Sabiedrība
2023. gada 14. aprīlis, 07:33

Liepnieks: "Ja Valdis Dombrovskis nedēļu pirms vēlēšanām piekritīs būt par prezidentu, viņš būs prezidents"

Jauns.lv

Runājot par nākamo Valsts prezidentu, rakstnieks Jurģis Liepnieks nosauc kandidātus, kuriem nav ne mazāko izredžu, bet piemin arī vienu, par kuru ir gatavi balsot visi.

No 9. līdz 13. maijam notiks Valsts prezidenta amata kandidatūru pieteikšana, bet 31. maijā Saeimas deputātiem būs jāizdara sava izvēle. 2019. gadā par Egilu Levitu nobalsoja 61 deputāts. Šobrīd tiek runāts par vairākiem kandidātiem, pašreizējo prezidentu Levitu, diplomāti Baibu Braži, Satversmes tiesas tiesnesi Sanitu Osipovu un uzņēmēju Uldi Pīlēnu. Augstu tiek vērtētas arī Valda Dombrovska izredzes. Kuram no kandidātiem ir lielākas izredzes kļūt par nākamo Latvijas Valsts prezidentu?

"Ja Valdis Dombrovskis nedēļu pirms vēlēšanām piekritīs būt par prezidentu, viņš būs prezidents. Tik vienkārši," saka rakstnieks Jurģis Liepnieks.

"Mēs zinām, ka Levitam balsu nav. Es domāju, ka Pīlēns var būt tikai teorētiski, bet tad tikai ar Rosļikova un Šlesera balsīm un tas ir tāds ļoti jocīgs projekts. Es domāju, ka tas nez vai tā realizēsies," prāto Liepnieks.

foto: Publicitātes
"Šobrīd nekādu vienošanos nav, bet zondēšana notiek. Tas var iet pat tik tālu, ka īstās sarunas sāksies tikai ar otro kārtu," pārliecināts ir Liepnieks.

"Valdis Dombrovskis būtu kandidāts, kas tiktu ievēlēts pirmajā kārtā, jo par viņu visi ir gatavi balsot. Tomēr nav nevienas mazākās indikācijas, ka Valdis Dombrovskis jebkur, kaut vai netieši būtu apstiprinājis, ka tas viņu interesē un viņš to grib. Līdz ar to, es domāju, ka tās ir spekulācijas," saka rakstnieks.

"Es domāju, ka NA darītu pareizi, ja izvirzītu Ināru Mūrnieci. Viņa divus sasaukumus ir bijusi Saeimas priekšsēdētāja, mēs zinām, ka viņa ar tieši tādu darbu spēj tikt galā, un viss būtu kārtībā. Arī Ināra Mūrniece darītu ļoti gudri, jo tā viņai būtu iespēja "nolēkt" no aizsardzības ministrijas, kur viņai ļoti, iespējams, būs grūti tikt galā ar to problēmu kopumu, kas ir ministrijā," uzsver Liepnieks.

"Arī Roberts Zīle būtu reāls kandidāts, kuru varētu apsvērt un viņam būtu izredzes tikt ievēlētam. Visticamāk, mēs beigsim ar Jāni Sārtu vai kādu citu kandidātu," prāto Liepnieks.

"Osipovai pilnīgi noteikti nav balsu, ja viņas kandidatūru kāds izvirzīs, tas būs kā simbolisks žests, jo viņai nav nekādu izredžu. Arī Baiba Braže nav reālistisks kandidāts. Mēs redzēsim to spēli tikai pašā finālā, tad skatīsimies," saka Liepnieks.

"Šobrīd nekādu vienošanos nav, bet zondēšana notiek. Tas var iet pat tik tālu, ka īstās sarunas sāksies tikai ar otro kārtu," pārliecināts ir Liepnieks.

Kā Mārcis Auziņš, Jurģis Liepnieks un Andrejs Ērglis vērtē prezidenta amata kandidātu izredzes, vērojiet Jauns.lv video.