Anonīmos čatos veidoti "nošaujamo saraksti" ar Saeimas deputātiem, ministriem un slavenībām
Ekrānuzņēmums. “Lūk, jums divi nošaujamo saraksti!” rakstīts blakus vārdiem un uzvārdiem.
Sabiedrība
2022. gada 28. novembris, 12:53

Anonīmos čatos veidoti "nošaujamo saraksti" ar Saeimas deputātiem, ministriem un slavenībām

Jauns.lv

Sociālajā tīklā “Telegram” pirms kāda laika aktivizējās anonīma grupa, kurā krievu valodā tiek apkopoti tie Latvijā dzīvojošie, kuri jebkādā veidā un daudzmaz publiski ir atbalstījuši PSRS mantojuma aizvākšanu no Latvijas vai kritizējuši Krieviju.

Grupā informācija tiek izvietota krievu valodā un tās nosaukums ir “Antifašisti Pribaltiki”. Tā izveidota 5. novembrī.

Tūlīt pēc tam grupā ierakstīts, ka šo kopienu “atbalsta visi antifašisti” un pirmajos ierakstos saviem sekotājiem pamāca, ka šeit būtu nepieciešams saglabāt pilnīgu anonimitāti – ja vien dzīvesvieta nav Krievija.

Uzvaras parka dīķī atrod dažādas mantas

Pēc okupekļa nojaukšanas Uzvaras parkā Pārdaugavā norit aktīva rosība. Jauns.lv bija izdevība apskatīt no parka dīķa izvilktās mantas. Mobilie telefoni, ...

gallery icon

“Lūk, jums divi nošaujamo saraksti!”

Uzstājība uz anonimitāti varētu būt skaidrojama ar šīs “Telegram” grupas saturu.

Tūlīt pēc izveidošanas tajā demonstratīvi un ar skaļiem, draudīgiem paziņojumiem izvietotas fotogrāfijas, saraksti un citi materiāli ar Latvijas valstspiederīgajiem, kuri ir aktīvi politiskajā vai sabiedriskajā dzīvē un zināmi ar savu nostāju pret PSRS un Krievijas pašreizējo politiku.

Tā, piemēram, 13. Saeimas deputāta Jāņa Iesalnieka (NA) fotogrāfijai blakus ievietotas saites uz viņa sociālo tīklu profiliem, pierakstīts, kur viņš dzīvo un tas, ka viņam ir trīs bērni.

Tāpat minēts, ka parlamentā Iesalnieks balsojis par PSRS pieminekļu aizvākšanu un beigās teikts: “Aicinām Krievijas Federācijas Izmeklēšanas komiteju uzsākt pret šo fašistu krimināllietu.”

foto: Telegram
"Bija parāde. Krievus nenobiedēt. Nacistus neiedvesmot. Labāk naudu iztērētu tilta nokrāsošanai. Padomju ēras vanšu tilts, 30 gadus stāv nekrāsots. Gaida Krieviju - viņi nokrāsos!" teikts zem fotogrāfijas, kurā redzama 18. novembra militārā parāde Rīgā.

Līdzīgi darīts arī ar ārlietu ministru Edgaru Rinkeviču (JV), norādot, cik vien zināms, informāciju par viņa dzīvesvietu.

Daudz satraucošāks teksts pavada ekrānuzņēmumus, kuros redzami Saeimas deputātu balsošanas rezultāti balsojumā “Par atteikšanos no deputātu grupu veidošanas sadarbības veicināšanai ar Krievijas Federācijas un Baltkrievijas Republikas parlamentiem” un par grozījumu likumā “Par 1994. gada 30. aprīlī Maskavā parakstītajiem Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līgumiem”, kas attiecīgi kalpoja par juridisku pamatu PSRS pieminekļu demontāžai.

“Lūk, jums divi nošaujamo saraksti!” rakstīts blakus vārdiem un uzvārdiem.

foto: Telegram
"Divi nošaujamo saraksti!" tā grupā pasniegti to Saeimas deputātu vārdi un uzvārdi, kuri balsojuši pret sadarbību ar Krieviju, Baltkrieviju un atbalstījuši PSRS pieminekļu demontāžu.

Tiem vietējiem “antifašistiem”, kuri nesaprot latviešu valodu pietiekami, lai saprastu, ko nozīmē “Par” un “Pret”, ērtības labad ar sarkanu apvilkti “nošaujamie” parlamentārieši.

Draud arī aktieriem, slavina Krievijas armiju

Zīmīgi, ka blakus politiķiem bija ierindots arī aktieris, filmas “Dvēseļu Putenis” (2019. gads) galvenās lomas atveidotājs Oto Brantevics, kurš zināms ar savu patriotisko nostāju.

Šobrīd gan ieraksts par viņu neskaidru iemeslu dēļ no grupas ir izņemts.

foto: Telegram
"Telegram" grupā izskan aicinājums Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem iesaistīties un izplatīt tās saturu Baltijas krievu vidū.

Arī publiciste, politiķe Liāna Langa (JKP) grupā ir pieminēta un arī viņu tiek prasīts “sodīt” Krievijas Federācijas Izmeklēšanas komitejai.

Papildus tam grupā ir aicinājums komentāros dalīties ar jebkādu papildus informāciju par Langu.

Grupā nesenais 18. novembra lāpu gājiens atkārtoti, Krievijas propagandas manierē, nodēvēts par “fašistisku”, un iepriekš aprakstītās “fašistu medības” caurvij liels daudzums “Z” propagandas un Krievijas armijas slavināšanas.

Atsevišķos ierakstos arī runāts par to, ka Latvijā “ienāks Krievija un visu sakārtos”.

Drošībnieki ir noskaidrojuši "anonīmo antifašistu" identitātes

Spriežot pēc tā, kas izlasāms sociālajos tīklos, par to, ka šāda grupa eksistē, zina gan daļa tās “nošaujamo sarakstos” ievietoto, gan arī drošības iestādes.

Valsts drošības dienests (VDD) šodien sācis kriminālprocesu saistībā ar saziņas lietotnes "Telegram" kanālos konstatētām pretvalstiskām aktivitātēm, kuras izvērsušas par "Baltijas antifašistiem" sevi dēvējošas personas.

Tā dēvētie "antifašisti" norādījuši, ka informāciju paredzēts nodot Krievijas specdienestiem un citām agresorvalsts institūcijām, lai vērstos pret šīm personām, min VDD.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma panta par palīdzību ārvalstij pret Latviju vērstā darbībā.

VDD rīcībā esošā informācija liecina, ka pretvalstiskajās aktivitātēs ir iesaistīti Latvijas valstspiederīgie, kuri patlaban dzīvo Krievijā.

VDD vērtējumā Krievija šīs personas izmanto propagandas un ietekmes pasākumu īstenošanai pret Latviju.

Šo aktivitāšu galvenais mērķis ir ietekmēt sabiedrisko domu un lēmumu pieņemšanas procesu Latvijā, izdarot psiholoģisku spiedienu pret Latvijas amatpersonām, kā arī citām sabiedrībā zināmām personām, kuras savā politiskajā un sabiedriskajā darbībā aktīvi vēršas pret Krievijas izvērsto agresīvo karu Ukrainā.

VDD ir noskaidrojis pretvalstiskajās aktivitātēs iesaistīto Latvijas valstpiederīgo identitātes. Šīm personām ierodoties Latvijā, pret tām tiks veiktas procesuālās darbības.