foto: Aculiecinieka foto
Patiesība par meliem: aktivizējušies viltvārži, kas izkrāpj naudu labdarības aizsegā
Blēži cenšas izmānīt naudu cēla mērķa vārdā.
Sabiedrība
2022. gada 28. novembris, 06:42

Patiesība par meliem: aktivizējušies viltvārži, kas izkrāpj naudu labdarības aizsegā

Kārlis Seržants

Kas Jauns Avīze

Lielveikalu autostāvvietas vienmēr bijušas vienas no iecienītākajām vietām dažādu profesiju krāpniekiem, tostarp labdarības aizsegā, un arī šis laiks pirms Ziemsvētkiem nav izņēmums. Tagad manīti tādi, kas vāc ziedojumus it kā starptautiska kurlmēmo cilvēku centra izveidei.

Jelgavā pie "K Senukai" veikala piedzīvoto "Facebook" apraksta Agnija Grigore: “Iekāpjot automašīnā, pēkšņi pie loga kāds klauvē – paskatos, tāds smaidīgs, jauns vīrietis. Atvēru durvis, un viņš man dod mapi, bet ar zīmēm rāda, ka nevar parunāt.”

No smaida līdz “pašla ti”…

Mapē bijusi veidlapa, kurā vākti paraksti starptautiska kurlmēmo cilvēku centra izveidei – “es, protams, parakstos, vai man grūti”. Un tad Grigore ieraudzījusi, ka pēdējā ailītē ierakstītas naudas summas – 20, 30, 50 eiro…

“Es saprotu, ka jāziedo. Paskatos vēlreiz uz cilvēku, paskatos uz lapu… sāku meklēt mašīnā maku un domāt. Melnīgsnējs kurlmēmais, tad paceļu acis un ieraugu stāvvietā vēl dažus tādus pašus ziedojumu vācējus ar mapītēm. Pasaku viņam, ka skaidras naudas man nav, bet ir krūzīte, kur metu sīknaudu, un tur vienmēr kādi pāris eiro ir. Sāku to kratīt, un pēkšņi mans kurlmēmais, smaidīgais ziedojumu vācējs pasaka – “pašla ti” un aizcērt manas mašīnas durvis,” turpina Grigore.

Viscaur Eiropā

Pēc komentāriem pie ieraksta var secināt, ka līdzīgi krāpnieki manīti daudzās pilsētās un ne tikai Latvijā. Cilvēki dalījušies ar līdzīgu pieredzi Talsos, Dobelē, pie vairākiem lielveikaliem Rīgā, Aizkrauklē, Saldū, Tukumā un citur. Tāpat gadījies sastapt šādus ziedojumu vācējus arī Klaipēdā, Varšavā, Venēcijā un citur Eiropā.  Lilly Lee: “Mani ļoti līdzīgi mēģināja apkrāpt Parīzē pie paša Eifeļa torņa, tur bija sievietes ar veidlapām veseliem bariem.”

Edgars Vorslovs informē: “Tādi ziedojumu vācēji apsēduši arī Lietuvu. Saskaroties ar šādiem biznesmeņiem, jāsauc policija. Nopietnas vājdzirdīgo organizācijas ziedojumus tā nevāc, bet lūdz pārskaitīt uz organizācijas kontu.” Ir arī gadījumi, kad piedāvā par ziedojumiem iegādāties, piemēram, Latvijas karodziņus.

foto: Aculiecinieka foto
Krāpniece iekļuvusi kadrā.

Rāda uz bankomātu

Viltniekiem ir arī metode pret atbildi – “man nav skaidras naudas”. Par to raksta Veronika: “Man ar tādu pašu mapīti pienāca meitene pie "Rīga Plaza" – kad sapratu, ka jāziedo, teicu, ka nav līdzi skaidras naudas, uz ko viņa man angļu valodā sāk teikt, ka nav problēmu, jo var to izdarīt arī ar karti, un rāda uz attālāk stāvošu puišu grupu. Sapratu, kas notiek, pateicu, ka man naudas nav vispār – meitene sadusmojās, izrāva mapi man no rokām un devās pie citiem cilvēkiem.”

Baiba Freimane vēsta: “"TC Mols" bija trīs šādi cilvēki – pirmais pienāca, parakstījos – vai man grūti, bet šis man rāda uz pēdējo ailīti un ar zīmēm rāda, ka jādod nauda. Es rādu, ka skaidrā nav, bet šis man rāda uz bankomātu. Tomēr atteicos. Jau ejot ārā no Mola, dzirdēju, kā divi pārējie naudas vācēji (sieviete un nepilngadīgs puika) savā starpā mierīgi sarunājas. Tad nu domāju, cik daudz cilvēku šādā veidā tomēr tiek apkrāpti – tik vienkārši, izdrukā lapeli ar tekstu un vāc skaidru naudu. Vai tiešām apsargi to nepamana?”

Aicina ziņot policijai

Uz šo situāciju reaģējusi Latvijas Nedzirdīgo savienība (LNS), kas savā mājaslapā lns.lv ievietojusi paziņojumu: “Dažādās Latvijas pilsētās ir manīti ziedojumu vācēji, kas izliekas par nedzirdīgiem cilvēkiem un lūdz ziedot naudu izdomātai organizācijai, nenorādot ne tās adresi, ne reģistrācijas numuru. Viņi staigā dažādās vietās, piemēram, tirdzniecības centros, un viņu rokās ir veidlapas, kuras satur fiktīvu informāciju. Ar šo krāpšanu nodarbojas dzirdīgi cilvēki no citām valstīm.”

Ja pamanāt šos nedzirdīgos ar minēto veidlapu, nedodiet viņiem  naudu un ziņojiet par krāpšanu Valsts policijai. LNS kā sabiedriskā labuma organizācija nelūdz ziedojumus skaidrā naudā tirdzniecības centros vai citās sabiedriskās vietās, bet lūdz pārskaitīt tikai uz tās mājaslapā norādīto bankas kontu, tāpat katru gadu valsts institūcijām iesniedz atskaiti par ziedojumu izlietojumu.

Ja vēlaties ziedot kādam cēlam mērķim, netrūkst pilnīgi legālu iespēju. Tādas var atrast gan ziedot.lv, gan citās mājaslapās, pārskaitot naudu uz norādīto kontu vai zvanot uz labdarības tālruni. Sabiedriskā labuma organizāciju saraksts ir pieejams Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā www6.vid.gov.lv/SLO. Ziedojot šīm organizācijām, ir iespējams saņemt nodokļu atlaidi.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par Patiesība par meliem saturu atbild SIA Izdevniecība "Rīgas Viļņi".