foto: LR Saeima
Grevcova savā krimināllietā piesauc CVK: "Kāpēc viņi to kļūdu trīsarpus mēnešu laikā nepamanīja?"
Glorija Grevcova
Politika
2022. gada 29. decembris, 11:39

Grevcova savā krimināllietā piesauc CVK: "Kāpēc viņi to kļūdu trīsarpus mēnešu laikā nepamanīja?"

Jauns.lv

Jau ziņots, ka Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas deputāti trešdien vienprātīgi nolēma rosināt Saeimu piekrist kriminālvajāšanas turpināšanai pret parlamenta deputāti Gloriju Grevcovu ("Stabilitātei!"). Ko savai aizstāvībai teica pati deputāte?

Jau ziņots, ka jaunievēlētā partijas "Stabilitātei!" deputāte melojusi par savu darbavietu, pirmsvēlēšanu laikā Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) iesniedzot nepatiesu informāciju par to.

Turklāt Grevcova CVK sniegusi nepatiesu informāciju arī par iegūto izglītību Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijā (LSPA), apstiprināja LSPA sabiedrisko attiecību un komunikācijas vadītāja Ilze Āķe-Vīksne. CVK Grevcova sniegusi informāciju, ka 2013.gadā ieguvusi augstāko izglītību LSPA pedagoga specialitātē. Tomēr Āķe-Vīksne, atbildot uz jautājumu par šīs informācijas patiesumu, norādīja, ka LSPA arhīvā šāda informācija nav pieejama.

Glorijas Grevcovas krimināllietas sēde 2022. gada 20. decembrī

Prokurors rosinās tiesu apturēt tiesvedību 14.Saeimā ievēlētās deputātes Glorijas Grevcovas krimināllietā, kurā viņa vainota par nepatiesu ziņu sniegšanu Centrālajai vēlēšanu ...

gallery icon

Persona ar šādu vārdu un uzvārdu neesot atrodama LSPA Studentu informatīvajā sistēmā, kas darbojas kopš 2004.gada. Tāpat Grevcova nav fiksēta ne absolventu sarakstā, ne studējošo sarakstā, akcentēja akadēmijas pārstāve.

Kā ziņo "TV3 Ziņas", izskatot tiesas lūgumu Saeimai piekrist kriminālvajāšanas turpināšanai, Grevcova Saeimas komisijā pauda neizpratni, kāpēc CVK viņai nelika izlabot nepareizi norādītos datus.

"Ja jau bija kļūda, tad kāpēc viņi to kļūdu trīsarpus mēnešu laikā nepamanīja?" komisijā jautāja Grevcova. "Viņi mums vairākkārtīgi sūtīja iesniegt dažādus labojumus, un viņi nepamanīja to kļūdu. Tas bija apzināti? Tas nebija apzināti? Vai bija doma, ka tāds parasts cilvēks jau netiks ievēlēts. Un tad pēkšņi notika brīnums un ievēlēja, un tad sākās," sacīja deputāte, norādot, ka masu mediji tagad viņu esot padarījuši par "lielāko noziedznieci Latvijā".

Zvēresta nodošana 14. Saeimas pirmajā sēdē

Ievēlētie deputāti nodot zvērestu.

gallery icon

Kā zināms, izmeklēšanas laikā gūtā informācija dod pamatu uzskatīt, ka persona ar savām darbībām izdarījusi noziedzīgu nodarījumu, par kuru ir paredzēta kriminālatbildība Krimināllikuma 272.pantā.

Savu kolēģi aizstāvēt metās arī deputāts Edmunds Zivtiņš no partijas "Latvija pirmajā vietā". "Kolēģi, tas ir drausmīgi, viens zvans, kas visu var atrisināt, bet mēs tagad iegriežam veselu mašinēriju, lai nabaga vienu sievieti notiesātu un izvazātu viņu pa visurieni," sacīja Zivtiņš. "Es šeit saskatu milzīgu sociālo netaisnību."

Zivtiņam gan iebilda "Jaunās vienotības" deputāte Irma Kalniņa, kura norādīja, ka viņai šāda paviršība, pildot dokumentus, nav pieņemama.

14. Saeimā ievēlēto deputātu apmācības sēžu zālē

gallery icon

Savukārt "Zaļo un zemnieku savienības" deputāts Gunārs Kūtris bija izbrīnīts, kā iespējams nejauši norādīt, ka ir iegūta augstākā izglītība, ja tā nav patiesība.

Grevcova turpināja uzstāt, ka pieļāvusi kļūdu, ko viņa pēc sēdes atzina arī "TV3 Ziņām".

"Kļūdīties ir cilvēcīgi, it īpaši, ja ir liela ziņu plūsma, tas ir normāli," sacīja Grevcova. "Tikai tiesa lems, vai esmu es vainīga vai neesmu."

Dot atļauju tiesvedības turpināšanai Saeimas komisija piekrita vienbalsīgi, to atbalstot arī Grevcovas partijas biedriem. Tagad par to būs jālemj Saeimai.

Ja Grevcovu izdos kriminālvajāšanā, viņa varēs turpināt pildīt deputātes pienākumus. Mandātu viņa zaudēs, ja stāsies spēkā notiesājošs spriedums.

Saeima lemj par uzticības izteikšanu Kariņa jaunajai valdībai. 2022. gada 14. decembris

Saeima trešdien, 14. decembrī, lemj par uzticības izteikšanu Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) jaunajai valdībai.

gallery icon

14. Saeimas pirmā sēde

2022. gada 1. novembrī uz pirmo sēdi dodas 14. Saeimas deputāti.

gallery icon