foto: Soctīkli
Spiegošanā apsūdzētais Kremļa propagandists Marats Kasems izlaists no cietuma Latvijā
Marats Kasems.
Sabiedrība
2023. gada 27. aprīlis, 21:34

Spiegošanā apsūdzētais Kremļa propagandists Marats Kasems izlaists no cietuma Latvijā

Jauns.lv

Krievijas propagandas resursa "Sputnik" darbonis, Latvijas pilsonis Marats Kasems izlaists no cietuma Latvijā pret parakstu par neizbraukšanu no valsts, ziņo "The Insider".

Tiek precizēts, ka līdz tiesai viņš atradīsies policijas uzraudzībā. Žurnālistam uzlikts par pienākumu būt mājās pieraksta vietā no plkst. 23.00 līdz 7.00 un divreiz nedēļā atzīmēties iecirknī, vēsta "Sputnik".

Jau vēstīts, ka 2023. gada 3. janvārī Valsts drošības dienests (VDD) aizturēja Latvijas pilsoni Maratu Kasemu saistībā ar aizdomām par saimnieciskā resursa nodrošināšanu Eiropas Savienības (ES) sankcijām pakļautam Kremļa propagandas resursam.

Pats Kasems apgalvoja, ka Latvijā ieradies ģimenes lietās. Uz Kasema aizturēšanu reaģēja Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāve Marija Zaharova, kura rakstīja, ka "notikušo nav iespējams kvalificēt citādi kā necilvēcīgu un nelietīgu Latvijas režīma teroru pret jebkādu citādi domājošu. (...) Tā ir diktatorisko režīmu atriebība par viņa [Kasema] brīvību, par viņa taisnību, par viņa principialitāti".

Kasems bijis Krievijas propagandas portāla "Sputnik Lietuva" redaktors. 2018.gadā viņš kā "Rossiya Segodnya" žurnālists startēja Saeimas vēlēšanās no partiju apvienības "Par alternatīvu", bet savulaik tika izslēgts no partijas "Saskaņa" par publiski izteiktām rupeklībām, kas bija veltītas vēlētājiem.

Kā daudzi citi Latvijai nelojāli aktīvisti, Kasems pēc pārcelšanās uz dzīvi Krievijā, turpināja interesēties par norisēm Latvijā un Baltijā.

Bijušais politiķis, būdams Latvijas pilsonis, cita starpā, paguva piedalīties arī 14. Saeimas vēlēšanās, savu balsi atdodot par parlamentā neiekļuvušo kādreizējās "saskaņietes" Jūlijas Stepaņenko un viņas vīra Vjačeslava Stepaņenko sīkpartiju "Suverēnā vara".

Savu interesi par Latviju Kasems pēdējos gados gan izrādīja kā Krievijas Federācijas uzturētā propagandas resursa "Sputnik" pārstāvis.

Konkrētāk – kā "Sputnik" Lietuvas ziņu portāla galvenais redaktors.

Iedīgļi Kasema žurnālista karjerai gan parādījās jau krietni senāk – vēl 2013. gadā, drīz pēc savas īsās, bet skandalozās politiķa karjeras noslēguma, Kasems "Youtube" regulāri publicēja dažādas intervijas.

Vienā no tām viņš ar odiozo prokremlisko aktīvistu Vladimiru Lindermanu aprunājas par homoseksuāļiem, pasaules "geju lobiju" situāciju Sīrijā un krievu valodu Latvijā.

Citā video Kasems demonstrē, kā ceļo pa Jemenu, vicinās ar Latvijas karogu un šaudās kaut kur kalnos.