foto: LETA
"Jaunā vienotība" ir samaksājusi augstu cenu par Klimata un enerģētikas ministriju, norāda politologs
14. Saeimas deputāti Edgars Tavars (no kreisās), Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns un 14. Saeimas deputāts Krišjānis Kariņš pēc sadarbības memoranda parakstīšanas partijas "Jaunā vienotība" birojā.
Politika
2022. gada 3. novembris, 21:22

"Jaunā vienotība" ir samaksājusi augstu cenu par Klimata un enerģētikas ministriju, norāda politologs

Jauns.lv / LETA

Partiju apvienība "Jaunā vienotība" (JV) ir samaksājusi augstu cenu par Klimata un enerģētikas ministriju, uzņemoties rūpes par divām sarežģītām ministrijām - Izglītības un zinātnes ministriju (IZM), kā arī Labklājības ministriju (LM), tādu viedokli pauda Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes dekāns, politologs Jānis Ikstens.

Viņš piebilda, ka, ņemot vērā Eiropas zaļo kursu, gaidāms, ka caur Klimata un enerģētikas ministriju ies pamatīgi un apjomīgi resursi. Politologa ieskatā, apmaiņā pret šo ministriju JV ir pārliecināta vai pierunāta pieņemt savā pārziņā IZM un arī LM.

Savukārt Nacionālā apvienība (NA) ir tikusi pie divām ministrijām, kas agrāk, pirms vienošanās par Klimata un enerģētikas ministriju, varēja uzskatīt par "naudas ministrijām", un tās ir Satiksmes ministrija un Ekonomikas ministrija. Tāpat Ikstens atzīmēja, ka pēc svara koalīcijā NA nepienāktos divas tik resursiem bagātas ministrijas. No tā politologs secina, ka no Ekonomikas ministrijas tiek "izņemta ārā" enerģētika, kas padara šo ministriju mazāk pievilcīgu.

LU Sociālo zinātņu fakultātes dekāns norāda, ka "Apvienotais saraksts" (AS) ir piekritis "atdot" NA Aizsardzības ministriju. Pēc viņa paustā, interesants jautājums, vai pašreizējais zemkopības ministrs Kaspars Gerhards (NA) piekritīs kļūs par satiksmes ministru, jo pagaidām citu acīmredzamu kandidātu uz šo amatu nav.

Atbildības sadalījuma piedāvājumā JV valdībā pienāktos Klimata un enerģētikas ministrija, AS - Reģionālās attīstības ministrija kopā ar atbildību par digitalizācijas jomu, bet NA - Satiksmes ministrija, paredz Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) izteiktais piedāvājums sadarbības partneriem.

JV paredzēts ieņemt septiņus amatus valdībā - Ministru prezidenta, finanšu ministra, ārlietu ministra, izglītības un zinātnes ministra, tieslietu ministra, klimata un enerģētikas ministra un labklājības ministra amatus.

AS pienāktos jau pašlaik ieņemtais Saeimas priekšsēdētāja amats un vēl četri amati valdībā - iekšlietu ministra, zemkopības ministra, veselības ministra un reģionālās attīstības ministra amats kopā ar atbildību par digitalizācijas jomu.

Nacionālajai apvienībai paredzēts ieņemt četrus ministra posteņus - aizsardzības ministra, kultūras ministra, satiksmes ministra un ekonomikas ministra amatus.