1dienas
19stundas
31minūtes
33sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Politika

Kariņš pieprasa reformas un aizkaitināts par “īdēšanu”! Ministri augstos toņos spriež par budžetu

Jauns.lv

Atbilstoši procedūrai, kad Saeima atbalsta budžetu pirmajā lasījumā un deputāti iesniedz priekšlikumus otrajam lasījumam, valsts galvenais politikas dokuments “atceļo” atpakaļ uz valdību. Ministru kabinetam jāsniedz atzinums par parlamentāriešu piedāvātajām izmaiņām budžetā, vēsta TV3.

Kariņš pieprasa reformas un aizkaitināts par “īdēš...

Taču Ministru kabineta sede izrādījās netipiski kaismīgas. Kolēģi sakašķējās par finansējumu veselības jomai, kurai joprojām daudz nenosegtu vajadzību.

Valdība šodien neatbalstīja nevienu no opozīcijas iesniegtajiem priekšlikumiem budžetā, savukārt pozitīvs atzinums sniegts par atsevišķiem tehniskiem grozījumiem un papildu finansējumu Centrālajai vēlēšanu komisijai.

Ministri arī nosprieda, ka to naudu, ko gada laikā izdosies sataupīt, ar atsevišķu lēmumu novirzīs savām prioritātēm.

Veselības ministre vēlējās nofiksēt, ka tā būtu viņas pārstāvētā joma, taču premjers kolēģi pārtrauca pusvārdā un uzsvēra, ka šādi visi ministri varētu sūkstīties par finansējumu un nevar vienu nozari likt pāri kopējām valsts vajadzībām.

“Nevienā jomā mēs vairs nevaram valstī virzīt papildu naudu, ja nenāk reformas. Ja kāds ministrs nav gatavs veikt reformas, aicinu pēc šīs sēdes paziņot man. Atbrīvosim vietu, atradīsim kādu, kurš ir. Es neesmu ar mieru mūsu nodokļu maksātājiem teikt, ka politiķi spēj īdēt, atvainojos, īdēt pēc papildu naudām,”

netipiski ass sev bija Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība”).

Uz to zemkopības ministrs Didzis Šmits (“Apvienotais saraksts”) norādīja: “Mēs jau varam tagad Līgai klupt virsū, bet tā būtība ir tāda, ka mums deklarācijā ir rakstīts vismaz 12%. Zināma problēma šobrīd Saeimā veidojas ar budžetu. Es noteikti negribu pārspīlēt, visas problēmas ir menedžējamas. Šeit mums jābūt konsekventiem, bet mums arī vajag atbalstu Saeimā. Te kaut kā jāatrod tas ceļs, jo mērķis nav jau nepieņemt budžetu.”

Veselības ministre gatavojas turpināt uzturēt diskusiju par jomai trūkstošu finansējumu, arī Saeimā. “Protams, mēs darīsim visu iespējamo, lai katru mazāko iespēju izmantotu,” norādīja Līga Meņģelsone.

Nekādas lielas izmaiņas budžetā ministri gan neprognozē.

“Vērtējām, vai mēs varam palielināt fiskālo telpu. Šobrīd tādas iespējas mums nav. Pēc Eiropas Komisijas vērtējuma Latvija ir sasniegusi maksimālo robežu. Vienīgais risinājums ir pārskatīt valdības izdevumus,” situāciju skaidroja finanšu ministrs Arvils Ašeradens (“Jaunā Vienotība”).

Budžeta stafeti jau rītdien atkal pārņems Saeima.