Zāģēs apgrauztās Pokaiņu egles, Krievijas miljardieri izdzen no Ogres, nevaldāmie Mūrmuižas motociklisti: kriminālā province
foto: Edijs Pālens/LETA
Pjotra Avena pirmskara Rīgas mākslas porcelāna kolekcijas izstādes notikušas daudzos Latvijas muzejos – Ventspilī, Rīgā, Madonā, Daugavpilī un citviet (attēlā – Pjotrs Avens porcelāna izstādes atklāšanā Madonas muzejā), bet tik lielu ažiotāžu, kā tās ierīkošana Ogres muzejā tā nav piedzīvojusi.
112

Zāģēs apgrauztās Pokaiņu egles, Krievijas miljardieri izdzen no Ogres, nevaldāmie Mūrmuižas motociklisti: kriminālā province

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Šonedēļ visu Latviju satricināja kašķis ap Ogres muzeju, kuram galu galā neatļāva izstādīt jau daudzos Latvijas muzejos pabijušo latviešu izcelsmes Krievijas miljardiera Pjotra Avena pirmskara Rīgas mākslas porcelāna kolekciju. Apvainojumi, argumenti un sašutums par to no abām pusēm bira kā no pārpilnības raga.

Zāģēs apgrauztās Pokaiņu egles, Krievijas miljardi...

Tikmēr gluži vai nepamanītas palika bēdas citās Latvijas pašvaldībās, kas nu bija pārāk lokālas – Balvos nakts melnumā kāds posta vietējo slidotavu un hokeja laukumu, bet Kauguru pagastā pārgalvīgi motociklisti braukalē pa Mūrmuižas aizsalušo ezeru.

Pagaidām vēl sašutumu vētru nepiedzīvojam no ezotērisma mīļotājiem, kuri, sākoties siltajam laikam, noteikti sāks sašust par “ļaunajiem” mežcirtējiem, kuri zāģē Pokaiņu meža egles. Bet pie vainas jau nav mežinieki, bet gan daudz lielāki posta darītāji – egļu astoņzobu mizgrauži.

Pokaiņu mežā “apēstas” egles, to vietā stādīs priedes

foto: Latvijas valsts meži
Egļu astoņzobu mizgrauzis pamatīgi papostījis Pokaiņu meža egles, kuras tagad nozāģēs, bet to vietā stādīs jaunas priedītes.
Egļu astoņzobu mizgrauzis pamatīgi papostījis Pokaiņu meža egles, kuras tagad nozāģēs, bet to vietā stādīs jaunas priedītes.


Pagājušā gada nogalē Jauns.lv rakstīja, ka pamatīgu satraukumu cilvēkos radīja vienai no skaistākajai dabas takai Latvijā – Amatas dabas takai Gaujas nacionālajā parkā pieguļošā egļu meža izciršana. Tur kokus bija sagrauzis egļu astoņzobu mizgrauzis, un lai kaitēkli iznīcinātu, bija nepieciešams izcirst tā apskādēto meža nogabalu. Nu valsts akciju sabiedrība “Latvijas valsts meži” ziņo, ka kaitēklis uzbrucis vēl vienai ievērojamai Latvijas dabas vietai – Pokaiņu mežam: “Atpūtnieku iecienītajā Pokaiņu mežā ar katru gadu pieaug astoņzobu mizgraužu bojāto koku skaits, kas apdraud atpūtnieku drošību un īsā laikā var bojāt veselas mežaudzes.

Lai ierobežotu kaitēkļa izplatību un saglabātu vēl neskartos un veselos kokus mežaudzē, Pokaiņu meža teritorijā šogad tiks veikti meža apsaimniekošanas pasākumi. Kad kaitēkļa bojātās egles tiks nozāģētas un izvestas no teritorijas, izvērtējot augšņu piemērotību, lielākajos atvērumos tiks veikta meža atjaunošana ar priedes stādiem, lai šajā teritorijā nākotnē veidotu lielāku priežu mežaudžu īpatsvaru.

foto: Latvijas valsts meži
Pokaiņu mežs drīzumā izskatīsies mazliet savādāk – nozāģēs mizgraužu apskādētās vecās egles un to vietā stādīs jaunas priedītes.
Pokaiņu mežs drīzumā izskatīsies mazliet savādāk – nozāģēs mizgraužu apskādētās vecās egles un to vietā stādīs jaunas priedītes.

Egļu astoņzobu mizgraužu bojājumi ir satopami visā Pokaiņu meža teritorijā – gan ceļu un taku malās, gan dziļāk mežaudzēs. Mežizstrāde mazinās bīstamības riskus meža apmeklētājiem un uzlabos mežaudžu veselības stāvokli”.

Mākslas porcelāna detektīvs Ogrē

foto: Ieva Lūka/LETA
Ap šonedēļ atklāt iecerēto ES sankcijām pakļautā Pjotra Avena Rīgas porcelāna kolekcijas izstādi Ogres muzejā izcēlusies pamatīga vētra.
Ap šonedēļ atklāt iecerēto ES sankcijām pakļautā Pjotra Avena Rīgas porcelāna kolekcijas izstādi Ogres muzejā izcēlusies pamatīga vētra.

Spraiga sižeta kultūras detektīvs šonedēļ norisinājās Ogrē, kur līdz pat pēdējam brīdim nebija skaidrs vai Ogres Vēstures un mākslas muzejā varēs atklāt izstādi “Rīgas mākslas porcelāns. 1925 – 1940” no Eiropas Savienības sankcijām pakļautā Krievijas miljardiera, latviešu sarkanā strēlnieka pēcteča, vienas no lielākās Krievijas bankas “Alfa-Bank” kādreizējā prezidenta un kaislīga mākslas kolekcionāra, starp citu, arī Latvijas pilsoņa Pjotra Avena privātkolekcijas. Pēc karstiem strīdiem un diskusijām tā netika atklāta.

Muzejs norādīja, ka Ogrē izstāde nonāca pēc labdarības fonda “Paaudze” iniciatīvas, bet pret to pretenzijas izteica pārsvarā ne kultūras eksperti, bet gan politiķi, piemēram, Ārlietu ministrija. Tai pašā laikā netrūka arī Rīgas porcelāna aizstāvju, kuri apelēja nevis pie kara Ukrainā, bet gan mūsu mākslas zelta fonda. Bija plānots, ka izstādē būtu aplūkojami gleznotāju Romana Sutas, Aleksandras Beļcovas un grafiķa Sigismunda Vidberga porcelāna apgleznošanas darbnīcā “Baltars” pagājušā gadsimta divdesmitajos gados tapušie darbi. Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Egils Helmanis (Nacionālā apvienība) pašvaldības mājaslapā publicēja rakstu “Vai vērsīsim sankcijas pret savu kultūru?”, kurā cita starpā pausts: “Ogres muzejā bija paredzēta latviešu kultūras dižgaru, brīvvalsts meistaru apgleznotā porcelāna izstāde. Bet nebūs. Pagaidām. Šos mākslas darbus, mūsu kultūras mantojuma pērles, mēs nevarēsim skatīt klātienē, jo, padzirdējuši par šo izstādi, daži mūsu valsts politiskās kārtības noteicēji kļuva nervozi, sāka drudžaini domāt par to, vai tikai tas kādu neaizskars. Un, kā parasti, nevadījās no domas, ko mēs gūstam un ko zaudējam kā tauta. Vismaz man tāds iespaids radās no saņemtajiem zvaniem un nodotajiem mājieniem no tiem, kas, sev vien zināmu iemeslu dēļ, neuzdrošinās runāt ar mani personīgi.

Pret ko šiem mūsu dzīves noteicējiem bija iebildumi? Pret to, ka šie mākslas darbi atrodas privātā kolekcijā – tie atrodas Pjotra Avena fonda pārvaldījumā. Pret Pjotru Avenu ir sankcijas noteikusi ES, bet ne ASV. Es, protams, nezinu globālās spēles aizkulises, bet ASV lēmumi man šķiet Latvijas drošībai daudz būtiskāki un vērā ņemamāki. Es zinu arī to, ka Pjotrs Avens ir palīdzējis ukraiņiem, nosodījis Krievijas agresiju un izteicis gatavību savus līdzekļus ieguldīt Ukrainas un Latvijas izaugsmē. Pjotra Avena īpašumus draud konfiscēt Kremlis, lai tos izmantotu kara finansēšanā.

Bet stāsts šoreiz ir nevis par miljardieri, bet gan par mums pašiem. Par mūsu divkosību, maziskumu, bailēm, nespēju vadīties no savām interesēm. Skumji smaidu, redzot, ka tie paši, kas skaļi postulēja mākslas atrautību no politikas un ideoloģijas, sašuta par Daugavpils “cenzūru” pret reliģiski aizskarošo darinājumu – krustā piestiprinātu dzimumlocekli, tagad ir gatavi, nepareizā īpašnieka dēļ, neļaut muzejam izstādīt 1925. –1940. gada latviešu mākslas darbus. Tātad faktiski mēs vēršam sankcijas pret savu kultūrvēsturi!

Es aicinu aizdomāties par to, cik bieži cīņa par mūsu un Ukrainas interesēm no augstāko amatpersonu puses ir tikai šķietamība – skaļu paziņojumu un asprātīgu epitetu veidā, tā vietā, lai tiktu darīti reāli darbi – slēgta robeža ar Krieviju, nekavējoties ieviests obligātais dienests, izraidīti vai tiesāti Latvijai naidīgie! Ir taču tik nesalīdzināmi vieglāk vērsties pret pirmskara mākslu, tā imitējot cīņu par Latvijas interesēm! Mums sava valsts jābūvē, cik vien iespējams ērta un derīga primāri mūsu tautai! Pie tā arī palieku! Mēs šo izstādi noteikti noorganizēsim, kad būs nosēdušies politisko pārpratumu putekļi”.

Savukārt pat Ogres muzejs izplatījis Atklāto vēstuli sabiedrībai, kurā teikts: “Pašreizējās politiskās situācijas kontekstā muzeja kolektīvs uzskata, ka šis nav īstais laiks izstādes veidošanai un nav ētiski šobrīd eksponēt kolekciju, kas pieder Pjotram Avenam, ES sankcijām pakļautai personai. Laikā, kad notiek nežēlīgais Krievijas iebrukums Ukrainā, muzejam nav pieņemams aicinājums mākslu nejaukt ar politiku”. Uz ko Ogres novada pašvaldība reaģējusi visnotaļ asi, paziņojot: “Ogres Vēstures un mākslas muzejs izplata nepatiesu informāciju!”

Mūrmuižniekus tracina motociklisti uz ezera

Valmieras novada pašvaldības policija informē, ka pagājušās nedēļas nogalē iedzīvotāji Kauguru pagasta Mūrmuižā pamanīja, ka uz Mūrmuižas ezera kāda kompānija braukājas ar motocikliem uz ūdenstilpes ledus: “Valmieras novada pašvaldības policija atgādina - pārvietošanās ar motorizēto transporta līdzekli uz publiski pieejamu ūdenstilpju ledus ir aizliegta, un par šādu pārkāpumu tiek piemērots brīdinājums vai naudas sods līdz 250 eiro. Ir kritiski un objektīvi jāizvērtē, vai šāda izprieca nerada apdraudējumu veselībai un drošībai, kā arī vai tā nerada kaitējumu dabai. Pašvaldības policija aicina iedzīvotājus rīkoties atbildīgi ievērojot Valmieras novadā spēkā esošos saistošos noteikumus”.

Naktīs posta Balvu slidotavu

foto: Balvu novada pašvaldība
Balvu novada pašvaldība norūpējusies, ka nakts melnumā kāds posta vietējās Sporta skolas ierīkoto slidotavu.
Balvu novada pašvaldība norūpējusies, ka nakts melnumā kāds posta vietējās Sporta skolas ierīkoto slidotavu.

Savukārt Balvu pašvaldība neliedz priecāties uz ledus, protams, uz legāli un pēc visiem normatīviem ierīkota laukuma. Tomēr ne visiem tas iet pie sirds. Balvu pilsētas pārvalde sociālajos tīklos publicējusi paziņojumu: “Balvu Sporta skola ir parūpējusies, lai pilsētas iedzīvotājiem un viesiem būtu iespēja slidot! Bet ir rīti, kad darbiniekam, ejot sakārtot laukumu, parādās šāda aina – salauztas lāpstas, apgāzti hokeja vārti! Nepaliksim vienaldzīgi, ja redzam šādus gadījumus, kad kāds tīši posta vai lauž sporta un atpūtas inventāru, ziņojam pašvaldības policijai!”