foto: Edijs Pālens/LETA
Rīgas dome joprojām nevar izlemt, vai aizvākt nelikumīgi uzstādītu, Maskavas dāvinātu pieminekli
Krievu dzejnieka Aleksandra Puškina piemineklis Kronvalda parkā. Rīgai to savulaik dāvājusi Maskavas dome.
Sabiedrība
2023. gada 20. februāris, 05:55

Rīgas dome joprojām nevar izlemt, vai aizvākt nelikumīgi uzstādītu, Maskavas dāvinātu pieminekli

Jauns.lv

Ne visi pieminekļi, kuri Latvijā uzslieti, velkot mūsu valsti dziļāk “krievu pasaulē”, ir radīti PSRS laikā un atpazīstami ar sarkanām zvaigznēm, melīgiem tekstiem par Otro pasaules karu un citiem līdzīgiem elementiem. Pirms kāda laika aktuāls kļuva ar Latviju īpaši nesaistītā krievu dzejnieka Aleksandra Puškina piemineklis Rīgā un tā nelikumīgā uzstādīšana.

Pērn informatīvais resurss Pardrosibu.lv aktualizēja Kronvalda parkā esošā Aleksandram Puškinam veltītā pieminekļa projekta realizācijas gaitu.

Spriežot pēc atbildīgo iestāžu paustā, šis 2009. gada 22. augustā atklātais piemineklis, iespējams, uzstādīts nelikumīgi.

Maskavas domes dāvinājums

Lai arī Uzvaras parkā vairs neslejas milzīgais piemineklis sarkanarmiešiem-okupantiem, un līdzīgs liktenis ir sagaidījis arī citus, izmērā mazākus PSRS monumentus Latvijā, no nojaucamo pieminekļu saraksta daudzi šādi veidojumi ir izsprukuši.

Pastāv iemesls izsvērt, vai starp nojaucamajiem objektiem nebūtu ievietojams arī minētais Maskavas domes dāvinātais krievu rakstnieka piemineklis.

“Rīgas pieminekļu aģentūras” (RPA) dati liecina, ka tas uzstādīts pēc Latvijas Puškina biedrības iniciatīvas ar Krievijas vēstniecības Latvijā, Maskavas nama Rīgā un Rīgas domes (RD) – konkrēti arī bijušā, tolaik jaunievēlētā mēra Nila Ušakova – atbalstu.

Kā pieminekļa valdītājs norādīta RPA.

Portālam Pardrosibu.lv šī aģentūra rakstiski atklājusi, ka piemineklis pārņemts valdījumā ar RD lēmumu 2013. gada aprīlī.

Taču no pārņemšanas zināms arī tas, ka jau 2009. gadā Maskavas dome šo objektu dāvināja Rīgai, un dome uzdeva SIA “Dārzi un parki” to uzstādīt.

No tā izriet, ka piemineklis RPA valdījumā nonācis vien četrus gadus pēc tā faktiskas novietošanas Rīgas centrā.

Gāžas okupeklis Pārdaugavā

Šodien pēcpusdienā Pārdaugavā, Uzvaras parkā, nogāzts Latvijā un Baltijā lielākais padomju laika piemineklis, demontējot tā kompleksa pēdējo elementu - 79 ...

gallery icon

Ušakova dome uzstādījusi objektu bez atļaujas

Darbības vēl pirms un arī pēc 2009. gada, par kurām liecības saglabājušās dažādos ar pieminekļa novietošanu saistītos dokumentos, rada iespaidu, ka RD par katru cenu vēlējusies uzsliet krievu rakstnieka pieminekli tur, kur tas pašlaik atrodas.

Kultūras ministrijas paspārnē esošā Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde (NKMP) norādīja Pardrosibu.lv, ka ar šādu ierosinājumu Latvijas Puškina biedrība nāca klajā vēl 2007. gadā.

Vienbalsīgi to atbalstīja RD paspārnē esošā Pieminekļu padome, norādot uz divām iespējamajām novietnēm – Kronvalda bulvāri vai Maskavas dārzu.

Pieminekļa piesaistes tehniskais projekts izstrādāts 2009. gadā – to izdarījis SIA “Lejnieku projektēšanas birojs”.

Taču toreizējā Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā (tagad – NKMP) šo projektu izskatīja, bet neatbalstīja.

Norisinās pieminekļa Otrā pasaules kara padomju karavīriem Slavas skvērā Daugavpilī demontāžas darbi

Norisinās pieminekļa Otrā pasaules kara padomju karavīriem Slavas skvērā Daugavpilī demontāžas darbi

gallery icon

Arī Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības padome neatbalstīja Rīgas centrā izvietota Puškina pieminekļa ideju, iesakot meklēt piemērotāku vietu.

Taču šos lēmumus nerespektēja Rīgas dome, turpinot gatavoties uzstādīt Maskavas domes dāvinājumu Kronvalda parkā, kur tas joprojām atrodas.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija tolaik vērsās RD ar prasību skaidrot šādu rīcību, uz ko atbildi saņēma vien pēc tam, kad piemineklis jau stāvēja parkā.

Tās saturs – paskaidrojums, ka ir arī citi pieminekļi, kuri uzstādīti bez saskaņojuma, kas, kā norāda Pardrosibu.lv, vien ieskicē jautājumu nesakārtotību pilsētā.

Rīgas dome joprojām lemj...

Arī Jauns.lv NKMP apgalvoja, ka Puškina piemineklis Rīgā ir uzstādīts nelikumīgi.

Rakstnieks nekad nav bijis Rīgā un savas dzīves laikā nav izrādījis īpašu interesi par notikumiem Latvijas teritorijā.

NKMP arī piebilda, ka pieminekļa liktenis nu ir RD rokās, un pārvaldes atļauja tā vienkāršai demontāžai nav nepieciešama, ņemot vērā, ka uzstādīts tas ir bez saskaņojuma.

Šī brīža stingrākā likumdošana arī paredz, ka atkārtota šāda projekta “izbīdīšana” vairs nebūtu iespējama.

Pērn oktobrī RD Komunikācijas pārvaldes pārstāvis Mārtiņš Vilemsons Jauns.lv rakstiski apstiprināja, ka RD Pilsētas attīstības departaments ir informēts par minētajiem apstākļiem.

“Šobrīd tiek izvērtēta situācija, lai varētu pieņemt pamatotu lēmumu par tālāko pieminekļa likteni,” min RD pārstāvis.

Jauns.lv atkārtoti sazinājās ar RD, lai noskaidrotu, vai lemšana ar Puškina pieminekli ir virzījusies uz priekšu.

RD Komunikācijas pārvaldes pārstāve Lelde Rudzika informēja, ka Pilsētas attīstības departaments ir konstatējis, ka piemineklim nav nepieciešamās būvniecības dokumentācijas un tas ir patvaļīgi izvietots. Taču “šobrīd vēl nav pieņemts gala lēmums par turpmākajām darbībām attiecībā uz pieminekļa nākotni.”

Tiklīdz būs plašāka informācija par turpmāko, pašvaldība informēs sabiedrību.