112
2023. gada 8. februāris, 10:23

Iespējamais dronu ražotnes ugunsgrēka iemesls meklējams ražošanas daļā

Jauns.lv

Otrdienas ugunsgrēks "Edge Autonomy" bezpilota lidaparātu ražošanas ēkā varētu būt izcēlies ražošanas daļā, kur potenciāli varētu būt notikusi kāda kļūme, kas izraisīja ugunsgrēku, ziņo Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Valsts policija ir uzsākusi kriminālprocesu, kurā izmeklēs ugunsgrēka cēloņus un to, vai tā iemesls varētu būt ļaunprātīga darbība, tomēr sākotnēji policija nav guvusi nekādas liecības vai pierādījumus tam, ka tā būtu bijusi ļaunprātīga dedzināšana.

Zināms, ka ugunsgrēka dzēšana turpinās arī šorīt.

Spēcīgs ugunsgrēks "Edge Autonomy" dronu ražotnē Mārupē

Ugunsgrēks "Edge Autonomy" dronu ražotnē Mārupē

gallery icon
49

Arī uz vietas strādājošais ugunsdzēsējs pastāstīja LTV, ka ugunsgrēks sācies tieši ražošanas daļā, kur noticis uzliesmojums, kas saistīts ar ražošanas procesu.

Cietuši divi cilvēki, kuri ar apdegumiem tika stacionēti.

Liesmas strauji izplatījušās arī uz uzņēmuma biroja daļu, bet to no liesmām izdevies pasargāt.

Divstāvu ražošanas ēkā izdeguši 600 kvadrātmetru ražošanas ēkas un 20 kvadrātmetru saražotās produkcijas. Bojātas arī trīs ēkai blakus stāvošās automašīnas.

Ugunsdzēsējs norādīja, ka ražotnē dedzis litijs un magnijs, ko bijis sarežģīti dzēst. Bijuši lielāki un mazāki sprādzieni, dzirksteļošana, kas apgrūtināja ugunsdzēsēju darbu.

VUGD operatīvās pārvaldes priekšnieks Kristaps Kolbergs raidījumam "Rīta panorāma" pastāstīja, ka ugunsgrēka dzēšanā tika piesaistītas 9 autocisternas un autokāpnes. Kolbergs izteica pateicību arī lidostas "Rīga" darbiniekiem, kuri ar ūdens vedēju piegādāja uz notikuma vietu 36 tonnas ūdens.

"Papildus varu pieminēt, ka ūdens, ar kuru dzēsa ugunsgrēku, vēlāk nonāca arī kanalizācijā, kas radīja nelielu piesārņojumu, bet laikus tika pamanīts," pastāstīja Kolbergs. Glābēji nepieļāva tālāku piesārņotā ūdens izplatīšanos.

Darbu notikuma vietā sācis arī Valsts vides dienests, kas vērtēs, cik nopietns ir radītais piesārņojums.

Jauns.lv jau ziņoja, ka otrdien, 7. februārī, ap plkst.15 saņemts izsaukums uz "Edge Autonomy" dronu ražotni Mārupē, kur bija izcēlies plašs ugunsgrēks.

Īsi pēc plkst.19 ugunsdzēsēji ierobežoja liesmu izplatīšanos.

"Edge Autonomy" (iepriekš "UAV Factory") ražo bezpilota sistēmu tehnoloģijas, kas tiek piegādātas valdības, komerciāliem un akadēmiskiem klientiem gandrīz 70 valstīs. Uzņēmums tiek uzskatīts par vienu no vadošajiem pasaules līmeņa bezpilota lidaparātu tehnoloģiju ražotājiem. "Edge Autonomy" droni tiek piegādāti arī Ukrainas armijas vajadzībām.

"Edge Autonomy" 2021.gadā strādāja ar 8,661 miljona eiro apgrozījumu un guva 546 356 eiro peļņu, liecina "Firmas.lv" informācija.

Uzņēmums dibināts 2009.gadā, un tā pamatkapitāls ir 1 041 505 eiro. Uzņēmuma īpašnieks ir ASV uzņēmums "Edge Autonomy Holdings, LLC".