Latvijas Nacionālā teātra aktieri Ziemassvētku koncertā iededz svētku sajūtu

8.decembrī uz Lielās zāles skatuves, mirdzot simtiem spuldzīšu, pirmizrādi piedzīvoja režisores Ditas Lūriņas veidotais Ziemassvētku koncerts “Spuldzēs aizdegts prieks”. Tajā ...

gallery icon
21
Kultūra
2022. gada 13. decembris, 15:47

Par maz Ziemassvētku noskaņas un par daudz mīlas balāžu - skatītāji vērtē Nacionālā teātra svētku koncertu

Jauns.lv

No 8. decembra uz Latvijas Nacionālā teātra (LNT) skatuves Lielās zāles skatuves skatāms režisores Ditas Lūriņas veidotais Ziemassvētku koncerts “Spuldzēs aizdegts prieks”. Jauns.lv apzināja, kā skatītāji vērtē Ziemassvētku koncertu.

Izrādes skatītāja Ieva LNT mājas lapā ir atstājusi šādu vērtējumu par koncertu: “Paldies! Man patika kopā būšana, redzēt savus mīļos aktierus uz skatuves. Ja pietrūkst ģimeniskā, jūs to atradīsiet. Ja pietrūkst apskāvienu, jūs sajutīsiet. Ja pietrūkst dzejas, jūs dzirdēsiet. Ja esat pārpilns ar visu un visa kā ir daudz, tad raugieties tūkstošs spuldzītēs un priecājieties par to spožo gaismu.”

Savukārt cita skatītāja izrādi vērtē šādi: “Izpildījums skaists un noformējums arī, bet Ziemassvētku noskaņas nebija. Pirmais cēliens bija mazliet garlaicīgs un nesaprotams, otrais bija labāks. Kopsumā bija jauki, bet ir bijis daudz labāk un gaidīju lielāku Ziemassvētku noskaņu un dziesmas, nevis mīlas balādes.”

Šim vērtējumam nepiekrīt izrādes apmeklētāja Santa: “Paldies! Ļoti skaists koncerts! Pēc koncerta visu dienu smaidīt vien gribējās. Trausla, svinīga un svētku prieku raisoša noskaņa.”

“Paldies par centību! Ļoti patika otrā daļa. Jolantas Strikaites un Mārča Maņjakova izrāviens ar āriju bija emocionāli skaisti. Kopumā arī patika,” vērtē Inga ar zināmu kritikas devu, “bet pirmā daļa bija tāda drusku neizprotama...”

Arī Lāsma par izrādi izsakās atzinīgi, taču ir pārsteigta par daudzajām mīlas balādēm. “Ļoti skaistas dekorācijas un noformējums, ļoti kvalitatīvs aktieru darbs, brīnišķīgs izpildījums. Koncerts ir skaists, tomēr diemžēl bez svētku noskaņas, dziesmu izvēle ne tā veiksmīgākā. Galvenokārt mīlas balādes, ne gluži tas ko gaidīju Ziemassvētku koncertā, pēcgarša ar nelielu vilšanos,” raksta Lāsma.

Savukārt Normundam viss paticis: “Paldies par pirmssvētku sajūtu. Citāds koncerts, bez klišejiskiem Ziemassvētku “tingeltangeļiem”. Superīgs dziedājums no ikviena uz skatuves… Paldies Jums!!!”

Tomēr ne visi skatītāji ir sajūsmā par redzēto. “Vilšanās, nekāda stāsta un domas. Viss kopējais skats, tai skaitā apģērbi - nekādi, prasti, negaumīgi. Uz skatuves haoss. Nekādas Ziemassvētku noskaņas. Aizgājām pēc pirmā cēliena,” ļoti kritiska ir Karīna. Arī izrādes apmeklētāja Iveta ir kritiska: “Diemžēl vilšanās. Pilnīgi nekāda sakara ne tikai starp pirmo un otro daļu, bet arī ik pēc dažām minūtēm kaut kas pilnīgi cits - ļoti pietrūka kaut neliels sižets! Ja jāvērtē tikai kā koncerts - ļoti patika Zanes Dombrovskas dziedātā dziesma otrajā daļā, viss pārējais - diezgan nekādi. Sākums šķita daudzsološs, dekorācijas, gaismiņas - ļoti skaisti, daži stulbie joki - it kā jau smieklīgi, bet laikam ne ļoti iederīgi. Nesajutu gaidīto - svētku sajūtu un emocijas!”

Šķiet, ka labs kompromiss izrādes vērtējumam ir skatītājas Dzintras paustais: “Paldies, paldies, paldies par šo skaisto emociju brīdi! Iespējams, ka līdz Ziemassvētkiem vēl ir diezgan daudz laika...Kritizētājiem - diez vai viņi paši dzīvē daudz pārsteiguši ar savām pozitīvajām emocijām... Paldies visam kolektīvam - ļoti mīļš koncerts!”

Koncertā piedalās Maija Doveika, Igors Šelegovskis, Agnese Budovska vai Jolanta Strikaite, Daiga Gaismiņa, Anna Klēvere, Elizabete Skrastiņa, Līga Zeļģe, Zane Dombrovska, Ainārs Ančevskis, Uldis Anže, Mārtiņš Brūveris, Raimonds Celms, Mārtiņš Egliens, Gundars Grasbergs, Mārcis Maņjakovs.

Uzveduma radošajā komandā ir režisore Dita Lūriņa, muzikālā noformējuma autore -Zane Dombrovska, video mākslinieks - Toms Zeļģis, scenogrāfe un kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa, gaismu māksliniece Krista Erdmane.