Sabiedrība
2023. gada 9. februāris, 13:20

VIDEO: “Ļoti moderni, jaudīgi un droši,” mūsu pilots par Latvijas Gaisa spēku jaunajiem helikopteriem “Black Hawk”

Sargs.lv/Jauns.lv

“Gaisa spēku jaunie helikopteri “Black Hawk” ir moderni, jaudīgi un droši pat ārkārtas situācijās,” atzīst Gaisa spēku pilots virsleitnants Jānis Ķēniņš, kurš pilota kvalifikāciju ieguvis Spānijā un ASV. Lidošanu ar šiem gaisa kuģiem pilots raksturo kā jaunu izaicinājumu un vienreizēju pieredzi, aicinot jauniešus izvēlēties studijas Latvijas Nacionalajā aizsardzības akadēmijā, lai pēc tam varētu kļūt par Gaisa spēku pilotiem.

“Man kā pilnīgi jaunam pilotam, kas nekad nav lidojis ar nevienu lidaparātu, tas ir pilnīgi jauns izaicinājums un vārdiem neaprakstāmi,” savas sajūtas apgūstot jaunos Latvijas armijas “Black Hawk” helikopterus stāsta pilots Jānis Ķēniņs, “sākumā likās ļoti sarežģiti. Jāzina ļoti, ļoti daudzas lietas. Jāspēj koordinēt kājas, rokas. Visu jāspēj “darbināt” vienā reizē. Ir nepieciešamas plašas zināšanas, lai zinātu, kas kurā brīdī ir jādara, bet tas rezultāts – lidošana – ir fantastisks.”

Stāstot par to, kā iespējams kļūt par Gaisa spēku pilotu, Ķēniņš norāda, ka tas ir līdzīgi kā karavīriem. “Arī pilotiem ir pamata apmācību kurss. Mēs to apguvām Spānijā. Kad visas licences bija iegūtas, kas biju kļuvis par pilnvērtīgu pilotu, devos uz ASV, kur jau tiku apmācīts jau lidot ar konkrēto (“Black Hawk” – red.) lidaparātu,” stāsta Ķēniņš.

Jaunie Latvijas Gaisa spēku helikopteri “Black Hawk”

Nacionālo bruņoto spēku Gaisa spēki ir saņēmuši pirmos divus no četriem Latvijas pasūtītajiem ASV helikopteriem UH-60M “Black Hawk”. 2018. gada ...

gallery icon

Stāstot par Latvijas armijas jaunajiem helikopteriem “Black Hawk”, Ķēniņš atklāj tā unikālitāti: “Tas ir ļoti moderns. Tas ir kā līdzībās ar pilnīgi jaunu mašīnu. Tajā ir ļoti daudz drošības sistēmas, kas atvieglo pilota darbu. Ir sistēmas, kas nodrošina lidojuma stabilitāti, navigāciju, redzamību… Var saukt daudz. Pats galvenais – tas (“Black Hawk” – red.) ir ļoti jaudīgs, manevrētspējīgs, bet galvenais – tas ir drošāks. Arī helikopteram smagi piezemējoties, notiekot kādai ārkārtas situācijai tas ir padarīts daudz, daudz drošāks.”

Jānis Ķēniņš arī aicina stāsties Aizsardzības akadēmijā visus tos, kuriem interesē iespēja kļūt par militāro pilotu. Viņš atklāj, ka piloti noteikti būs nepieciešami un pieprasīti.

2022. gada decembrī Nacionālie bruņotie spēki no ASV saņēma pirmos divus no Latvijas pasūtītajiem četriem helikopteriem UH-60M “Black Hawk”. Jaunie helikopteri stiprinās Gaisa spēku kaujas spējas, kā arī nepieciešamības gadījumā tos varēs izmantot glābšanas darbos.

Ināra Mūrniece apmeklēja Nacionālo bruņoto spēku aviācijas bāzi Lielvārdē

3. februārī aizsardzības ministre Ināra Mūrniece apmeklēja Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzi, lai pārrunātu Gaisa spēku spēju attīstību, sadarbību ar ...

gallery icon