Pirms Mūkusalas promenādes pārbūves no margām jau pazūd sirpji un āmuri
Šur tur Daugavmalā iepretim Nacionālajai bibliotēkai padomju simboli jau pazuduši. Iespējams, vainojami kolekcionāri. Drīz gar upi vairs nebūs arī šīs margas.
Sabiedrība
2017. gada 6. februāris, 06:59

Pirms Mūkusalas promenādes pārbūves no margām jau pazūd sirpji un āmuri

Jauns.lv

Vairāk nekā 25 gadus pēc neatkarības atgūšanas nolemts aizklāt padomju simbolus – metālā kaltos sirpjus un āmurus – promenādē iepretim Nacionālajai bibliotēkai, šonedēļ vēsta "Kas Jauns Avīze".

1957. gadā, uzbūvējot Akmens tiltu, tā laika būvnieki tiltu un tam pieguļošo teritoriju Daugavmalā izgreznoja ar PSRS simboliem. Kamēr ļeņinekļus un citus PSRS slavinošos tēlniecības darbus likvidēja jau 1991. gadā, šie sirpji un āmuri pazuda tikai dažviet, kad tos izzāģēja metāla zagļi vai kolekcionāri.

Tagad Mūkusalas ielas krastmalu gaida pārmaiņas. Pirms Ziemassvētkiem Saeimas deputāts Jānis Dombrava nosūtījis vēstuli Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktoram Anatolijam Aļeksejenko, norādot, ka nav pieļaujama padomju režīma zīmju atrašanās teju Rīgas centrā.

Domes Satiksmes departamenta Transporta būvju uzturēšanas un būvniecības pārvaldes priekšnieka Edmunda Valpētera atbildē teikts, ka līdz februāra vidum “demontēs padomju totalitārā režīma simboliku promenādes margu elementos”.

Mūkusalas krasta promenāde ir “tehniski un morāli novecojusi, kā rezultātā šī pilsētas daļa nespēj pildīt tai paredzētās funkcijas iedzīvotāju, viesu un uzņēmēju interesēs”.

No Satiksmes departamenta preses sekretāres Unas Ahunas-Ozolas sniegtās atbildes gan secināms, ka padomju simbolus krasta margās pagaidām nosegs ar metāla plāksnēm, tās piemetinot.

Pilnībā margas demontēs Mūkusalas ielas promenādes pārbūves laikā, nevajadzīgās konstrukcijas visdrīzāk nodos otrreizējai pārstrādei.

Pašvaldības plāni paredz pārbūvēt Mūkusalas ielas promenādi posmā no Akmens tilta līdz Salu tiltam. Nākamgad jābūt gatavam projektam, kas ietvers krastmalas, tilta pār Kīleveina grāvi un kāpņu pārbūvi, skatu platformas, krastmalas nostiprināšanu, gājēju un veloceliņus, atpūtas zonu izveidi.  Projektu izstrādā biroja "RUUME" arhitekti sadarbībā ar Olgu Trebuhinu, Mārci Kalniņu un SIA "Baltex Group" .

 Elmārs Barkāns/Foto: Rīgas domes Satiksmes departaments; RUUME publicitātes