112
2023. gada 7. marts, 11:23

"Mani aizveda uz slimnīcu, sievu - uz morgu." Septiņus gadus tiesājas par to, kurš vainīgs pie traģiskas avārijas uz Siguldas šosejas

Jauns.lv

Šī gada 5. martā apritējuši septiņi gadi, kopš Viktors uz Siguldas šosejas zaudēja sievu, bet pats guva nopietnas ķermeņa traumas. Kā vīrietis norāda TV3 raidījumam "Bez tabu", tiesāšanās process ievilcies līdz pat šodienai, un viņam ir aizdomas, ka tiesvedība varētu būt ietekmēta.

Viktoram ir pieejams videoreģistratora ieraksts no viņa automašīnas "Volvo", kas 2016. gadā iekļuva traģiskajā avārijā uz Siguldas šosejas netālu no Garkalnes. Likumsargiem pēc avārijas ierakstu nemaz neesot izdevies iegūt, to tikai pēc savas iniciatīvs, turklāt piesaistot tehnoloģiju ekspertu, policijā iesniedza pats Viktors.

"Mani aizveda uz slimnīcu, uz neiroloģijas nodaļu, bet sievu - uz morgu," stāsta Viktors. "Man te ir izraksts. Gandrīz kā caur gaļasmašīnu izlaista."

Avārija nofilmēta videoreģistratorā

Videoreģistratorā redzams, kā pa labo joslu braucošais automašīnas "Lexus" vadītājs, par visām varītēm vēloties apsteigt priekšā braucošo transportlīdzekli, veic manevru, nerēķinoties ar Viktora vadīto auto. Viktora "Volvo" sagriežas un pilnā ātrumā izlido no ceļa braucamās daļas.

foto: Ekrānuzņēmums no TV3 raidījuma "Bez Tabu"
Viktors avārijas rezultātā pilnā ātrumā izlidojis no braucamās daļas

Saviem spēkiem no transportlīdzekļa spēja izkāpt priekšā sēdošais pasažieris, kurš uzreiz steidzās palīgā aizmugurējā krēslā sēdošajai pasažierei. Izrādījies, ka sievietes ķermenis bez dzīvības pazīmēm atrodas zem automašīnas, jo kūleņošanas brīdī Viktora dzīvesbiedre izsviesta no spēkrata.

"Lexus" automašīnas vadītājs pēc notikušā apstājies ceļa malā, bet, pat neizkāpjot ārā no transportlīdzekļa, drīz vien atsācis kustību un pametis negadījuma vietu. Kā vēlāk skaidroja šoferis, kontaktu ar Viktora "Volvo" viņš neesot jutis, bet, redzot, ka citi šoferi apstājas ceļa malā, nospriedis, ka pašam iesaistīties vairs nav nepieciešams.

Viktors paļāvies uz objektīvu izmeklēšanu un taisnu tiesu, tomēr gala rezultātu neesot izdevies panākt vēl šodien.

"Volvo" šoferim ir aizdomas, ka pie tā vainojami otras automašīnas vadītāja vecāki, kādreizējās amatpersonas - vadītāja tēvs esot izbijis deputāts, bet māte - tiesnese.

foto: Ekrānuzņēmums no TV3 raidījuma "Bez Tabu"
Viktora sieva traģiskajā avārijā gājusi bojā, jo trieciena rezultātā izmesta no spēkrata

Septiņu gadu laikā piecas ekspertīzes

Viktors "Bez tabu" stāsta, ka izmeklēšana ilgusi trīs gadus. Pēc tam, kad izmeklētāji redzējuši Viktora videoreģistratora ierakstu, viņi pasludinājuši vīrieti par cietušo. Arī ekspertīzē atzīts, ka avāriju izraisījis "Lexus" vadītājs un lieta pirms tiesas nosūtīta prokuroram.

Tad sekojis savdabīgs "riņķa dancis" - prokurors uzskatījis, ka nepieciešams veikt atkārtotu ekspertīzi. Tās iznākums bijis nemainīgs. Tad sekojis vēl viens pieprasījums veikt jaunu ekspertīzi, un arī tās rezultāts bijis identisks iepriekšējiem slēdzieniem. 

Kopumā septiņu gadu laikā veiktas piecas ekspertīzes.

Par vainīgo atzīst arī Viktoru

Viktors stāsta "Bez tabu", ka galu galā prokurors uzsācis vēl vienu lietu par ceļu satiksmes negadījumu, kurā kā vainīgais jau skaitās Viktors, jo viņš ilgstoši braucis pa ceļa kreiso joslu. "Beigu beigās abas lietas apvieno, un es esmu vainīgais," stāsta vīrietis.

Viktora juriste lēmumu pārsūdzējusi, un otrās instances tiesā lēmums atcelts. Vainīgā statusā nu jau atkal nonācis "Lexus" vadītājs, kas arī lēmumu pārsūdzējis.

Savu viedokli par notiekošo "Bez tabu" pauda arī pieredzējušais jurists Ivars Kazāks, kurš norādīja, ka iztiesāt ceļu satiksmes negadījumu, kurā nav daudz iesaistīto lietas dalībnieku, septiņus gadus ir tiešām ilgs laiks. 

Viktoram ir aizdomas, ka tiesvedību, izmantojot savus sakarus, ietekmējuši "Lexus" šofera vecāki no Alūksnes puses.

Kā norāda cietušais, "Lexus" vadītājam pēc avārijas izraisīšanas piespriests četru gadu nosacīts cietumsods par avārijas vietas pamešanu, kā arī 100 sabiedriskā darba stundas un uz laiku atņemtas vadītāja tiesības.

"Bez tabu" ziņo, ka Augstākā tiesa nolēmusi lietu atgriezt izskatīšanai otrās instances tiesā. Ja sēdi neatliks, tā notiks šī gada jūnijā.