Latviešu unikālā mīlestības garša – konfekte “Serenāde”

Pirms 85 gadiem Rīgā tapa joprojām slepenībā turētā saldās mīlestības garšas recepte, kurai dots nosaukums – konfekte “Serenāde”. Rūpnīca “Laima” ...

gallery icon
Sabiedrība
2023. gada 23. februāris, 05:35

Saldummīļi kritizē konfekšu "Serenāde" šokolādi. Ko par to saka pati "Laima"?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pēc tam, kad Jauns.lv aprakstīja “Laimas” ražotās konfektes “Serenāde” pārsteidzošo vēsturi un leģendu, kas stāsta par tās nemainīgo receptūru jau 85 gadu garumā, vairāki Jauns.lv lasītāji komentāros izteica neapmierinātību ar šo saldumu, apgalvojot, ka tās glazūra vairs nav tik garda kā senāk. Jauns.lv skaidroja, ko par to saka paši “Laimas” pārstāvji.

Lūk, daži Jauns.lv lasītāju komentāri:

“Briesmīgās” konfektes

foto: Evija Trifanova/LETA
Daudzi uzskata, ka populārās "Laimas" konfektes "Serenāde" vairs negaršo tik gardi kā bērnībā.

Liene Kaimina: “Tās konfektes tagad ir briesmīgas! Tā nav šokolāde, bet kaut kāda cukura masa šokolādes krāsā! Neēdamas. Ražotājs vairāk nelieto kakao pupiņas, bet jau gatavu šokolādes masu, un tur ir pilns ar konservantiem un tā tālāk, kas padara “Serenādes” konfektes briesmīgas!”

Lita Konopore: “Siltas vēl ēdamas, bet, ja vēsumā - vasks ne šokolāde.”

Ainars Vladimirovs: “Kopš “Laima” pārgājusi jauno saimnieku rokās, bet šokolāde vairs netop tepat mūsu galvaspilsētā no kakao pupiņām, produkcija ir kļuvusi “kā visiem”... Protams, var saprast - traki dārgi pašiem to visu taisīt, bet lētāk izmantot šokolādes masu, kas tiek ražota vienāda gan Norvēģijas, gan Dānijas, gan Čehijas, gan Igaunijas un Latvijas konfekšu rūpnīcām...”

Maija Pohodneva: “Skumji, bet nākas teikt, ka vairs “Serenādi” nepērku, bet bija pašas mīļākās konfektes... Uz Ziemassvētkiem un Jauno gadu vienmēr bija klasika. Ļoti žēl, ka garša ir izmainījusies.”

Protams, bija arī konfekti atbalstoši komentāri, bet mazumā. Tā, piemēram, kāds Jūrnieks rakstīja: “Man šī konfekte vienmēr bijusi ļoti mīļa! Ņemot vērā savu darba specifiku - reisā vienmēr man būs līdzi šīs konfektes.”

Uzņēmums: “Receptūra nemainīga”

foto: Zane Bitere/LETA
“Orkla Latvija” apgalvo, ka “Sernādes” garšas buķete un receptūras tehnoloģija nav mainījusies jau vairāk nekā 80 gadu.

Jauns.lv vērsās uzņēmumā “Orkla Latvija”, kas tagad ražo produkciju ar “Laimas” zīmolu, lai noskaidrotu, cik ļoti ir izmainījusies “Serenādes” receptūra kopš tās pirmsākumiem 1937. gadā, kas nācis “klāt” un kas “nost”. “Orkla Latvija” komunikācijas direktore Lineta Mikša Jauns.lv pavēstīja:

“Iecienītās konfektes “Serenāde” garšas notis veido tieši tās pašas sastāvdaļas, kas tika izmantotas, gatavojot pirmo, oriģinālo “Serenādi” – tumšā šokolāde, augļu želeja, aprikozes, rieksti, un jau vairākās paaudzēs tā ir viena no saldumu mīļotāju iecienītākajām “Laimas” ražotajām konfektēm.

Kā top konfektes "Laimas" šokolādes ražotnē Ādažos

2021.gadā "Orkla Latvija" strādāja ar 112,8 miljoni eiro apgrozījumu un 2,3 miljonu eiro peļņu, liecina "Firmas.lv" informācija. Uzņēmums reģistrēts 2009.gadā, ...

gallery icon

Mums ir svarīgi saglabāt patērētāju iecienītās garšas klasisko un tradicionālo produktu receptēs, jo tieši tās ir “Laimas” lielākā vērtība. Šī ir vienīgā “Laimas” konfekte, kuras recepti padomju laikos izdevās nosargāt un neizpaust citām Padomju Savienības saldumu ražotnēm.

“Laima” lepojas ar to, ka jau vairāk kā astoņdesmit gadu garumā izdevies saglabāt “Serenādes” sākotnējo, meistara izloloto garšu. Cauri desmitgadēm mainījies konfekšu “Serenāde” iepakojums, bet garša un receptūra saglabātas nemainīgas.

“Laimas” šokolāde tiek ražota tikai no dabiskām izejvielām – kakao pupiņām, kakao sviesta un cukura. Jau kopš 2021. gada “Laima” ir uzsākusi pakāpenisku pāreju uz atbildīgi iegūta kakao izmantošanu savas produkcijas ražošanā. Atbildīgi iegūta kakao izmantošanu uz “Laimas” produktu iepakojumiem norāda “Rainforest Alliance” logo.”

Senā mīlas leģenda

Jauns.lv jau rakstīja, ka pirms 85 gadiem Rīgā tapa joprojām slepenībā turētā saldās mīlestības garšas recepte, kurai dots nosaukums – konfekte “Serenāde”. Rūpnīca “Laima” to sāka ražot Rīgā 1937. gadā un to turpina darīt līdz pat šai dienai. Tikai nu “Serenāde” netop vairs Rīgā, bet gan Ādažos, jo pirms pāris gadiem “Laimas” šokolādes fabriku pārcēla no Miera ielas Rīgā uz Ādažiem.

“Serenāde” ir viena no Latvijas unikālajām garšām, tāpat kā Rīgas melnais balzams,  slavenās zelta šprotes, sklandrauši vai Rucavas baltais sviests. Un konfektes receptūra, atšķirībā no pašām konfektēm, ārpus fabrikas sienām nav izgājusi kopš pirmajiem Ulmaņlaikiem. “Laima” (tagad jau kā Norvēģijas uzņēmuma “Orkla” sastāvdaļa) to sargā kā vienu no savas firmas lielākajiem dārgumiem, un nekur citur pasaulē šīs konfektes garšu nav izdevies nokopēt.

“Serenādes” leģenda, kas jau gadu desmitiem tiek stāstīta, vēsta, ka pagājušā gadsimta pirmajā pusē konfekšu fabrikā “Laima” strādāja kāds jauns un īpaši talantīgs saldumu meistars. Viņš bija ļoti iemīlējies kādā meitenē, bet tā vietā, lai vienkārši bildinātu izredzēto, viņš nolēma to izdarīt īpaši oriģināli. Kā vissaldāko apliecinājumu savai mīlestībai viņš radīja jaunu konfekti, un, nosaucis to par “Serenādi”, to dāvināja savai sirds mīļotajai.

Atklāj jauno "Laimas" ražotni Ādažos

gallery icon