foto: Facebook / bistro OLAFS
Rašistu uzbrukumi Rīgas bistro "Olafs" turpinās. Drošības dienests par notiekošo informēts
Sabiedrība
2023. gada 19. janvāris, 05:18

Rašistu uzbrukumi Rīgas bistro "Olafs" turpinās. Drošības dienests par notiekošo informēts

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Pagājušās nedēļas sākumā Rīgas bistro “Olafs” īpašniece Sandija Liepkalne sociālajos tīklos informēja, ka viņas uzņēmums piedzīvo Krievijas fanu uzbrukumu, jo viņa paziņojusi, ka “Olafam” ir stingrs mugurkauls un tas neapkalpos agresorvalsts atbalstītājus. Bistro īpašniece Jauns.lv stāsta, kā situācija attīstījusies.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jauns.lv jau rakstīja, ka kāda Viktorija, kuras “Facebook” profila bildi rotā Krievijas karogs, “Olafa” “Facebook” kontā krievu valodā jautāja: “Labdien, līdz cikiem jums “bizness lanč”?” Bistro Viktorijai atbildēja: “Labdien! Mūsu uzņēmums neapkalpo agresorvalsts atbalstītājus.”

Pēc šī ieraksta “Olafs” sāka saņemt rašistu uzbrukumus. Sandija Liepkalne informēja: “Saņēmu draudus gan manam uzņēmumam, gan privāti sev pašai. Lavīnveidīgu nomelnošanu un feika atsauksmes par manām bistro “Olafs”. Un tikai tāpēc, ka atļāvos atbildēt sievietei ar Krievijas karogu pie profilbildes un profilā info par atbalstu Krievijas karā, ka uzņēmums neapkalpos agresorvalsts atbalstītājus.

Tas ievietots Latvijas un Baltijas 20 “Facebook” krievvalodīgo grupās, kurās man un uzņēmumam tiek draudēts, mana bērna FB lapā pie postiem tiek liktas izsmejošas emociju zīmes. Esmu vienā mirklī kļuvusi par nacionālisti, rasisti, kuru uz karstām pēdām jāiznīcina.”

Mazliet vairāk nekā nedēļu pēc šī notikuma Sandija Liepkalne Jauns.lv stāsta: “Dzēsu savu postu sociālajos tīklos cerībā, ka viss pierimsies. Bet ir sajūta, ka agresoru galā nekas nav mainījies. Joprojām tiek rakstītas daudz negatīvu atsauksmju ar melīgiem tekstiem.

foto: Artūrs Butāns/"Facebook"
Bistro “Olafs” īpašniece Sandija Liepkalne ar ēstuves apmekētāju – Saeimas deputātu Artūru Butānu (Nacionāla apvienība)

Apgrozījums, par laimi, nav krities. Mazliet cēlās pirmās dienas, bet šobrīd - atpakaļ iepriekšējā līmenī. Personīgus draudus vairs neesmu saņēmusi, vienīgi kaitinošas ziņas tiek saņemtas uzņēmuma “Facebook” mesendžerī ar n-tiem vienādiem jautājumiem krievu valodā - līdz cikiem biznesa pusdienas, kāds ir “meņu”, vai jums ir krievu borščs un tamlīdzīgi. Pieļauju, ka mēģina izprovocēt. Vairs uz šādām ziņām neatbildu, jo nāk ap 20 dienā ar plus/mīnus vienādu tekstu.

Bistro "Olafs" gaida  brokastīs:

Par šo nosūtījām vēstuli Valsts drošības dienestam, bet atbildi vēl neesmu saņēmusi. Policijā neesmu vērsusies un arī par mani viņiem nav bijusi interese. Pēdējās dienās bijuši vairāki klusējoši zvani. Bet nu tā - savādāk puslīdz mierīgi. Protams, reitings šobrīd gan “Facebook”, gan Googlē ir ļoti zems Tā kā manas ēdināšanas vietas nav restorāni, bet gan bistro, kuru klients nav tūrists, bet gan vietējais cilvēks, tad nedomāju, ka reitings varētu ko diži mainīt. Cilvēki, kuri nāca iepriekš, nāk arī šobrīd - bez izmaiņām. Un jūtams liels atbalsts no mūsu pastāvīgo klientu puses.”

Savukārt Valsts drošības dienests Jauns.lv informēja: “Varam apstiprināt, ka VDD ir informēts par minēto gadījumu, vienlaikus no plašākiem komentāriem saistībā ar to dienests atturēsies. Vēršam uzmanību, ka gadījumus, kas saistīti ar draudu izteikšanu privātpersonām, atbilstoši kompetencei izskata Valsts policija.”

Tikmēr sociālajos tīklos neatslābst atbalsts bistro “Olafs” stingrajai nostājai. Tas tiek izteikts gan latviešu, gan ukraiņu un krievu valodās.

Bistro “Olafs” ir ēstuvju tīkls, kura iestādījumi atrodas vairākās galvaspilsētas vietās: “Latvenergo” un Valsts ieņēmumu dienesta ēkā, Skanstē, pie 49. vidusskolas un “K Senukai” veikalos.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās