foto: Edijs Pālens/LETA
Saeimas deputāta citāts: “Sieviete bez stipra vīrieša ir nulle!”
“Sieviete bez stipra vīrieša ir nulle!” dievkalpojumā saviem sekotājiem māca Saeimas deputāts Mārcis Jencītis.
Sabiedrība
2023. gada 5. marts, 04:55

Saeimas deputāta citāts: “Sieviete bez stipra vīrieša ir nulle!”

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Starptautiskās sieviešu dienas priekšvakarā vērts atcerēties, ka nekur nav pazuduši tie, kas vēlas ierādīt sievietēm “īsto vietu”. Un tādi ir ne tikai talibi Afganistānā, bet atrodami arī mūsu pašu vidū, tostarp Saeimā.

Evaņģēlisko kristiešu draudzes “Kristus pasaulei” līderis Mārcis Jencītis par spīti sodāmībai tālā pagātnē un pretrunīgi vērtētām aktivitātēm ne tik sen ir izpelnījies vēlētāju uzticību, iekļūstot 14. Saeimā.

Atsaucas uz velnu

Tribīnē “Latvija pirmajā vietā” deputāts īpaši neizceļas, taču viņa prātojumi draudzes dievkalpojumos mēdz būt īpaši koši.

Kādā nesenākā dievkalpojumā Jencītis virkni sieviešu nodēvēja par nullēm” “Es pateikšu varbūt kaut ko tādu, no kā tu noģībsi [..] citi mēdz apvainoties, bet es jau teicu – velns lieto dažādus izteicienus, kuri ir patiesi!” To izdzirdot, zālē atskan vairāki “Āmen!”.

Jencītis pārstāsta kādu no šiem “velna izteicieniem”: “Tas var būt skarbi, bet ir patiesi. Ja mums tas neaizies, mēs nevaram realizēties normāli. Sieviete bez stipra vīrieša ir absolūta nulle!” “Āmen!” atbildē no zāles izsaucas kāda sieviete.

Vienīgā izeja nākt uz draudzi

Turpinājumā deputāts kritizē bruņotos spēkus, kuros dienē arī sievietes: “Tas jau nav spēks!” Pēcāk Jencītis piedāvā risinājumu – vīriešiem.

“Bet ko darīt? Es gribu paskaidrot sīkāk, lai nav tā, ka [tu saki] “Es apprecēju nulli, un tagad man ir problēma.” Redzi, gan tai nullei, gan tev ir jānāk draudzē, kuru vada nevis stipra meitene, bet stiprs vīrietis,” izprovocējot Āmen!, ar pārliecību saka Jencītis. Nobeigumā sludinātājs aicina saprast, ka “mēs dzīvojam vīriešu pasaulē” un ka “sieviete nevar pacelt savu vīru” – to varot izdarīt tikai mācītājs.

Ko domā partijas biedre

Interesanti, ka pirms Saeimas vēlēšanām reklāmas nolūkos “Latvija pirmajā vietā” līderis Ainars Šlesers iemūžinājās kopbildē ar “savām sievietēm” – partijas kandidātēm. Ja ņemt  Jencīti nopietni, viņām būtu vieta virtuvē, nevis parlamentā, kur tomēr iekļuvušas divas šleseristes – Linda Liepiņa un Ramona Petraviča.

foto: Edijs Pālens/LETA
Jencīša kolēģe parlamentā Linda Liepiņa apgalvo, ka nav izjutusi no partijas biedra noniecinošu attieksmi.

Ko par Jencīša izteicieniem domā Linda Liepiņa, kurai, spriežot pēc amatpersonas deklarācijas, līdzās nav vīrieša? Viņa “Kas Jauns Avīzei” atbild: “Ikdienā komunicējot ar Mārci Jencīti, neesmu sajutusi ne diskriminējošu, ne noniecinošu attieksmi pret sevi kā sievieti. Ko tieši Mārcis Jencītis ir domājis ar saviem apgalvojumiem un vai tas nav izrauts no konteksta, lūdzu, vaicājiet Mārcim Jencītim.”

Te gan jāpiebilst, ka Jencītis, domājams, ir izteicies gana skaidri, lai nebūtu nepieciešams atkārtoti pārjautāt, un izraut teikumus, kuri piešķir kontekstu kā tādu, īsti nav iespējams.

No cietuma līdz Dievam

Saeimā Jencītis ievēlēts no Rīgas apgabala ar 27 448 balsīm, 2632 plusiem un 702 svītrojumiem. Viņš neslēpj, ka pagātnē bijis gan cietums, gan narkotikas, pēc kā piedzīvojis “brīnumainu sastapšanos ar Dievu”.

Jencīša vadītā “Kristus pasaulei” arī iepriekš izpelnījusies uzmanību, uzklausot bijušo draudzes locekļu stāstus par ietekmēšanu un kontroli. Draudze darbojas legāli, un Valsts policija norādījusi, ka šādu reliģisku veidojumu darbībā neiejaucas, kamēr nav nopietnu pārkāpumu un iesniegumu likumsargiem.