Daugavpilī dzimušais leģendārais klauns Koko

Latvijas otra lielākā pilsēta var lepoties ar to, ka tā bijusi dzimtene vairākiem ebreju izcelsmes pasaulslaveniem mākslas un kultūras cilvēkiem, ...

gallery icon
Kultūra
2023. gada 11. februāris, 05:14

FOTO: pasaulslavenais klauns Koko atgriežas Daugavpilī

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Latvijas otra lielākā pilsēta var lepoties ar to, ka tā bijusi dzimtene vairākiem pasaulslaveniem mākslas un kultūras cilvēkiem, arī vienam no leģendārākajiem klauniem pasaules cirka mākslas vēsturē - Koko (īstajā vārdā - Nikolajs Poļakovs) tēlam, kurš savulaik ar savu milzīgo 3,6 kilogramu smago kurpi iekļuva Ginesa rekordu grāmatā un kuram Lielbritānijas karaliene Elizabete II pasniegusi Britu Impērijas ordeni.

Daugavpils kultūras dižgaru slavas listē iegravēti tādi slaveni vārdi kā mākslinieks Marks Rotko, aktieris un režisors Solomons Mihoelss un citi. Tomēr salīdzinoši maz zina, ka šajā sarakstā ir ierakstīts arī Nikolajs Poļakovs, slavenā komiskā Koko tēla radītājs. Līdz pat šī gada beigām Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā skatāma izstāde “Klauns Koko. Atgriešanās Daugavpilī”, kas veltīta aktiera Nikolaja Poļakova radītajam slavenajam tēlam Koko.

Nikolajs Poļakovs – Klauns Koko (1966. gada video):

Nikolajs Poļakovs dzimis 1900. gada 5. oktobrī Dvinskā (vēsturiskais Daugavpils nosaukums) vietējā teātra kalpotāju ģimenē. Viņa tēvs bija butafors, bet māte – šuvēja. Nikolajs jau bērnībā iepazina mākslinieku un aktieru dzīvi. Zēnam agri nācās pašam pelnīt iztiku – viņš pilsētas pagalmos leijerkastes pavadībā dziedāja krievu romances. 14 gadu vecumā Nikolajs aizbēga no mājām un pievienojās ceļojošajam cirkam. Viņš strādājis manēžā kā pazīstamā krievu cirka mākslinieka Vitālija Lazarenko palīgs, bet vēlāk Nikolajs tika uzņemts Rūdolfa Trucci cirka trupā, kas darbojās Krievijā. Šeit viņš apguva akrobātikas un jāšanas mākslu, iemācījās strādāt uz trapeces. Braukājot pa Krievijas provinces pilsētiņām, uzstājoties un izklaidējot publiku, Nikolajs atklāja sevī cirka mākslinieka talantu, stāsta Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Rudzīte-Besakirska.

Cirka leģenda – saulainais klauns Oļegs Popovs

gallery icon

1929. gadā Nikolajs Poļakovs emigrēja uz Vāciju, bet vēlāk – uz Angliju, kur ilgus gadus darbojās slavenajā Bertrama Milza cirkā. Šajā laikā viņš radīja īpašu tēlu – klaunu Koko, kuram bija divas īpašas pazīmes: 58. izmēra kurpes un triks ar matu sacelšanos, kad klauns sajutās pārsteigts. Katra viņa milzīgā kurpe svēra 3,6 kg un tās pat tika iekļautas Ginesa rekordu grāmatā. Koko kļuva, iespējams, par slavenāko klaunu Lielbritānijā XX gadsimta vidū.

Klauna Koko tēls:

Izstādē “Klauns Koko. Atgriešanās Daugavpilī” aplūkojamie priekšmeti deponēti no Daugavpils Marka Rotko mākslas centra. 2019. gadā Nikolaja Poļakova mazmeita Mina Hassani vectēva dzimtajai pilsētai uzdāvināja klauna Koko skatuves zābakus, spieķi un divas autobiogrāfiskās grāmatas. 

Pasaulē vienīgais kaķu teātris – krievu klauns Dmitrijs Kuklačevs ar saviem kolēģiem un murrājošiem skatuves partneriem.

gallery icon

Toreiz Mina Hassani pastāstīja par sava slavenā vectēva dzīves gaitām: par to, kā Daugavpilī dzimušais Nikolajs Poļakovs kļuva par Apvienotās Karalistes XX gadsimta slavenāko un iemīļotāko Klaunu Koko, kā viņš vairākus gadus veltīja tam, lai izglītotu bērnus ceļu drošības jautājumos, turklāt, darīja to bez maksas, ieguldot izglītojošajos materiālos pusi no savas algas. Par nopelniem bērnu izglītošanā 1962. gadā viņš tika apbalvots ar Britu Impērijas ordeni, ko viņam personīgi pasniedza karaliene Elizabete II.

foto: Daugavpils pilsētas dome
Slavenā daugavpilieša Nikolaja Poļakova radītais Klauna Koko tēls.

Visas Lielbritānijas bērnu mīlulis, nebēdnīgais Klauns Koko arī ārpus cirka arēnas nezaudēja  savu labestību: viņš bija ļoti gādīgs un mīlošs vīrs, tēvs un vectēvs.
Nikolajs Poļakovs vienmēr ļoti gribējis atgriezties dzimtajā pilsētā, un viņa mazmeita Mina Hassani bija patiesi priecīga, ka tas beidzot ir noticis. Kā simbolu tam, ka vectēvs ir atgriezies dzimtenē, viņa uzdāvināja pilsētai Nikolaja Poļakova, Klauna Koko spieķi un slavenās 58. izmēra kurpes.

Nikolajs Poļakovs mira 1974. gada 25. septembrī un viņa kapavieta ir Anglijas pilsētā Northemtomšīrā.