foto: Ekrānuzņēmums no ReTV
No Ukrainas uz Valmieru atbēgusī Marija strādā pašvaldībā un palīdz citiem ukraiņiem
Ukrainiete Marija Vasilenko
Novadu ziņas
2023. gada 13. februāris, 10:17

No Ukrainas uz Valmieru atbēgusī Marija strādā pašvaldībā un palīdz citiem ukraiņiem

Jauns.lv

Martā būs pagājis gads, kopš ukrainiete Marija Vasilenko dzīvo Valmierā. Viņa tur apmetusies pēc došanās bēgļu gaitās. Šobrīd Marija strādā Valmieras novada pašvaldībā, palīdzot Ukrainas bēgļiem risināt dažādus jautājumus, kas saistīti ar dokumentu kārtošanu un citām sadzīviskām lietām, ziņo "ReTV".

"Tā kā Ukrainā ir karš, daudzi domā par palikšanu šeit, tāpēc interesē uzņēmējdarbība, bet mums šī valsts ir jauna, daudz nezināmā. Tāpēc gribam zināt, kā pareizi rīkoties. Visus likumus arī mums ir grūti izprast, tāpēc gribētu, lai jūs padalāties pieredzē, un es šo pieredzi varētu nodot ukraiņiem, kuri arī vēlētos sākt savu uzņēmējdarbību," televīzijai pastāstīja Marija, kura ir viena no aptuveni 300 Ukrainas bēgļiem, kuri apmetušies Valmieras novadā.

Ukrainā Marija nodarbojusies ar kūku cepšanu un gribētu to turpināt darīt arī Latvijā, tāpēc viņa paviesojusies pie Valmieras novadā dzīvojošās Vasiļinas Sermas, kura arī ir ukrainiete, kura uz Latviju savulaik atbraukusi, lai kolhozā ravētu bietes, un te sastapusi savu mīlestību. Vasiļina labprāt padalījās pieredzē, kā kļūt par mājražotāju.

"Tā kā es Ukrainā ar to nodarbojos salīdzinoši ilgu laiku, tad redzu, ka ir vērts pamēģināt," pauž ukrainiete.

Marija, kura Valmieras novada pašvaldībā strādā par ārējo sakaru organizatori, uzskata, ka savās mājās mājražošanu uzsākt ir daudz vieglāk, turklāt jārēķinās, ka vajadzēs ieguldīt arī aprīkojumā un remontā.

"Mēs vēlamies palīdzēt tiem ukraiņiem, kuri ir atbraukuši pie mums, dzīvo un nedzīvos visu laiku no pabalsta," stāsta Valmieras novada Uzņēmējdarbības atbalsta speciāliste Guna Ķibere. "Viņi ir aktīvi cilvēki, viņi grib darboties, un kā pašvaldība mēs savāksim kopā šīs kopienas cilvēkus, kuri vēlas nodarboties ar mājražošanu, un palīdzēsim katram individuāli, skatoties pēc tā, kādā statusā viņš šeit ir, kādi dokumenti viņam ir."

Kaut arī vēl ir daudz nezināmā, ukrainiete Marija ir apņēmības pilna pamēģināt uzsākt savu uzņēmējdarbību, un par to domājot arī citi ukraiņi, jo saprot, ka karš var ieilgt un ir jādomā, kā savu dzīvi pašiem veidot šeit, Latvijā.