14. Saeimas deputāti nodod zvērestu, 2022. gada 1. novembris.

Zvēresta nodošana 14. Saeimas pirmajā sēdē

Ievēlētie deputāti nodot zvērestu.

Politika
2022. gada 1. novembrī, 16:02

FOTO: lūgšana, latgaliešu valoda un pārteikšanās: 14. Saeimas deputāti nodevuši zvērestu

Jauns.lv/LETA

Šodien plkst.10 uz pirmo sēdi pulcējās jaunievēlētie 14. Saeimas deputāti. Daļa no deputātiem zvērestu nodeva latgaliešu valodā, kā arī pārteicās un zvērestu mēģināja nodot atkārtoti. Kā arī kāda deputāte zvēresta nodošanas laikā skaitīja Tēvreizi.

FOTO: lūgšana, latgaliešu valoda un pārteikšanās: ...

Deputāti deva svinīgo solījumu: "Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru (svinīgi solu) būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus." Katram jaunievēlētajam deputātam solījums būs jāapliecina arī ar savu parakstu.

Deputāti nodeva svinīgo solījumu alfabētiskā kārtībā.

Zvērestu latgaliešu valodā izvēlējušies sniegt arī vairāki partijas "Stabilitātei!" deputāti. Pirmā zvērestu latgaliski deva Glorija Grevcova ("Stabilitātei!"), taču vēlāk tā pat rīkojās Iļja Ivanovs ("Stabilitātei!"), Viktorija Pleškāne ("Stabilitātei!"), Anna Rancāne (JV), Leila Rasima (P), Nadežda Tretjakova ("Stabilitātei!") un Juris Viļums (AS).

Dzintaram un Zaļo un Zemnieku savienības deputātam Jurim Jakovinam ar pirmo reizi neizdevās pareizi nodot zvērestu, taču ar atkārtotu mēģinājumu politiķi svinīgo solījumu deva korekti, to pēcāk arī apliecinot ar parakstu. Tāpat kļūdu zvērestā pieļāva arī pirmreizējais Saeimas deputāts Lauris Lizbovskis ("Apvienotais saraksts"), kā arī līdzšinējā Ministru prezidenta parlamentārā sekretāre Evika Siliņa ("Jaunā Vienotība"), vēsta LSM

Visu klātesošos pamatīgi pārsteidza Linda Liepiņa ("Latvija pirmajā vietā"), kura sākumā noskaitīja lūgšanu, taču pēc 13. Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces lūguma pareizi nodeva svinīgo solījumu.

Šodien 14. Saeimā ievēlētie deputāti sanāk uz parlamenta pirmo sēdi.

Vēlēšanās labāko rezultātu sasniedza "Jaunā vienotība", kura 14.Saeimā ieguvusi 26 mandātus, tai seko Zaļo un zemnieku savienība ar 16, "Apvienotais saraksts" ar 15, Nacionālā apvienība ar 13, "Stabilitātei!" ar 11, "Progresīvie" ar 10 un "Latvija pirmajā vietā" ar deviņiem mandātiem.