja kā Latvijas “opozīcijas politiķi” vai “Rīcības partijas” līderi,  visai bieži piedalījies dažādu Krievijas televīzijas kanālu veidotajos propagandas raidījumos un pauda pret Latviju, NATO, Eiropas Savienību, Ukrainu un Rietumu vērtībām vērstus apgalvojumus. Par laimi, viņš to turpināja darīt arī pēc Krievijas uzbrukuma Ukrainai un vairākos raidījumos izteica atbalstu šai karadarbībai, kā arī Krievijas bruņoto spēku īstenotajiem kara noziegumiem. Tāpat neiztika arī bez dažādas dezinformācijas izplatīšanas par Latviju un mūsu valsts sabiedrotajiem. Krievijas propagandas kanāla Vesti. ru 2022. gada 17. jūlija sižetā ir redzams, ka Pankratovs apmeklējis Krievijas okupēto pilsētu Zaporižji un tur piedalās okupācijas varas ieceltās apgabala vadības rīkotā preses konferencē. Tieši šī viņa darbība tad arī kļuva par pamatu Kriminālprocesam.

foto: ekrānuzņēmums no Facebook.com
Ruslana Pankratova piedāvātie pakalpojumi ietver arī savas vietas un dzīves jēgas meklēšanu.

Reliģiozs akupunktūras speciālists un rakstnieks

Visai grūti ir saprast, kā tad Pankratova paustā kara attaisnošana un vardarbības slavināšana ir apvienojama ar viņa pašraksturojumu un piedāvātajiem pakalpojumiem. Par sevi sniegtajās ziņās viņš norāda, ka ir akupunktūras ārsts un austrumu medicīnas speciālists, kurš pabeidzis Latvijas Medicīnas akadēmiju un ir Latvijas Holistiskās medicīnas asociācijas biedrs. Viņš esot organizējis vairākas ekspedīcijas un svētceļojumus uz Tibetu, Indiju, kā arī Filipīnām. Pankratovs esot arī vairāk nekā 45 psiholoģijai veltītu zinātnisko rakstu un publikāciju autors. Pats viņš sevi raksturo, kā reliģiozu cilvēku, bet kā savas intereses norāda reliģijas vēsturi, filozofiju un antropoloģiju. Te gan arī jāatgādina, ka arī Krievijas pareizticīgo baznīca, kurai it kā būtu jāsludina mieru nesošas idejas, pilnībā atbalsta Krievijas uzsākto karu Ukrainā.     

Pankratovs ir sarakstījis grāmatu “Salaspils sargu pēcteči”, kurā viennozīmīgi tiek apgalvots, ka Latvijā pie varas ir fašistu pēcteči. Savukārt grāmatā “Akmeņu mistiskā nozīmē” viņš kā ārsts psihoterapeits skaidro 31 akmeņu un 7 metālu it kā slepeno nozīmi un iedarbību. Vēl februārī savā “Facebook” kontā Pankratovs bija izvietojis nepārprotamu sludinājumu, kurā piedāvāja tiešsaistē ārsta – psihoterapeita konsultācijas.

Tiesa, Veselības inspekcijas mājaslapā izvietotajā ārstniecības personu reģistrā viņa vārds nav atrodams. Lai veiktu ārstniecību, personai ir jābūt Latvijas Ārstu biedrības izsniegtam sertifikātam, Veselības inspekcijā reģistrētai ārsta praksei, kā arī Valsts ieņēmumu dienestā reģistrētai saimnieciskajai darbībai. Kaut arī pie sludinājuma pakalpojuma cena nav norādīta, Jauns.lv rīcībā esoša informācija liecina, ka Pankratovs par konsultāciju prasa 50 eiro. Arī šīs darbības ir vērtējamas, kā nelikumīgas un jebkura no pēdējām trim pieminētajām valsts iestādēm viņu varētu saukt pie atbildības.

Latvijas Holistiskās medicīnas un naturopātijas asociācijas (LHMNA) valde kategoriski nosoda Pankratova pausto Krievijas kara pret Ukrainu attaisnošanu un tās pastrādāto kara noziegumu slavināšanu.

Skaidrojot viņa pausto informāciju par dalību LHMNA akupunktūras ārstu sekcijā, LHMNA uzskata par nepieciešamu uzsvērt, ka Pankratovs nav LHMNA biedrs, jo saskaņā ar LHMNA statūtiem, par LHMNA biedru tiek uzskatīta persona, kura ievēro LHMNA statūtus, resp.:
1. Ir sertificēta vienā no LHMNA piekritīgajām specialitātēm (vai metodēm), kuras ir iekļautās LR ārstniecības specialitāšu (metožu) reģistrā;
2. Piedalās LHMNA ārstu profesionālā līmeņa celšanas  pasākumos (konferences, kongresos, semināros).
3. Ievēro ārsta ētikas kodeksu.
4.. Maksā biedra naudu. 

Šai sakarā LHMNA valdes priekšsēdētājs N.Nikolajevs skaidro, ka:
1. Pankratovs bija savulaik apmeklējis un apguvis medicīnas akupunktūras mācību programmu  LHMNA rīkotajos kursos, ko arī apliecina LHMNA izsniegtais terminētais sertifikāts par šo kursu pabeigšanu.
2. Bet Pankratovs nav sertificēts akupunktūras speciālists, jo nav saskaņā ar MK 943. noteikumiem sertificējies akupunktūras ārsta specialitātē Latvijas Ārstu Biedrībā , kā arī nav reģistrējies saskaņā ar MK 317.not. VM Veselības inspekcijā. 
Ārstam, kurš nav sertificējies, nav tiesību praktizēt attiecīgu specialitāti (metodi), tāpēc Pankratovs nav atrodams ārstniecības personu reģistrā VM VI un nevar tikt uzskatīts par akupunktūras ārstu.
3. Kopš 2003 g. R.Pankratovs nav piedālījies LHMNA rīkotajos medicīnas kongresos, semināros, konferencēs.
4.  Kara un ar to pastrādāto kara noziegumu attaisnošana  ir klajā pretrunā ar LR ārsta ētiku.
5.  Saskaņā ar LHMNA statūtiem biedrs, kurš 2 gadu laikā nav maksājis biedra naudu, tiek izslēgts no LHMNA . Pēdējo 20 gadu laikā R.Pankratovs biedra naudu nav maksājis