Viedokļi
2023. gada 17. februāris, 07:03

Jurģis Liepnieks par prezidentu Levitu: “Apsmiekls un tukša vieta”

Jauns.lv

Savā prezidentūras laikā Egils Levits sevi ir diskreditējis tik ļoti, ka kļuvis par vissliktāko Valsts Prezidentu Latvijas vēsturē, kopš šeit tiek veiktas socioloģiskās aptaujas, teic rakstnieks Jurģis Liepnieks. Tomēr tas it nebūt neizslēdz iespēju, ka viņš nevar tikt pārvēlēts uz otru termiņu, jo tāda ir “Latvijas specifika”.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijas tautai šogad priekšā nav nevienas vēlēšanas, kurās būtu jālemj valsts vai vietvaras liktenis, tomēr mūsu Saeimas deputātiem šīs vasaras sākumā būs jāizdara nozīmīga izšķiršanās: jāievēl jaunais Latvijas Valsts prezidents. Jauns.lv jautāja rakstniekam Jurģim Liepniekam, vai pašreizējais prezidents Egils Levits būtu pelnījis vēl četrus gadus atrasties savā darba kabinetā Rīgas pilī. Viņš diez ko labās domās par Egilu Levitu un viņu vērtē kā “tukšu vietu”. Pie tam tas nav tikai viņa personiskās domas, bet to liecina arī sabiedrības aptauju rezultāti.

Rakstnieks Jurģis Liepnieks nav augstās domās par Egila Levita personību: “Šis prezidents dara ļoti maz, varētu teikt, ka nedara neko, bet tas, ko viņš dara ir diezgan virs vidējā līmeņa sliktā nozīmē”.

Literāts analizē statistiskos, socioloģiskos faktus, kas aprāda, ka Egils Levits ir nepopulārākais prezidents Latvijas vēsturē, vismaz kopš tā laika, kad tiek veiktas socioloģiskās aptaujas: “Sabiedrība uzskata, ka Egils Levits ir vissliktākais prezidents, kāds mums ir bijis, un tas nav mans viedoklis, tas ir fakts. Viņa reitings ir zemāks nekā bija Valdim Zatleram, Raimondam Vējonim, Andrim Bērziņam… Tā kā sabiedrības vērtējums ir skaidrs.

Levits ir apsmiekls, tukša vieta, kurš nāk klajā ar “visādām gudrībām”, ka tie, kas nomirs novembrī, nesagaidīs Ziemassvētkus, un tamlīdzīgi”.

Var patikt vai nepatikt Lato Lapsas paustais, saka Jurģis Liepnieks, bet viņš atgādina Lato Lapsas sarakstīto grāmatu, kurā bija dokumentāli pierādīts, ka Egils Levits melo par savu biogrāfiju un savas ģimenes vēsturi. Un tas nav pieņemami!

Vai Egils Levits atkal tiks pārvēlēts uz nākamajiem četriem gadiem, noteiks tas, kādi būs citi kandidāti uz valsts prezidenta amatu – vājāki vai spēcīgāki, bet: “Latvijas prezidents ir tas, kuram īsti nav nekādu pienākumu. Viņa vienīgais pienākums ir iedvesmot, paraugs, līderība, motivēšana, augsti standarti un tā tālāk. Nu Egils Levits netiek galā ar šo savu darbu”.

Jurģis Liepnieks atgādina pāris neglaimojošu faktu viņa prezidenta karjerā: gan to, ka viņš solīja “gāzt valdību un atriebties Saeimas deputātiem”, ja viņi Satversmes tiesas tiesneses amatā neievēlēs viņa favorīti, gan viņa “absolūto histēriju” pret Lato Lapsas atklātajiem melnajiem plankumiem viņa biogrāfijā.

Taču noteiktas pārliecības, ka Egils Levits atkal nebūs Valsts prezidents, Jurģim Liepniekam nav, jo rakstnieks teic: “Ja tu esi nelietis un viduvējība, tas Latvijā nekad īpaši nav bijis šķērslis politiskajā karjerā. Bet to, vai viņu pārvēlēs vai nepārvēlēs, zināsim nedēļu vai trīs dienas pirms vēlēšanām. Tāda te ir spcifika…”.

Kā rakstnieks Jurģis Liepnieks vērtē Egila Levita līdzšinējo darbību un izredzes vēl četrgadi pabūt Rīgas pils saimnieka lomā, skatieties Jauns.lv video.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās